Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] The Wolf Among Us

Rex0n

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Informacje:

The Wolf Among Us to gra przygodowa point-and-click, która została podzielona na 5 epizodów. Dostępna jest na XBOX360, PS3, PS VITA, PS4, XONE, oraz platformy mobilne. Za jej produkcję odpowiada studio Telltale Games znane z takich hitów jak The Walking Dead, bądź Jurrasic Park. Gra oparta jest na uniwersum komiksu pt. Fables.

Zarys fabuły:

Akcja The Wolf Among Us przedstawiona jest 20 lat przed wydarzeniami z pierwszej części komiksu. Opowiada nam o wielu postaciach baśniowych, które podczas exodusu były zmuszone do opuszczenia swych dotychczasowych domów pełnych szczęścia oraz miłości i zamieszkania w pełnej nienawiści, i zła "krainy doczesnych", bo tak właśnie mówili o ludziach baśniowce, czyli Królewna Śnieżka, Piękna i Bestia i wiele, wiele innych.. Nasz bohater Bigby jest szeryfem. Podobnie jak inni on też jest baśniowcem. Przed exodusem był Wielkim Złym Wilkiem, który to chciał zjeść Czerwonego Kapturka, ale teraz jest szeryfem Fabletown, miejsca zamieszkałego przez różnych baśniowców i postaci legendarnych. Zadaniem Bigby-ego jest dopilnować aby każdy mieszkaniec w Fabletown, musiał posiadać tak zwaną "urodę maskującą'' pozwalającą im przybierać postać ludzką. Jak można się spodziewać nie wszystko będzie szło po myśli Wielkiego Złego Wilka...

Rozgrywka:

Nie dajcie się omamić całą otoczką tego świata. Gra skierowana jest do osób starszych, ponieważ porusza ciężkie tematy i często jesteśmy w miejscu gdzie mamy do wyboru 2 opcje, gdzie każda niesie ze sobą konsekwencje mające wielki wpływ na to jak dalej potoczy się fabuła. Gra od początku do końca "trzyma za jaja" i nie chce puścić do samego końca. Świetnie obrazuje ona klimat Noire panujący w tym brutalnym świecie. Już na początku pierwszego epizodu dostajemy mocną scenę, a później jeszcze mocniejszą i tak do końca gry, aż do trochę przewidywalnego, ale satysfakcjonującego finału. Jeśli szukasz mocnej, pełnej brutalności, oraz dramaturgii gry to bierz ją w ciemno... 

Gameplay:

Gra jest oparta na tym samym silniku co The Walking Dead, więc rozgrywka jest bardzo podobna do tej z którą mamy do czynienia w Żywych Trupach, co oczywiście jest plusem. Podobnie jak w poprzedniczce mamy tu opcje dialogowe, elementy zręcznościowe, oraz minimalną swobodę działań jeżeli chodzi o poruszanie się postacią. Jeśli zakręciła Ci się łza w oku grając poprzednie produkcje Telltale Games, to tutaj nie będziesz zawiedziony. Momentów w których możesz uronić łzę jest kilka i na pewno wiele osób to zrobiło. No ja oczywiście nie ! :D Grafika w grze to kolejny plus dla Telltale Games. Podoba mi się rysowana grafika, a mimika postaci jest naprawdę mistrzowsko zrobiona. Wiem kiedy ktoś jest smutny, kiedy ktoś kłamie, albo jest zdenerwowany. Miodnie. Całość uzupełniona jest o klimatyczną muzykę pozwalającą wczuć się w grę. Ową można zaliczyć w około 8, 9 godzin, a po przejściu każdego odcinka można sprawdzić jak poprowadzili swoją grę inni gracze, co jest ciekawą opcja zastosowaną już w TWD. Stosunkowo niska cena jest kolejnym powodem, aby kupić tę naprawdę bardzo dobrą grę. Niestety nie mamy tu możliwości zakupienia osobnych dodatków tak jak to było w The Walking Dead.. No trudno.

PODSUMOWANIE: Dostajemy produkt z bardzo dobrą fabułą, ładną grafiką, dobrze zarysowanymi postaciami i ciekawym pomysłem na gameplay. Mamy tu do czynienia z jedną z lepszych gier tego typu. Mi osobiście bardziej podoba się ona od The Walking Dead oraz Jurassic Park. Ciężko jej coś zarzucić, więc jednym słowem można określić tę grę jako kapitalna !

Plusy:

-Ciekawy bohater, który wie czego chce

-Świetnie poprowadzone dialogi

-Kapitalny dubbing

-Ładna, klimatyczna grafika

-Niska Cena

-Mocna, pełna dramaturgii fabuła

-Dobry pomysł na grę 

Minusy:

-Trochę przewidywalna.

-Grę można przejść na raz.

-Brak dodatków.

Ocena:

9/10

Jeżeli chodzi o recenzje gier jestem początkujący. Jeżeli przeczytałeś ten tekst to powiedz mi co mam poprawić, a co Ci się spodobało. To mój pierwszy raz z recenzjami :)

1583214294267341314985.png

by

Ziółko.

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...