Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Crafting, zbieractwo

rombel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich a mianowicie jestem zupelnie nowym graczem aiona i pewnych rzeczy nie rozumiem ?!?

Dlaczego nie moge zbierac mineralow ? n.p. srebra ; zelaza ; jakis ziol ; i.t.p. co mozna spotkac na polach czy innych lokacjach ...

Dlaczego wczytuje recepty czy tam przepisy podstawowe ich nie widze ?

Jesli jest ktos na tyle inteligetny zeby to dokladnie opisac jak poradzic sobie od poczatku z kraftingiem i zbieraniem recept czy rzeczy potrzebnych do wytworzenia roznych pierdol to bym bardzo prosil tylko tak jak dla laika bo spotkalem sie z roznymi opisami co w sumie nic nie daja takie ,, SOTE  " .....

Potrzebuje n.p. zrobic krysztal eteru i teraz nie znalazlem recepty ani nie mam pojecia jak zdobyc eter ?!?

Tak jak w quescie  mam zdobyc rude zelaza ... znalazlem na lokacji zelazo, ale mam przekreslona mozliwosc zebrania ? :/

Pomocy bede bardzo wdzieczny

Opublikowano

1. Nie możesz zbierać ponieważ:

a ) masz 10lvl + i chcesz zbierać na pierwszej mapie, tj Ishalgen u Asmo lub Poeta u Ely;

b ) masz 10lvl + ale wcześniej nic nie zbierałeś i musisz wrócić do Altgardu u Asmo lub Verteronu u Ely, pobiegać po okolicy fortec i pozbierać rzeczy od 1p - w ten sposób z czasem podczas zbierania nabijesz wyższy poziom i będziesz mógł zbierać " srebra ; zelaza ; jakis ziol ".

2. Nie rozumiem Twojej myśli "dlaczego wczytuje recepty czy tam przepisy podstawowe ich nie widze?" Jeśli masz na myśli, że dropnęły Ci jakieś recki i próbujesz ich użyć ale nie możesz ponieważ są na czerwono to oznacza, że musisz wbić odpowiedni poziom w danym crafcie.

3. Jak poradzić sobie z craftingiem... Idziesz do Pandaemoniu / Sanctum, do strefy z craftem, idziesz do craftu, który Ciebie interesuje, podchodzisz do NPC - klikasz żeby się nauczyć danego craftu i robisz tak zwane Work Ordery - gadasz z NPCem, odbierasz questa, podchodzisz do stołu, crafcisz / jak potrzebujesz dodatkowych materiałów to podchodzisz do sprzedawcy obok i kupujesz je od niego. Zadałeś zbyt ogólne pytanie bym był w stanie Ci na nie odpowiedzieć.

4. Kryształ Eteru zbierasz z latającego nad fortecami Eteru. Polega to na mniej więcej tym samym co z Gatheringiem tylko w Aethertappingu musisz zacząć NAD Altgardem u Asmo lub Verteronem u Ely gdzie zbierasz Aether Powdery latająć. Musisz uważać bowiem masz ograniczony Flight time dlatego co chwilę będziesz musiał lądować. Po wbiciu 100p zmieniasz lokację na Morheim u Asmo lub Eltnen u Ely gdzie zbierasz Aether Crystale. Ewentualnie możesz je kupić od NPCa, który stoi w strefie craftu. Wiem gdzie on jest u Asmo, u Ely nie mam pojęcia - możesz od niego akurat kupić żeby zrobić questa.

5. Patrz punkt pierwszy a) - masz 10lvl+ i chcesz zebrać materiały na pierwszej mapie gdzie jest to zablokowane dla Daev.

Opublikowano

Dlaczego nie moge zbierac mineralow ? n.p. srebra ; zelaza ; jakis ziol ; i.t.p. co mozna spotkac na polach czy innych lokacjach ...

Tak jak w quescie  mam zdobyc rude zelaza ... znalazlem na lokacji zelazo, ale mam przekreslona mozliwosc zebrania ? :/

Ewentualnie nie masz po prostu wystarczającego poziomu Gatheringu/zbieractwa. Zobacz, przy każdym takim "przedmiocie", który możesz zbierać masz napisany wymagany lvl. Podnosisz go poprzez zbieranie zaczynając od tych z najniższym lvl.

Opublikowano

Tutaj jest rozpiska surowców, miejsc ich występowania i wymaganego poziomu zbieractwa http://www.aiondatabase.com/gathersource/skilllist

Żelazo, czyli w angielskiej wersji Iron, występuje w kilku miejscach. Jeśli masz poziom postaci większy od 10, to nie będziesz mógł zbierać Żelaza w Poecie i Ishalgen.

Będziesz mógł je zebrać dopiero w Verteronie lub Altgardzie, pod warunkiem, że rozwiniesz zbieractwo do 15 poziomu (aktualny poziom możesz sprawdzić klikając literkę K na klawiaturze).

Jeśli Twój poziom zbieractwa jest zbyt niski, to powinieneś zbierać materiały takie jak Inina, Conide, Mela czy Raydam (wszystko można zobaczyć na rozpisce, którą podałam wyżej).

Dodatkowo, klikając na dane surowce w rozpisce, możesz zobaczyć dokładne miejsce jego występowania, np. http://www.aiondatabase.com/gathersource/400202/iron

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...