Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Irelia - The Will of the Blades

Deerek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym poradniku chciałbym przedstawić bohatera na topa - Irelia.

aWYwN1H.png

1. PLUSY oraz MINUSY postaci:
+ heal
+ dash z Q
+ mobilna
+ wytrzymała
+ slow lub stun (stun jest warunkowy, Irelia musi mieć mniej HP od przeciwnika)
+ genialne ulti
- lekko manożerna, gdy używa się cały czas Q

2. BUILD:

START (Doran lub Kryształową Flaszkę + potki)

5dbria.jpg

Pierwszy powrót

il94ze.jpg

Następnie budujemy się tak:

2pvfqo.jpg

3. MASTERIES:

2cnd6a.jpg

4. RUNY:

INYYy3Q.png

Mark 9x Attack Damage

ZP2Ei7g.png

Seal 9x Armor

8VgK7ex.png

Gliph 9x Magic Resist

FpyqLfG.png

Quintessence 3x Attack Speed

5. UMIEJĘTNOŚCI:
I) Opis:

Irelia.Ionia%C5%84ski_Zapa%C5%82.png

[Pasyw] Ioniański Zapał - Skraca czas wszystkich negatywnych efektów nałożonych na Irelię za każdego wrogiego bohatera znajdującego się w pobliżu. 1 bohater - 10%, 2 bohaterów - 25%, 3 lub więcej bohaterów - 40%.

Irelia.Fala_Ostrzy.png

[Q] Fala Ostrzy - Irelia rzuca się do przodu, by uderzyć i zadać obrażenia fizyczne celowi. Jeśli cel umiera czas odnowienia umiejętności zeruje się, a Irelia otrzymuje 35 many z powrotem.

Irelia.Styl_Hiten.png

[W] Styl Hiten - Bierna: Irelia za każdy podstawowy atak odnawia sobie zdrowie. 

Aktywna: Podstawowe ataki zadają nieuchronne obrażenia przez 6 sekund i przywracają dwa razy więcej zdrowia.

Irelia.Zr%C3%B3wnowa%C5%BCone_Uderzenie.

[E] Zrównoważone Uderzenie - Irelia przebija cel, zadając obrażenia magiczne i spowalniając cel o 60% na kilka sekund. Jeśli zdrowie celu jest większe (procentowo) od zdrowia Irelii, cel zostaje wtedy ogłuszony.

Irelia.Transcendentalne_Ostrza.png

[R] Transcendentalne Ostrza - Irelia przywołuje 4 widmowe ostrza oraz ciska nimi w kierunku kursora, zadając obrażenia fizyczne przeciwnikom przez które przenikną. Irelia zyskuje zdrowie - 25% obrażeń bohaterów, 10% obrażeń stworów.

II)  Maksowanie:

Pierwsze trzy skille: W -> Q -> E. następnie tak:

Irelia.Styl_Hiten.png(W) -> Irelia.Zr%C3%B3wnowa%C5%BCone_Uderzenie.(E) -> Irelia.Fala_Ostrzy.png(Q)

6. CZARY:

48px-Flash.png + 48px-Teleport.png

Flash - chyba nie trzeba tłumaczyć, standardowy spell, ratuje bardzo często!

Ignite - bierzemy gdy chcemy grać 'ostro' i zabijać przeciwnika!

Teleport - pozwala nam na szybki powrót na linię, tym sposobem jej nie przegramy!

7. POWINNA UNIKAĆ:

ztabzq.jpg

Jego stun jest bardzo groźny, dlatego walcząc z nim najlepiej być ostrożnym

4m307h.jpg 

Zasięgowa umiejętność, slow, cały on powoduje że jest silniejszy od Irelii

t7w6jl.jpg

Jest bardziej mobilny i bardziej podatny na obrażenia (wytrzymalszy)

8. WSKAZÓWKI:

I) Skup się na farmie, jest ona najważniejsza w wczesnej fazie gry, atakuj przeciwnika wtedy gdy sam Cię zaatakuje!

II) Aby pokonać duże odległości użyj [Q] na cele które mają niski poziom życia!

III) [R] zostaw na odpowiedni moment w początkowej fazie gry! W późniejszej nie będzie z tym problemu!

IV) [E] może często uratować nie tylko Ciebie, ale pomoże Ci wygrać walkę, stun na adc lub konkretny slow i wygrany teamfight!

