Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po co zakladasz kolejny temat? Na paypala nie da się sms-em płacić już Ci to pisalem...

BTW ogarnij ortografię

@topic

Kupujesz usługę SMS np na homepay.pl dostajesz od nich api PHP ( zakladam, że nie wiesz co to API, PHP itd...) i laczysz homepay ze swoim kontem bankowym. Potem z banku możesz przelać na PayPal

Tworzę strony internetowe.

Sklepy Minecraft, CMS-y, fora itp.

Opublikowano

Po co zakladasz kolejny temat? Na paypala nie da się sms-em płacić już Ci to pisalem...

BTW ogarnij ortografię

@topic

Kupujesz usługę SMS np na homepay.pl dostajesz od nich api PHP ( zakladam, że nie wiesz co to API, PHP itd...) i laczysz homepay ze swoim kontem bankowym. Potem z banku możesz przelać na PayPal

1. na homepay 18 lat

2.Mam 16 i mam konto bankowe. I da rade na innej stronie ?

Masz pomysł  na stronę internetową, lecz brak ci doświadczenia? 

Zapraszam do kontaktu.

Opublikowano

Mam pytanie co do tego tematu, nie zaleznie czy korzystam z premium sms czy paypal, czy musze mieć zarejestrowane to, że pobieram kase od użytkownikó to raz, a dwa czy musze mieć zarejestrowane, że przetrzymuje dane czyli "baze danych" użytkowników na mojej stronie nie zależnie czy to gra, portal, blog czy co tam innego.

//a co do tamtego to przeczytaj regulamin ich strony to sie dowiesz ...

Opublikowano

@viamrimar Każdy usługodawca SMS powinien podpisać z tobą umowę. Każda wpłata na konto/pp powinna być zaksięgowana jako przychód. Dokonując sprzedaży czegokolwiek (monety w swojej grze, konto premium itp) i samemu pobierając za to kasę na konto/pp MUSISZ mieć założoną DG, tylko wtedy możesz sprzedawać na legalu.

Jest w sieci jakiś polski dostawca usług mikropłatności, który obsługuje również przelewy dla osób fizycznych (rozliczane tak samo jak esemeski), ale wyleciało mi z głowy, jak by ktoś znalazł to PM poproszę.

Co do ustawy o GIODO, bo za pewne o to ci chodzi: tak, zbiór danych, w którym przechowujesz dane personalne musi być zarejestrowany w GIODO. Email niestety się do nich zalicza. Nie wiem co GIODO może zrobić bloggerowi, który ma u siebie porejestrowanych ludzików, ale jeśli serwis internetowy generuje zysk to mogą ci na niego wejść do pewnego procenta.

Rejestracja zbioru w GIODO jest procesem żmudnym i wielce upierdliwym, dodatkowo pierwszy lepszy hosting nie poda ci wszystkich wymaganych informacji, które muszą znaleźć się we wniosku. Te lepsze z kolei mają odpowiedni dokument do pobrania ze swojej strony. Na forum WHT możesz szukać dalszych informacji, z tego co wiem to jest przynajmniej jedna firma hostingowa która oferuje dodatkowe wsparcie przy przeprawach z GIODO.

W każdym razie... jak ruszyć głową to wcale nie musisz przetrzymywać u siebie czyjegoś emaila a tym samym odpadnie ci obowiązek rejestracji zbioru danych ;)

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

U siebie nawet tych danych nie musisz trzymać, ale przetwarzasz je na swój użytek i użytek swojej strony, która w jakiś sposób ma ci tam służyć. BO co jeśli trzymasz dane np. na ruskim serwerze hosting masz w ameryce a korzystasz z danych w Polsce? Zasada jest ta sama? Może zakreciłem ale ..

Opublikowano

To chodzi, z tego co wiem, o przechowywanie danych. daną, która masz na chwilę nie traktujesz jako element zbioru, więc jeśli trzymasz u siebie email w postaci zahashowanej (nie jest możliwe odtworzenie danej pierwotnej) to wszystko powinno być ok. Czyli: przy rejestracji zapisujesz hash emaila, przy requescie odzyskania hasła żądasz emaila i nazwy usera, sięgasz do bazy po hash emaila i nazwe usera, porównujesz, odsyłasz nowe hasło na email, który przyszedł ci w formularzu, email ten następnie 'zapominasz'.

