Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Internet, kilka pytań.

Vassopent

Pytanie

Opublikowano

Cześć.

Mam do was takie pytanie dotyczące prędkości internetu.

Otóż wchodząc w podgląd szybkości mojego internetu pisze 100,0 Mb/s, gdy pobieram jakikolwiek plik to pobiera się on z prędkością do 125 kb/s....

Strony również nie otwierają się rewelacyjnie... W umowie mam tak :

" Maksymalna prędkość w godz 10-22 (download/upload) : 512kb/128kb "

W dzień gdy pobieram tak jak już wspominałem, plik maksymalnie leci z prędkością do 125 kb/s.

I właśnie chciałbym się was dopytać, czy jeśli mam taką prędkość to wszystko pasuję co do umowy z dostawcą ?

Bo wolałbym się dowiedzieć co nie co przed rozmową z dostawcą, bo z nimi nie idzie pogadać przez telefon a każda " cenna " rada na miejscu u nich kosztuje pare zł...

Też się zastanawiałem czy to też może być wina starego modemu i przewodów, modem ( modem air live 802.11g) ma ponad 5 lat a przewody ponad 3 lata i antena ponad 3 lata.

Jeszcze jedno mnie nurtuje, jeśli wymienił bym modem, przewody na nowe czy prędkość by się polepszyła czy wszystko jest uzależnione od tego, ile ludzi korzysta właśnie i jak korzysta z internetu, bo to przecież radiówka...

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak to jest jak siada się do kompa i zero myślenia !

100 Mb/s jest  w sieci lokalnej i tak ma być nic nie jest źle, użytkownik po prostu nie potrafi  odróżnić sieci domowej podpiętej do routera od sieci z która się łączy anteną z routera

nie wymyślajcie mu tu głupich teorii o łączu czy routerze jak pojęcia u was zero z budowy jego sieci

z opisu widać że to siec radiowa ok 6 - 10  Mbps ( patrząc na to ze to radiówka jest to gówniane łącze po prostu, najgorsze z możliwych niestety )  czyli wszystko działa tak jak powinno działać , maksymalna to jaką MOŻE osiągnąć  ale WCALE NIE MUSI a praktycznie wcale nie osiąga na dłuższy czas

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

tak to jest jak siada się do kompa i zero myślenia !

100 Mb/s jest  w sieci lokalnej i tak ma być nic nie jest źle, użytkownik po prostu nie potrafi  odróżnić sieci domowej podpiętej do routera od sieci z która się łączy anteną z routera

nie wymyślajcie mu tu głupich teorii o łączu czy routerze jak pojęcia u was zero z budowy jego sieci

z opisu widać że to siec radiowa ok 6 - 10  Mbps ( patrząc na to ze to radiówka jest to gówniane łącze po prostu, najgorsze z możliwych niestety )  czyli wszystko działa tak jak powinno działać , maksymalna to jaką MOŻE osiągnąć  ale WCALE NIE MUSI a praktycznie wcale nie osiąga na dłuższy czas

Czyli, że nowy router/przewody ogólnie gówno pomogą ?

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

ogólnie tak , no chyba że zwiększysz dwukrotnie transfer wtedy zmniejszy się i ilość błędów w stosunku do dobrego sygnału

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Otóż wchodząc w podgląd szybkości mojego internetu pisze 100,0 Mb/s, gdy pobieram jakikolwiek plik to pobiera się on z prędkością do 125 kb/s....

To jest tak zawsze przy windowsach :p

Jest napisane, że niby 100 Mb/s a jest to kłsamstwo.

Tak, może być to problem modemu.

Sam miałem kiedyś prędkość o wiele niższą niż miała być.

Przyczyną okazał się stary modem. Po wymianie wszystko działało w porządku. 

f

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...