Źródło: Wikia i własne doświadczenie!

Jeśli dojrzycie jakichkolwiek błędów, proszę o zgłoszenie ich na PW lub w poście!

Nie wyrażam zgody na kopiowanie poradnika!

Chciałbym podziękować @wilcykiel oraz @FakJe ponieważ dzięki nim wiem troszkę więcej o Irelii i poprawiłem błędy w poradniku! :)

Poradnik zostanie napisany jeszcze raz, do kilku dni. Pogram kilka razy bez botrka i napiszę. Proszę o przeniesienie do kosza.

­

Opublikowano

Sorry ziom, ale mnie się nie podoba ten poradnik. A więc tak, Irelie robimy w triniy jako 1 item, a nie w botrka(a już szczególnie nie gdy mamy 3 quinty w as), to się poprostu nie opłaca, po pierwszym powrocie jedziemy w sheena i farmimy. Nigdy nie bierzemy ignit'a na Irelie NIGDY , nawet gdy chemy grać ostro. Malo napisałeś o fazach gry - early, mid, late. Dalej build nie zawsze będzie ten sam. Itemy dobiera się sytuacyjnie do gry , nie zawsze będą takie itemy jak podajesz , masterki hmm ? Mogą być jak kto woli . Nie napisałeś nic o synergiach . W late irelia może spamic ultem ile wlezie w każdą fale minionów. Można by tak wyliczać , aczkolwiek z czystej przyzwoitości zostawię lik'a za pracę chociaż poradnik pozostawia sobie dużo do życzenia .

07b0pe452q46_t.jpg

Pozdro dla wszystkich junglerów :*

Opublikowano

Maksowanie E jako drugiego jest lepszym wyborem niz Q.

Maksowanie jest takie jak podałeś. Tylko pierwsze 3 levele wyglądają W->Q->E bo mi wygodniej! ;)

Sorry ziom, ale mnie się nie podoba ten poradnik. A więc tak, Irelie robimy w triniy jako 1 item, a nie w botrka(a już szczególnie nie gdy mamy 3 quinty w as), to się poprostu nie opłaca, po pierwszym powrocie jedziemy w sheena i farmimy. Nigdy nie bierzemy ignit'a na Irelie NIGDY , nawet gdy chemy grać ostro. Malo napisałeś o fazach gry - early, mid, late. Dalej build nie zawsze będzie ten sam. Itemy dobiera się sytuacyjnie do gry , nie zawsze będą takie itemy jak podajesz , masterki hmm ? Mogą być jak kto woli . Nie napisałeś nic o synergiach . W late irelia może spamic ultem ile wlezie w każdą fale minionów. Można by tak wyliczać , aczkolwiek z czystej przyzwoitości zostawię lik'a za pracę chociaż poradnik pozostawia sobie dużo do życzenia .

Poradnik zrobiłem na własnym doświadczeniu, Irelią gram trochę czasu i wiem że Ignite bardzo się przydaje. Z Botrk jako pierwszy item bardzo fajnie się gra. Naprawdę, nigdy Ignite? Powiedz lepiej dlaczego, bo wydaje mi się że nie wiesz co piszesz. Z ignite bardzo szybko przeciwnik pada, dlatego go przypisałem i szczerze wolę to od teleportu...

Szczerze co ja będę się tłumaczyć, czekam na poradnik w twoim wykonaniu! ;)

­

Opublikowano

Maksowanie jest takie jak podałeś. Tylko pierwsze 3 levele wyglądają W->Q->E bo mi wygodniej! ;)

Poradnik zrobiłem na własnym doświadczeniu, Irelią gram trochę czasu i wiem że Ignite bardzo się przydaje. Z Botrk jako pierwszy item bardzo fajnie się gra. Naprawdę, nigdy Ignite? Powiedz lepiej dlaczego, bo wydaje mi się że nie wiesz co piszesz. Z ignite bardzo szybko przeciwnik pada, dlatego go przypisałem i szczerze wolę to od teleportu...

