Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zakup domeny - Jak to wygląda?

Gość Szaki22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;) Planuję zakupić dla swojej strony domenę .pl chcę ją kupić na xaa.pl, ponieważ do tej strony mam największe zaufanie i ogólnie trzymam tam stronę itd. W każdym razie jak taki zakup wygląda? Czy w moim wieku (15 lat) nie będę miał problemów z zamówieniem takiej domeny? Czy rodzice muszą ją na siebie kupić? 

Opublikowano

Nie musisz mieć ukończonych 18 lat, aby zakupić domenę (regulamin na xaa również nie wymaga, abyś był pełnoletni). Niemniej jednak, poproś rodziców, aby robili przelewy na utrzymanie serwera oraz domeny - o wiele tańsza i wygodniejsza opcja od SMS. 

Jak wygląda taki zakup... Normalnie. Kupujesz, płacisz, dostajesz informację o tym, że twoja domena jest aktywna. Konfigurujesz DNS, czekasz kilka-kilkanaście-kilkadziesiąt godzin  na propagację DNS (jeśli dobrze pamiętam, trwa to maks. 48h) i działa. A przynajmniej powinno.

ㅈㅈ.

Opublikowano

hmm... nikt nie sprawdza Twojego wieku, chociaż teorerycznie dla podpisania umowy musisz mieć 18 lat. Nie kupuj domen byle gdzie - tylko sprawdzony dostawca, który dziiała na rynku od lat. Cena za przedłużenie PL na poziomie 100 zeta oznacza, że trzeba od dostawcy uciekać. I uważaj na promocje typu - pierwszy rok za darmo. Później okazuje się, że przedłużenie to kosmiczne koszty.

Opublikowano

hmm... nikt nie sprawdza Twojego wieku, chociaż teorerycznie dla podpisania umowy musisz mieć 18 lat. Nie kupuj domen byle gdzie - tylko sprawdzony dostawca, który dziiała na rynku od lat. Cena za przedłużenie PL na poziomie 100 zeta oznacza, że trzeba od dostawcy uciekać. I uważaj na promocje typu - pierwszy rok za darmo. Później okazuje się, że przedłużenie to kosmiczne koszty.

Rezerwując domenę niczego nie podpisujesz, a jedynie akceptujesz regulamin, w którym najczęściej nie ma wzmianki o tym, iż musisz być pełnoletni. Zerknąłem też "na szybko" w Google - kilka źródeł podaje, że nie ma minimalnego wieku wymaganego do rezerwacji domeny. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Skoro tak to po co muszę podawać swój adres zamieszkania i pesel? To pierwsze jeszcze zrozumiem, ale pesel?  :O Rozumiem, że jak zamówię domenę to przyjdzie po kilku dniach faktura?

Opublikowano

Skoro tak to po co muszę podawać swój adres zamieszkania i pesel? To pierwsze jeszcze zrozumiem, ale pesel?  :O Rozumiem, że jak zamówię domenę to przyjdzie po kilku dniach faktura?

Nie wiem, jak działa cała biurokracja, więc na to pytanie nie odpowiem ci "precyzyjnie". PESEL służy do weryfikacji twojej osoby (czy jak to ująć), przykładowo - jeżeli na stronie otworzysz czarny rynek i będziesz sprzedawać tam narkotyki, to będą trzyliterowe służby będą miały łatwiejsze zadanie. A w przypadku, kiedy ktoś będzie chciał ukraść twoją domenę (bo przypadkiem stanie się ona z jakiegoś powodu wartościowa), to będzie ci łatwo udowodnić, że rzeczywiście należy ona do ciebie. 

Przypominam - to tylko moje domysły, spekulacje, whatever - mogę p******** farmazony.

Fakturę możesz dostać albo listem, albo mailem - zależnie od tego, którą opcję wybrałeś. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

@tls01

On ma racje. Po to się właśnie podaje pesel. Warto jeszcze dodać, że pesel jest jakby... hmm... dowodem? na to, że robiłeś to Ty, a nie komputer. Przy podaniu niepoprawnego peselu (np. wymyślonego), można ponieść duże konsekwencje. Domena MUSI mieć właściciela, w tym przypadku określa się go po nr PESEL :)

proste.

(: .ćyż usnes am eiN

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...