Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Elsword] "Robienie" peta

Kubok5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że tworzę ten tutorial w oparciu o własne doświadczenie i jest on inspirowany tutorialami z innych stron, lecz nie jest ich kopią. Jest to także mój pierwszy tutorial, więc proszę o wyrozumiałość. Ale mniejsza o większość, przejdę od razu do rzeczy :)

1. Dlaczego warto "zrobić" sobie peta?

To jest akurat bardzo dobre pytanie. Większość graczy myśli, że pet służy do tego, by ładnie wyglądał i od czasu do czasu rzucił umiejętnością. Nic bardziej mylnego. Zwierzaczek służy głównie do tego, by rzucał umiejętnościami ;) Jednak jak tego dokonać? Służę pomocą ;)

2. Garstka teorii.

Zacznijmy jednak od trzech wartości, które się liczą. Są nimi Nasycenie, Zażyłość i wykres Tendencji. Na wykresie pokazywane są cechy zwierzaczka i to od nich zależy, jak często nasz pet będzie korzystał z umiejętności.

Do pomocy skorzystam z mojej Miho zdobytej podczas eventu :) 

mv4ypq.jpg

Najbardziej jednak będziemy się skupiać na oknie Tendencji:

9b2eih.jpg

Ja już mam dobrze zaczętego peta, gdyż obydwie współrzędne są na "-". Dlaczego to jest ważne?

Od cech charakteru zwierzaka zależy jak będzie reagował

Rozsądny będzie atakował gdy właściciel zada znaczące obrażenia mobkom, a także gdy otrzyma porównywalne obrażenia. Od tej osobowości zależy także użycie "zachęty", czyli skilla pomagającemu właścicielowi. Utrzymanie tej osobowości jest łatwe, gdyż zależy od rodzaju karmy, jaką pet otrzymuje. By pet był rozsądny, należy go karmić Nasionami i Owocami z Drzewa El(zalecam jednak karmienie tym pożywieniem w przypadku fazy rozwoju, tj. zażyłość powyżej 70%) oraz galaretkami crafconymi u Kowala w każdej wiosce.

Najwięcej zabawy jest z osią pionową. Zwierzątko musi być Introwertyczne. Czemu? Już odpowiadam. Introwertyczny pet zużywa tylko 250 many na swą umiejętność, co pozwala mu używać jej szybciej. Także zaczyna "zachęcać" właściciela znacznie szybciej od Ekstrawertycznych petów (Introwertyk zachęca przy 30% życia, a Ekstrawertyk przy 15%). Jednak to nie to jest pokręcone, a sposób jak dokonać tego, by był zamknięty w sobie.

3. Zbijanie peta na "-"

Ważna tu jest Zażyłość naszego peta. WAŻNE! Dalej opisywane metody służą tylko do robienia peta w stadium Mocarz, nie robiłem peta od kryształu, więc nie jestem pewien odstępów!

Osobiście korzystałem z metody odwoływania, którą opiszę. Jest również metoda wylogowania się, lecz nie jestem pewien czy działa, więc dla własnego spokoju nie będę jej opisywał :P

By zwierzak był Introwertyczny, należy go odwoływać w pewnych odstępach zażyłości. Najbardziej skuteczne jest, by po zdobyciu 4% zażyłości odwołać peta i go z powrotem przywołać. Zdobywa on wtedy 0.2 punktu w kierunku Introwertycznego, więc po 5 takich próbach zdobędzie 1 punkt. Moja Kumiho ma tylko -2, choć powinna według założenia mieć -5, gdyż na początku wychowywania miałem problemy z internetem i trochę się "popsuła" :D

Zażyłość najszybciej zdobywa się na planszach, choć można również bić mobki na terenach. Ważne jednak jest to, by nasycenie wynosiło powyżej 80%, gdyż zażyłość wtedy szybciej rośnie. 

Gdy jednak odwołacie peta za wcześnie, zdobędzie on punkty w kierunku Ekstrawertyka, więc to jest raczej niewskazane. 

Kolejna ważna rzecz. 2% zdobyte z pierwszego karmienia liczą się do tych 4% wymaganych do zdobycia punktu. Tak więc gdy karmicie peta po raz pierwszy danego dnia, zdobywacie dodatkowe 2%, po czym odwołujecie i przywołujecie go z powrotem ;)

Śmiało zadawajcie pytania pod tutkiem, postaram się na nie odpowiedzieć, jeśli nie będą wykraczać poza zakres mej wiedzy :)

Zabraniam kopiowania bez uzyskania mojej zgody.

Opublikowano

"by ładnie wyglądał i od czasu do czasu rzucił umiejętnością" nie tylko to, bo jeszcze jest ważne automatyczne podnoszenie przedmiotów i pasywka niektórych z nich.

Poradnik dobrze i przejrzyście napisany choć wydaje mi się, że korzystałeś z tego odnośnie punktu 3. :)

Opublikowano

3 punkt pisałem na podstawie sprawdzonych informacji przeze mnie, a zainspirowały mnie tym osoby z którymi gadałem na ts ;P Mają pety już na -100, więc są dobrym źródłem wiedzy :)

• 7 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanko ;D
Czy jeśli wbije te 75-80% zażyłości i bede go głodził do 0% a potem znowu będe mu podnosił zażyłośćto w jaki sposób to będzie działało?

• 8 miesięcy temu...
  • Aive zmienił(a) tytuł na [Elsword] "Robienie" peta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...