Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Akatsuki no Yona

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|

b90694d480039bf0dd67fc5dab436b6614126280

Rok wydania: Końcówka 2014

Gatunki: Fantasy, Przygodowe, Romans, Komedia, Akcja

Opening i przy okazji mini trailer w jednym:

http://youtu.be/PWY3DxVjY5E

Opis:

Yona to jedyna księżniczka królestwa Kouka, które wedle legendy zostało założone przez cztery smoki, a życie jej pełne jest luksusów i beztroski. Ma wszystko: najlepsze ubrania i kosmetyki, najsmaczniejsze słodycze, kochającego ojca-cesarza oraz przystojnego kuzyna Soo-wona, w którym się od dziecka podkochuje. Gdyby tylko jej ochroniarz, Son Hak, nie drażnił się z nią przy każdej nadarzającej się okazji, a jej włosy nie były aż tak czerwone, można by powiedzieć, że jest najszczęśliwszą księżniczką na świecie.Wszystko to jednak zostaje wywrócone do góry nogami, gdy Soo-won przeprowadza zamach stanu mordując jej ojca, prawowitego cesarza, i przywłaszcza sobie tron Kouki. Yona razem z Hakiem muszą uciekać z atakowanego pałacu – sytuacja zmusza ich wyruszyć w podróż mającą na celu zebranie sprzymierzeńców, którzy w przyszłości pomogą jej odzyskać utraconą władzę nad królestwem.

Od siebie dodam, że anime jest jedno z lepszych jeśli chodzi o ten gatunek. Nie ma co sugerować się tym, że jest to również gatunek Romans. Ta kwestia nie jest w anime/mandze absolutnie przesadzona, czy też przesłodzona. Tytuł oferuje naprawdę duże wrażenia, dużo śmiechu, ciekawych zwrotów akcji, czy nawet łez.

Kreska, jak widać jest dość specyficzna, charakterystyczna dla starych anime/mang, ale jednocześnie lekko udoskonalona względem nowoczesnych produkcji.

Osobom, którym nie spodoba się Akatsuki no Yona od razu polecam, by przynajmniej dotrwali do 3 odcinka. Tam akcja nabiera większego tępa, pojawia się więcej scen walk no i oczywiście dość humoru.

Manga została wydana w 2009 roku, jednak z tego co mi wiadomo jest nadal kontynuowana. Aktualnie nie wiadomo dokładnie, ile odcinków będzie miało anime. Możliwe, że zostanie ekranizowane na bieżąco lub powstanie tego kilka serii. Od siebie mogę powiedzieć tylko, że naprawdę polecam.

Anime Online PL:

http://anime-odcinki.pl/articles.php?article_id=718

Manga Online ENG:

http://mangafox.me/manga/akatsuki_no_yona/
Opublikowano

Ja bym tu bardziej polecił mangę niż anime, bo anime, poza kolorami (kreska <3), jakoś niezbyt mi podeszło. Tak poza tym to trochu jak w teatrze się czułem - super podkład głosu przez seiyuu. Warto rzucić okiem bo nieco różni się od innych produkcji :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...