Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tapeta Fluorestencyjna

Linaxis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zrobić taki efekt w swojej sypialni, odnośnie farby fluorescencyjnej wiem że świeci ona pod wpływem światła uv, tak wiec, chciałbym tą farbą pokryć swoją sypianie, tylko że problem polega na tym iż chciałbym mieć obraz a tego raczej już nie namaluje, nie wiem czy mogę dostać takie tapety bo jeszcze o takich nie słyszałem, może są też obrazy fluorestencyjne też nie mam pojęcia, chodzi o to że chciałbym miec taki efekt jak na tym foto

14.jpg?screen

Opublikowano

Sprawdź sobie tylko żywotność takiej fototapety.
Pamiętaj też o tym, że nie da się jej "wyłączyć" a jej wydajność będzie spadać, dlatego wypadałoby ją w odpowiedni sposób czyścić a człowiekowi nie zawsze chce się to robić.

Wszystko zależy też od tego ile słońca wpada do Twojego pokoju, ba nawet od tego jakie masz szyby.
W zimie słońce nie świeci aż tak intensywnie, czyli Twoja tapeta może nie dostawać odpowiedniej dawki UV (musiałbyś pomyśleć nad dodatkowym źródłem). O szczegóły musisz już pytać sprzedawcę.

f.png

Opublikowano

Tu bardziej chodzi o farbę fluorestencyjną nie fosforową więc słońce nie ma nic wspólnego z tą tapetą, ona świeci tylko pod promieniami uv czyli lampy ultrafioletowej, takie lampy są wymagane do uzyskania świecącego koloru tapety, fosforowa farba to co innego ona naświetla się na zielony kolor pod wpływem światła.

Opublikowano

Tu bardziej chodzi o farbę fluorestencyjną nie fosforową więc słońce nie ma nic wspólnego z tą tapetą, ona świeci tylko pod promieniami uv czyli lampy ultrafioletowej, takie lampy są wymagane do uzyskania świecącego koloru tapety, fosforowa farba to co innego ona naświetla się na zielony kolor pod wpływem światła.

Nie wiem czy kolega wie, ale słońce emituje pełne spektrum promieniowania UV :)

Fakt, że do ziemi dociera tylko to długie, niskoenergetyczne UV-A wynika ze specyficznej budowy naszej planety (np. warstwa ozonu).

UV-A które dostaje się do powierzchni ziemi, to nic innego jak "czarne światło" czyli potocznie nasza lampa UV. Efektywność promieniowania słonecznego oczywiście może być ograniczona przez wiele czynników takich jak szyby w oknach, czy warunki pogodowe.

Fluorescencja wynika z trochę innych zjawisk fizycznych (Diagram Jabłońskiego dla zainteresowanych).

f.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...