Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak rozpocząć pisanie pluginów?

W czym pisać?  

15 użytkowników zagłosowało

1. 1. W czym pisać?

• Eclipse
      12
    • NetBeans
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od czego zacząć pisanie pluginów? Jakieś linki do poradników? Jeśli tak to proszę o podanie linka do mądrego, aktualnego poradnika. Jaki program do pisania? Glosujcie w ankiecie :P

Jestem wesoły romek

Opublikowano

Na początku musisz zadbać o IDE (Integrated Development Environment) czyli "zintegrowane środowisko programistyczne". Na początek wybierz Eclipse, potem przerzucisz się na inne programy typu Maven, Intellij.

Jeśli chodzi o same pisanie, to nie ucz się z poradników z youtube, bo często podają takie metody które są useless. Ucz się z javastart.pl.

Opublikowano

Na początku musisz zadbać o IDE (Integrated Development Environment) czyli "zintegrowane środowisko programistyczne".

Jakieś linki do czegoś? Pomóżcie, ja się nie znam :)

Jestem wesoły romek

Opublikowano

To Ci powinno pomóc na sam początek. Potem ucz się z javastart.pl.

@UP: Poradniki kamilkime są słabe i nie użyteczne. Spisywanie kodu z poradnika to nie jest programowanie. ;)

Opublikowano

1. Nie ma dobrych poradników programowania o bukkicie na YouTube.

2.

Na początku musisz zadbać o IDE (Integrated Development Environment) czyli "zintegrowane środowisko programistyczne". Na początek wybierz Eclipse, potem przerzucisz się na inne programy typu Maven, Intellij.

Jeśli chodzi o same pisanie, to nie ucz się z poradników z youtube, bo często podają takie metody które są useless. Ucz się z javastart.pl.

Maven to nie IDE... To jest tylko narzędzie które pomaga zautomatyzować pracę, przez dość wygodny system dodawania zależności, bilbiotek, możliwości wygodnego ich shadowania (wrzucania do własnego jar-a) itd.

3. Ja polecam zacząć od Intellij lub od NetBeans, a Eclipse omijać, osobiście polecam Intellij.
Oba te programy posiadają "inspekcje" oraz pomagają ogarnąć to jak powinno się pisać, np (zależnie od konfiguracji) zgłoszą że nazwałeś zmienną z dużej litery, że nie podałeś początkowego rozmiaru ArrayList czy innej kolekcji, 

4. Jak już się uczysz z poradników na YT (to się też częsciowo tyczy tekstowych), ale naprawdę trudno znaleźć jakiś dobry, nawet w innych językach, który nadawał by się do bukkita, ale za to z odrobiną szczęścia można znaleźć dobry poradnik pod czystą javę, androida czy LWJGL, a to pomoże ogarnąć podstawy, to najważniejsze: Nie rób wszystkiego tak jak w poradniku, po prostu przepisując kod, tylko MUSISZ "pobawić" się tym kodem, spróbować dodać coś nowego, coś zmienić, coś popsuć i zrozumieć jak to dokładnie działa, a nie tak jak ja widzę w 90% pluginów po poradnikach, tworzą nową klasę z pustym konstruktorem, bo w jego poradniku ktoś robił podobny. "To pewnie bez tego nie zadziała."

PS: tu masz link do Intellij: https://www.jetbrains.com/idea/download/ (Community Edition)

1438614356923701010629.png

Opublikowano

@GotoFinal

4. Jak już się uczysz z poradników na YT (to się też częsciowo tyczy tekstowych), ale naprawdę trudno znaleźć jakiś dobry, nawet w innych językach, który nadawał by się do bukkita, ale za to z odrobiną szczęścia można znaleźć dobry poradnik pod czystą javę, androida czy LWJGL, a to pomoże ogarnąć podstawy, to najważniejsze: Nie rób wszystkiego tak jak w poradniku, po prostu przepisując kod, tylko MUSISZ "pobawić" się tym kodem, spróbować dodać coś nowego, coś zmienić, coś popsuć i zrozumieć jak to dokładnie działa, a nie tak jak ja widzę w 90% pluginów po poradnikach, tworzą nową klasę z pustym konstruktorem, bo w jego poradniku ktoś robił podobny. "To pewnie bez tego nie zadziała."

Mam coś zmieniać w kodzie, gdy niczego nie wiem? :<

Od czego w końcu zacząć? Może ktoś po kolei napisać?

Jestem wesoły romek

Opublikowano

@GotoFinal

Mam coś zmieniać w kodzie, gdy niczego nie wiem? :<

Od czego w końcu zacząć? Może ktoś po kolei napisać?

No jak już znajdziesz poradnik, będzie w nim jakiś kod, a ty, nawet jak nie rozumiesz jak działa, masz go zmieniać :D Tak by zobaczyć co sie wtedy stanie.

Każde IDE od javy, podpowiada jakich metod mozna użyć, lub możesz zmieniac jakieś cyferki i obserfować na co wpływają, nazwy w kodzie zwykle są na tyle proste i wygodne, że łatwo się domyślić co to robi.

http://wiki.bukkit.org/Plugin_Tutorial

i jedziesz :P

Opublikowano

@GotoFinal

Są dobre, ale nie w języku polskim.

http://www.bukkitlessons.com/videos.html

Anglojęzyczne, wymaga trochę podstaw Javy. 

Nigdy wcześniej nie widziałem tego kogoś, tłumaczy całkiem nieźle (tak na szybko przeglądam)

Ale też wygadał kilka głupot :P

Np nie da się zmienić aliasów komendy w runtime (po zarejestrowaniu komendy) używając cmd.setAliases

Albo używa commandLabel zamiast cmd.getName(), czyli te aliasy o których gadał 30 sekund wcześniej na nic się przydadzą.

Cooldowny też zrobił w okropny sposób, nie widzę sensu tworzenia taska dla każdego cooldowna, zrobisz jakiś większy cooldown.. i nagle będzie 9723894732894 tasków, utrudnione zapisywanie jeśli cooldowny mają działać po restarcie itd...

Powinno też sie ustalać początkowy rozmiar ArrayList czy innych kolekcji, mapek itd.

Dalej oglądać już mi się nie chce :P przeleciałem na szybko (przeskakując sekundy, szukając czegoś sensownego) z 3/4 odcinki.

Tłumaczy dobrze, ale jak każdy poradnik na YT o bukkcie, uczy złych nawyków.

Więc nie, poradnik jak poradnik, niczym się nie różni od tych polskich.

­

Opublikowano

@GotoFinal

Powiedz. Jak ty nauczyłeś się pisać pluginy?

Mój przykład na wiele się nie zda, bo byłem już częściowo obeznany z podstawami programowania :P

A samego pisania pluginów... po prostu bawiąc się kodem i czytając dokumentacje co dane klasy/metody robią.

­

Opublikowano

Najpierw rozpocznij nauke JAVA nie BUKKIT API.
Wiekszosc osob uczy sie bukkita, nie javy, a potem jakies bzdury pisze.

Linki:

Co do Kamilkime - z explorera korzysta XDDD Nie polecam.

PS: ECLIPSE XDDDDD i ktos tam wyzej pisal "ide np. maven, netbeans" xD maven to nie ide. 
Zacznij od netbeans/intellij.

Eclipse to gowno. Brak wielowatkowosci, lipne podpowiedzi, brak gita itp. Wpiszesz player. i masz laga eclipse

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...