Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Znacie jakieś sposoby na efektywną naukę?

Amayo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Znacie może jakieś sposoby na efektywną naukę? Umówiłem się z rodzicami, że jeśli na koniec roku będę miał świadectwo z czerwonym paskiem to dostanę nowy komputer. Na koniec 1. Semestru miałem średnią ocen 4.07. Rok temu na 1. Półrocze 4.5, a na 2. 4.25, także troszkę się opuściłem w nauce. Już myślałem, żeby powiedzieć rodzicom, żeby schowali mi komputer. :-D Podzielcie się swoimi sposobami na naukę. Pozdrawiam.

Opublikowano

To wszystko przez zbyt wysokie progi. Moi rodzice zawsze byli wzywani z powodu, że mam tak słabe oceny że moge nie zdać. Umówili sie ze mną, że jak w ogóle zdam do następnej klasy to dostane nowy komputer. Jak ty masz średnią koło 4 to im się zachciewa żebyś miał pasek, a prawda jest taka że średnia 4 jest bardzo dobra i nie trzeba już jej zwiększać.

Też o tym myślałem. :-D

Musisz się zapoznać z systemem powtórek w funkcji czasu. Ucz się 30 minut 1 przedmiotu, 5 minut przerwy i 30 minut innego tematycznie przedmiotu, co jakiś czas rób dłuższą przerwe. W czasie 5 minut przerwy rób proste ćwiczenia fizyczne albo usiądź do medytacji, to najlepszy uptime jaki może być.

Hmm... Dzięki! Wypróbuję, ale nie teraz, bo aktualnie mam ferie (yoopiii!).

Like'a dam jutro, bo dziś już wykorzystałem limit.

Czekam na dalsze propozycje i pozdrawiam.

Opublikowano

Przede wszystkim słuchaj na lekcjach, bo to jest najważniejsze. W domu nie uzupełnisz wszystkiego o czym było mówione podczas zajęć. Nie "podskakuj" nauczycielom, bo zniszczą Cię jak tylko będą chcieli. 

Co do nauki - staraj się przyswajać sobie widzę co jakiś czas. Rano godzinka, po południu godzinka i wieczorem godzinka. Następnego dnia powtarzasz i co? I umiesz! ;)

"Problemem nie jest problem.

Problemem jest twoje nastawienie do problemu."

http://fabko.ovh - technik serwerów csgo:-)

Opublikowano

Ja zawsze uczyłem się w nocy, chodzi o to, żeby ograniczyć czynniki które mogą Cię rozpraszać.

Do tego jakaś Cola, energetyk, kawa, owoc? Co kto lubi.

Ja lubię sobie wszystko opowiadać, nawet bardzo cichym szeptem albo tylko ruszając ustami. Znacznie pomaga mi to zapamiętywać różne zbędne pierdoły.

f.png

Opublikowano

Mi najlepiej jest uczyć się w towarzystwie, ze znajomymi. Nie skupiasz się wtedy tylko na samym zapamiętywaniu. :) Jeżeli chcesz coś trwale zapamiętać to dobrze jest przypomnieć sobie wiedzę już po jej "wykorzystaniu" (sprawdzian itp). Takie powtórki po dniu/tygodniu rzekomo zwiększają ilość zapamiętanego materiału o ok. 70%. :) Są jeszcze mnemotechniki ale to już wyższa magia ;)

"Wróg mojego przyjaciela jest moim wrogiem"

Opublikowano

Ucz sie z lekcji na lekcje. Na matmie polskiego,na polskim historii, na historii biologii. xD

A tak na powaznie to systematycznosc duzo daje, nie ucz sie duzymi porcjami. Po kazdej lekcji przeczytak 2 razy notatke i powinno wystarczyc

Deus vult

Opublikowano

Słuchaj, po pierwsze ucz się z najważniejszych przedmiotów. SŁUCHAJ na lekcji i wspomagaj to patrząc na tekst np. w książce. Naucz się logicznego myślenia, przyczyn i skutków, dlaczego tak a nie inaczej. Interesuj się światem.

Ja teraz jestem w gimbazie,a pod koniec 2 klasy, miałem 5.xx. Uczyłem się tylko przed kartkówkami/sprawdzianami. Sam nie wiem skąd taka średnia, jak i tak teraz przez około 2 lub 3 godziny siedze przed kompem, a resztę czasu wolnego spędzam na oglądaniu filmów lub programowaniu(to akurat w weekendy).

Opublikowano

1. Słuchaj na lekcji.

Odrabiaj pracę domową.

Zawsze czytaj dany temat z podręcznika i staraj się go zrozumieć.

Ucz się na bieżąco, nie odkładaj nauki na później.

Śpij regularnie, to jest przynajmniej 8 godzin twardego snu.Mózg musi sobie uporządkować wszystkie informacje.

Staraj się zainteresować siebie tym czego się uczysz, np. jak na historii masz teraz powiedzmy początek II WŚ, to prócz notatek z lekcji i tekstu z podręcznika, obejrzyj jakiś ciekawy dokument albo po prostu doczytaj coś w internecie ciekawego.Jest to super sprawa jak uczysz się czegoś co cie interesuje.

Określ sobie czas pracy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...