Jeśli trzymasz w bazie email w postaci zaszyfrowanej i jest możliwe odszyfrowanie tego emaila to wtedy mówimy o przechowywaniu danej osobowej, zbiór taki należy zgłosić. Jeśli baza danych znajduje się na zaszyfrowanej partycji, w zaszyfrowanej maszynie wirtualnej, w zaszyfrowanym komputerze, w zaszyfrowanej serwerowni - generalnie jeśli istnieje możliwość odszyfrowania danej osobowej - zbiór należy zgłosić.

Co do danych tymczasowych, o których zapominasz: IP jest dana osobową, w momencie, gdy masz zestawione połączenie z graczem twój program 'zna' to IP, jeśli jednak nigdzie nie będzie ono zapisane to nie ma mowy o zbiorze zawierającym to IP. Jeśli logujesz sobie do pliku połączenia przychodzące - twój log jest zbiorem danych osobowych!

Ustawa o GIODO jest napisana 'na kolanie', wiele rzeczy było interpretowanych przez kolejnych Generalnych Inspektorów lub przez sądy. Takich interpretacji należy się trzymać. Bo to, że mail jest daną osobową nie jest zapisane nigdzie w ustawie, z tego co pamiętam to SN orzekł, że tak jest. Jeśli się wczytasz w te wszystkie prawne bełkoty to dojdziesz do w/w wniosku odnośnie szyfrowania i hashowania.

Lokalizacja, w której przechowywany jest zbiór nie ma znaczenia, ciebie, jako obywatela RP, obowiązuje prawo RP. Jeśli założysz firmę u ruskich to będzie cie obowiązywało ich prawo o danych osobowych (jeśli jakieś mają), nawet gdy gra będzie tylko po polsku i tylko dla polaków.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

dzieki za informacje

Tak na marginesie jeszcze, piszesz, że IP jest dana osobową, jednak gdzieś na forum nawet prawniczym chyba czytałem, że jest to dana nieoosbowa. W sumie racja bo jest to coś wirtualnego i przypisanego to komputera,a nie świadczącego o osobie "Realnej". Nie wiem jaki to ma zwiazek z tym GIODO co prawda no ale, jeśli była by to dana nieosoba można by ją trzymać w jawny sposób nie szyfrując, bo kurde wszystko fajnie ale teraz szyfrować prawie "cała" baze żeby ktoś kiedyś się nie przyczepił, że wykorzystujemy jego dane? No dobra wymyślmy przykład, jest strona i teraz są profile użytkownika, jeżeli na potrzebe profilu odkodujemy dane użytkownika to już łamiemy prawo (teoretycznie). Niektóre rzeczy rzeczywiście da się obejsć, a niektóre na obejście może nie zasługuja. 

i tak wszystko jest pokrecone a przy wiekszej dzialanosci trzeba by rejestrowac biznes :P

Opublikowano

Poszperaj dobrze z tym IP, bo ja się kiedyś dokopałem, że jednak jest to dana osobowa. Jak już mówiłem - sama ustawa jest tragicznie napisana, wiele rzeczy opiera się na interpretacji Generalnego Inspektora i/lub orzeczeniach SN. Chodziło chyba o to, że (jakkolwiek było by to dla typowego człowieka trudne) za pomocą IP możesz zidentyfikować użytkownika. Tak samo jak z emailami - 99% jasiów12 lub ania14 ale trafi się jan.kowalski.z.radomia@op.pl co niejako (wg SN) wymusza traktowanie emaila jako danej osobowej. Idąc dalej tym tropem w stronę kompletnego szaleństwa - nick też powinien być daną osobową, ba, nawet sygnatura forumowa powinna być taką daną osobową, przecież mogę tam wkleić skan swojego dowodu.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Musisz wykupić takową usługę, potem dostajesz bramkę sms ( treść i nr) wrzucasz na swoją stronkę pliki php które przyślą ci na maila i już :) Potem możesz zrobić grafikę taką jak na ss :)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...