Szczerze co ja będę się tłumaczyć, czekam na poradnik w twoim wykonaniu! ;)

­

Bo irelia to nie Fiora. Tzn. Ona nie ma być robiona pod bursta od samego początku gry. Ona ma w grze pełnić funkcję typowego off tanka . Trinity to podstawowy item ze względu , że tak jak już wspomniałem Irelia ma być tanky. Teleport dlatego , że daje jej w early - możliwość dobrego farmienia, w late - szybkie dołączanie się w team fighty bądź też daje szansę na dobry backdoor . Sheen zapewnia manę na linii, a vampiric scepter jest nam zbędny w fazie lanowania ponieważ mamy flaszkę i lifesteal z W który pozwala na utrzymanie się na linii czy też szybkie wyhealowanie po tradach .

EDIT : Aha no i ignite nie jest nam potrzebny z tego względu że Irelia nie jest postacią early gamową a ignite w late jest nie potrzebny. W early powinno się grać pasywnie i farmić (snowballować) .

EDIT 2 : + jeśli mi nie wieżysz , po oglądaj sobie streamy Kubona - top lanera z gambitu (byly) który mianuje Irelie od 1 czy tam 2 sezonu . On nią kosił na lcsach , rozwalał soloq , miał duży burst nawet bez ignite i botrka na 1 item.

07b0pe452q46_t.jpg

Opublikowano

A od kiedy to Ireli potrzebna jest część od botrka na pierwszym recallu? Od kiedy generalnie botrk jest tak potrzebny?

Pierwszy recall Sheen, bo mamy W, a nie jakieś cholerne botrki. 

+ Zephyr lepszy niż botrk. 

Poza tym Olaf to nie kontra, jedynie możemy mieć problem przy jego ulcie, ale jeżeli gramy mądrze to nic nim nie zrobi. Tak samo sądzę od Jaxie. 

Opublikowano

nie idzie sie w botrka tylko trinity, ewentualny hexdrinker albo zephyr pozniej ;) reszta w tanka. jak wiesz ze nie wygrasz linii i oczekujesz ganków to maxujesz e pierwsze, wieksza szansa na stuna podczas ganku. powinienes wziac tp, bo jesli enemy toplaner ma tp to maja wieksza kontrole na mapie, drake, gank bot etc. viable są jeszcze marki pod attack speed oraz quinty armor/hp regen jesli wiesz ze musisz miec sustain na linii.

Opublikowano

Gram sporo Irelia i odradzam poradnika... jak wiekszosc napisala, po recallu Sheen a nie jakis Cutlass. Botrka to se mozesz zlozyc sytuacyjnie jak beda mieli tanky team...
Build bez zadnych alternatyw, 0 tenacity (Merce/Zephyr). Nie zaczynamy z W bo jest ci zbedne na pierwszym lvlu, najlepiej z E, ewentualnie Q.
Twoje wskazowki nie mowia zupelnie nic...
I) Skup się na farmie, jest ona najważniejsza w wczesnej fazie gry, - w kazdym poradniku jest taka rada.
II) Aby pokonać duże odległości użyj [Q] na cele które mają niski poziom życia. - mogles to zdanie lepiej rozburdowac, opisujac jak wykorzystac Q do walki.
III) [R] zostaw na odpowiedni moment. Używaj rozsądnie! -  i co ja mam z tego wywnioskowac? Kiedy bedzie ten moment? Jak uzywac rozsadnie? Nie napisales o syngerii z TF.
IV) [E] może często uratować nie tylko Ciebie, ale pomoże Ci wygrać walkę! - myslalem ze kazdy skill pomaga wygrac walke.
Reszte inni napisali, choc jeszcze by sie dalo dopisac...
Poradnik na ladne 1/10, osoba ktora chcialaby sie czegos nauczyc o Irelii, napewno nie osiagnie celu czytajac ten temat (bo poradnikiem to nie jest).

Nie wiem tez po co wrzucasz na forum "poradnik", jesli odpowiadasz innym tekstami typu "Szczerze co ja będę się tłumaczyć, czekam na poradnik w twoim wykonaniu!", jak nie chcesz tlumaczyc swoich wyborow, to zapisz se swoj poradnik w notatniki i sam se go czytaj... licz sie z krytyka... 

Opublikowano

Widzisz NeVdi , wszyscy mnie poparli, wszyscy twierdzą , że Sheen jest o wiele lepszy, że botrka na pierwszy item się NIGDY nie składa i poparli mnie również, że Ignite na Irelce to beznadzieja. Zanim zabierzesz się do pisania poradników najpierw się dowiedz czegoś więcej o postaci, bo ja czytając to miałem wrażenie , że ty kompletnie nie wiesz o tym, jak mają działać postacie typu off tank na górnej linii oraz jak budować Irelię i z jakimi summuner spellami grać .

