Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Projekt z historii

rippex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji tego mam zrobić projekt z historii o kuchni chciałbym abyście mi pomogli, a mianowicie w :

- potrawy XVI, XVIII,XX-XXIw.

- Czy odnajdziemy ślady dawnej kuchni polskiej dziś ?

Za pomoc w tym daje 30 lajków.

Opublikowano

Przede wszystkim odsyłam do literatury, jest wiele książek o dawnym polskim jedzeniu, a nawet książek kucharskich, wystarczy tylko dobrze poszukać. Jedną, która kiedyś wpadła mi w ręce jest ta :

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/95889/w-staropolskiej-kuchni-i-przy-polskim-stole

Naprawdę świetna lektura, przede wszystkim łatwa do czytania i zawierająca dokładnie to, czego potrzebujesz. Są tam przepisy najstarsze jakie znamy, do coraz to nowszych. Myślę, że znaleźć ją nie będzie trudno, wystarczy iść do miejskiej biblioteki. Ewentualnie na allegro można ją dostać za około 15 zł. Podaje ona nie tylko przepisy ale też i zwyczaje przy stole, co może być dobrym plusem do całej prezentacji.

Dodatkowo polecam oglądanie filmów o różnych epokach, które przedstawiają ich zarys, wiele razy przy tym spotkałam się z omówieniem dań, jakie się wtedy pojawiały na stole. Tego typu serie są kręcone i puszczane na kanałach typu National Geographic lub Discovery. Możesz je znaleźć na stronach do oglądania filmów, np kinoman.tv.

Co do drugiego pytania, ślady dawnej kuchni można odnaleźć w naszej dzisiejszej kuchni, a wyżej wymieniona książka i przepisy kucharskie, jakie tam znajdziesz udowodnią moje słowa. ;)

xdnXBJo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...