Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

,,Calculation Candy"

ThorKid

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak na wiek 10 lat to całkiem spoko, że uczysz się programować od małego. Aczkolwiek należy robić programy z myślą, że ktoś z tego skorzysta :). W takowej sytuacji lepiej i szybciej wziąć kalkulator w rękę niż odpalać urządzenie z możliwością skompilowania tego. Co do obliczania ilości cukierków dla Jasia, proponowałbym dzielenie modulo (cukierki%(uczniowie-1) - poczytasz więcej na internecie). Zamykanie konsoli: cin.get() (też poczytasz). Powodzenia, ode mnie masz plusik na zachętę ;)

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

Nie żeby coś, ale przepisałeś ten kod kolego z tutoriala (odc 1) Mirosława Zelenta, więc nie masz czym się chwalić.

Po 2, nie używaj słowa "bynajmniej" jeżeli nie znasz jego znaczenia. (zapraszam na wikipedię, zapoznaj się z tym terminem i używaj do woli)

Po 3, nikt nie potrzebuje takie za przeproszeniem syfu, bo nawet ktoś kto uczy się jakiegoś języka może to napisać po 20/30 min nauki. (podstawy typu wprowadzanie danych do strumienia, wyprowadzanie, proste operacje matematyczne z użyciem zmiennych itp).

Fajnie, że zaczynasz w tak młodym wieku ale rlz, zapodaj coś do tego działu, jak już ogarniesz ten język na poziomie podstawowym.

Po 4, <<"da>; to jest źle. :)

Po 5, twoje pytanie(jak zrobić żeby konsola się nie wyłączała) - użyj funkcji getchar(); - potrzebujesz biblioteki aby to działało, ale to już zostawię Ci abyś poszukał sobie sam.

Dodam, że możesz zapętlić program, aby można było z tego skorzystać kilka razy (pętla + system("cls") - funkcja czyszcząca ekran) 

To chyba tyle, jak byś miał jakieś pytania to zapraszam na pw :)

Opublikowano

@else{, ty zawsze jestes czemuś przeciwny :).

Ważne ze kolega sie stara :). Co do getchar: cin.get() podobno lepsze. Nie używaj system("X") jeśli nie jest to konieczne (do czyszczenia okna konsoli lepiej napisac funkcje, która drukuje puste znaki aby zostawić "czysta konsole" - znajdziesz na necie)

3587513.png

Opublikowano

@OczkoSX Możesz dokładniej wytłumaczyć?

@else{ Czemu miałbym rozumieć słowa "bynajmniej"?

Jeżeli chodzi o da to nie wiem jak to napisałem..Być może przypadkowo...

A jeżeli chodzi o spisywanie..

Nie,nie spisywałem,sam się nauczyłem (jak by to nazwać procedur?) i sam pisałem..

Czy podesłałbyś również jakiś porządny wideokurs?

Opublikowano

@OczkoSX Możesz dokładniej wytłumaczyć?

@else{ Czemu miałbym rozumieć słowa "bynajmniej"?

Jeżeli chodzi o da to nie wiem jak to napisałem..Być może przypadkowo...

Musisz zrozumieć, ponieważ używasz go w złej sytuacji... (używając tego wyrazu, zmieniłeś znaczenie zdania). Proszę sprawdź ten termin...

@else{, ty zawsze jestes czemuś przeciwny :).

Ważne ze kolega sie stara :). Co do getchar: cin.get() podobno lepsze. Nie używaj system("X") jeśli nie jest to konieczne (do czyszczenia okna konsoli lepiej napisac funkcje, która drukuje puste znaki aby zostawić "czysta konsole" - znajdziesz na necie)

Nie chodzi o to, że jestem przeciwny tylko w jakim celu jest to wstawiane na to forum?

Nie żebym kogoś chciał obrazić, ale przysłowiowy "idiota" by takie coś zrobił  ;)

Co do twojej edycji postu to nie sądzę abyś sam to napisał (nawet imie i budowa taka sama) :)

Opublikowano

@else{, ot tak sobie napisalem w nawiązaniu do nicku :)

@ThorKid, czego nie rozumiesz?

3587513.png

Opublikowano

Już wszystko ;)

@else{ Ahm czyli mam rozumieć że nie można siebie motywować dodając do projektów swoje 1 projekty do właśnie tego działu?

Opublikowano

Już wszystko ;)

@else{ Ahm czyli mam rozumieć że nie można siebie motywować dodając do projektów swoje 1 projekty do właśnie tego działu?

Zapomnij to co napisałem, śmieć ten dział ile chcesz.

Jedyne co chcę Ci przekazać to to, że nie znasz znaczenia słowa "bynajmniej"

PS: ja swoje pierwsze projekty nikomu nie pokazywałem, nie wiem co Ci to da, że to wstawisz...

Dowartościowuje Cię to?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...