07b0pe452q46_t.jpg

Opublikowano

Nie wiem tez po co wrzucasz na forum "poradnik", jesli odpowiadasz innym tekstami typu "Szczerze co ja będę się tłumaczyć, czekam na poradnik w twoim wykonaniu!", jak nie chcesz tlumaczyc swoich wyborow, to zapisz se swoj poradnik w notatniki i sam se go czytaj... licz sie z krytyka... 

Po napisał tak, jakbym napisał totalnie źle poradnik i nic by w nim nie było dobrze! Liczę się z krytyką, nawet bardzo, jednak takie że "no tutaj byłoby dużo do mówienia, ale szkoda gadać" no to jak ma coś do powiedzenia to z chęcią poczytam. :)

IV) [E] może często uratować nie tylko Ciebie, ale pomoże Ci wygrać walkę! - myslalem ze kazdy skill pomaga wygrac walke.

Tak, tylko E nakłada slowa albo stuna, stunujesz nafeedowanego adc i wygrany TF.

nie idzie sie w botrka tylko trinity, ewentualny hexdrinker albo zephyr pozniej ;) reszta w tanka. jak wiesz ze nie wygrasz linii i oczekujesz ganków to maxujesz e pierwsze, wieksza szansa na stuna podczas ganku. powinienes wziac tp, bo jesli enemy toplaner ma tp to maja wieksza kontrole na mapie, drake, gank bot etc. viable są jeszcze marki pod attack speed oraz quinty armor/hp regen jesli wiesz ze musisz miec sustain na linii.

No i takie posty mi się w 100% podobają, napisane miło i zrozumiale. Poradnik w każdej chwili może ulec zmianie, nie wiem dlaczego wszyscy uczepili się tego Botrka...

A od kiedy to Ireli potrzebna jest część od botrka na pierwszym recallu? Od kiedy generalnie botrk jest tak potrzebny?

Pierwszy recall Sheen, bo mamy W, a nie jakieś cholerne botrki. 

+ Zephyr lepszy niż botrk. 

Poza tym Olaf to nie kontra, jedynie możemy mieć problem przy jego ulcie, ale jeżeli gramy mądrze to nic nim nie zrobi. Tak samo sądzę od Jaxie. 

To nie jest poradnik któremu każdy może pasować. Zrobiłem build i inne punkty z mojego własnego doświadczenie, odczułem że bardzo fajnie się gra przy takim buildzie i taki udostępniłem.

Olaf to nie kontra? Proszę Cię... 

Widzisz NeVdi , wszyscy mnie poparli, wszyscy twierdzą , że Sheen jest o wiele lepszy, że botrka na pierwszy item się NIGDY nie składa i poparli mnie również, że Ignite na Irelce to beznadzieja. Zanim zabierzesz się do pisania poradników najpierw się dowiedz czegoś więcej o postaci, bo ja czytając to miałem wrażenie , że ty kompletnie nie wiesz o tym, jak mają działać postacie typu off tank na górnej linii oraz jak budować Irelię i z jakimi summuner spellami grać .

Tak jak napisałem, poradnik zrobiłem sam od siebie nie sugerowałem się żadnymi Kubonami czy innymi LCS'owymi pro gejmerami.

Naprawdę uczepiliście się tych dwóch rzeczy (BOTRKA i IGNITE) jakbym zrobił wielki grzech i naprawdę trzeba mnie ukarać za to na szubienicy.

Na dodatek, czemu nie możecie od razu pisać błędów, tylko od razu od tych najgorszych jechać? Każdy może popełnić błąd i nie ważne jaki byłby to błąd zawsze można go poprawić!

=======================================================================================================

DODAM ŻE NIE JESTEM PROGAMEREM ANI CHALLENGEREM BY WSZYSTKO WIEDZIEĆ, KAŻDY POPEŁNIA BŁĘDY! NIE JEDŹCIE PO MNIE BO POPEŁNIŁEM DOŚĆ GŁUPI BŁĄD!

Poradnik jest w trakcie renowacji, mam nadzieję że będzie teraz dobrze!

// Temat przeniesiony do kosza na prośbę autora (raport),

Renissance

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...