Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Struktura budowy OTS/TIBI

vt3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!  Chodzi mi po głowie jeden pomysł, ale jestem laikiem - stad moje pytania, chciałbym usystematyzować wiedzę bo czytam a nie do końca rozumiem co piszecie :-).

Jaka jest struktura tibi? Co się na nią składa?

1. mapa?

2. klient? za co on jest odpowiedzialny? co w sobie zawiera

3. silnik? za co on jest odpowiedzialny? co w sobie zawiera

4. coś jeszcze?

Teraz teoretycznie chciałbym przedstawić Wam mój pomysł powiedzcie mi jak powinienem go wykonać, co jest błędne w moim myśleniu:

Chciałem stworzyć grę wykorzystującą grafikie tibi - mape, ludziki, przedmioty. Mape mógłbym stworzyć map editorem. Teraz chciałbym zmienić cele w tej grze, np zlikwidować poziomy, stworzyc zaleznosci miedzy graczami etc, zmienic okienko skilli zeby mozna bylo je przydzielac + tak jak w niektorych grach rpg. Co musze zmienic? Klienta? Silnik? Na czym to polega?

Jednoczesnie chciałbym zeby takie rzeczy jak chodzenie, system walki pozostal bez zmian. 

Mam nadzieje, że mnie rozumiecie. Czekam na odpowiedzi.

Dzieki, Vt3k

p.s czy robienie gry uzywajac grafik tibii jest legalne? kiedys slyszalem ze otsy nie sa legalne, a juz na pewno nie czerpanie z nich korzysci, jak to jest w odniesieniu do mojego pomyslu, pozdrawiam

Opublikowano

no to tak:

podstawą serwera jest source czyli źródło dzięki niemu możemy edytować dosłownie wszystko co nam się żywię podoba, jest napisane w c++ które na końcu kompilujemy.

do source czyli naszego pliku do "odpalania serwera" mamy folder data w którym znajdziemy informacje dotyczące npc, mobow, actionow itp które są pewnym zbiorem danych dla naszego ots. prosty przykład: mamy sklep (source) w którym są produkty do kupienia (pliki z folderu data) im lepsze są to produkty tym mamy więcej klientów (graczy naszego ots) przez co zarabiamy lepsze pieniądze.

w folderze data mamy mapę która można bez problemu edytować bo jest do tego dużo programów bardzo rozbudowanych (rme, Simone)

klient składa się z 4 plików .exe .pic .dat .spr

.exe jest to plik samego kodu gry który możemy edytować hex edytorem (16 kod) zmieniamy tam wszystkie teksty wbudowane w clienta

.pic w tym pliku mamy tło clienta, czcionkę, kolory światła, ikony stanów (pz, burning, poisoning, itp), wygląd eq, hp/mp bar, itp

.dat plik który zapisuje id wszystkich itemow, efektów, creatur itp

.spr tutaj mamy grafiki

to co opisałeś jest możliwe i pewnie da się to zrobić lecz do tego potrzebna jest duża wiedzą a wydaje mi się ze gdybyś potrafił to zmienić to nie było by też problemu z napisaniem takiej gry od 0.

ja radze zacząć od małych projektów z tworzeniem rzeczy które mogą Ci się przydać w tym dużym projekcie.

co do praw to chyba teoretycznie jest to zakazane bo nazwa tibia i jej "grafiki" są chronione prawami autorskimi lecz nigdy nie słyszałem żeby ktoś dostał jakas karę czy coś.

myślę że trochę ci wyjaśniłem jak chcesz jeszcze coś to pisz może będę znał odpowiedz.

Opublikowano

Hej! Wielkie dzięki Raferu, oczywiście jak się domyślasz nie mam pojęcia o programowaniu (kiedyś zrobiłem jakiś prosty tutorial rubyonrails). Nie mam jakichs wielkich zapedów komercyjnych, mysl o zrobieniu takiej gry powstala bo po prostu sam bym chciał w taką pograć. 

Pewnie, że mam jeszcze kilka pytań. Oto one:

1) czy serwer = silnik? 

2)słyszałem, że są lepsze/łatwiejsze/szybsze języki do programowania niż C++ ( nie wiem czy akurat do ots), czy jakby tworzyć coś nowego to nie lepiej by było właśnie w czymś nowszym = lepszym?

3) czyli na przykładzie:

mamy drzwi - one są w pliku dat

to, że możemy je otworzyć prawym klikiem jest w pliku source, zgadza się? 

albo statystyki profesji są w pliku dat

to że zmienia się ich statystyka np po założeniu zbroi lub awansie jest w source?

4) mały projket brzmi dobrze, pomyślałem, że mógłbym stworzyć sobie małą mapke, i na niej testować na bieżąco co robi co, i teraz żeby w ogóle móc chodzić tym ludkiem po mapie to potrzebuje silnik tak? lub też mogę próbować stworzyć własny i określić ze jeżeli nacisne strzałke do góry to ludek idzie do góry? 

Jeżeli jest tak jak myślę to proszę o podpowiedz z tym językiem z pytania 2?

Jeżeli tak by było jak myślę, to na samym początku source muszę opisać że ma ciągnąć mapke z X pliku, a ludka zaladować z X pliku, zgadza się?

Dziękuje za odpowiedzi :-)

Opublikowano

1. tak

2. nie wiem pytaj @Crisey

3. w pliku dat mamy tylko zadeklarowane ze np sprite (grafika) o nr 13725 w grze będzie jako id 3990 bo np. taki dragon składa się z 4 sqm grafik na jedną stronę. za otwieranie drzwi służy folder actions z data.

od itemow i ich bonusów jest folder items, weapons a statystyk gracza vocations wszystkie te pliki są w folderze data (to nie jest source)

4. możesz napisać swój source ale jak już wcześniej wspomniałem to mija się z celem bo z takimi umiejętnościami umiał byś napisać własną grę, ja polecam silnik tfs (the forgotten server) jest to czysty ots na którym powstaje większość ots. co do chodzenia to jest to już wbudowane w client.

najlepiej jak byś zobaczył jak to wygląda w praktyce.

Opublikowano

Haha no nie mogę @rafaeru best member, gratzy ;p.

Co do 2 pytania - Serwer Tibii jest już napisany w c++, więc nie widzę sensu przepisywania od nowa tak złożonej struktury.

Jeżeli natomiast kierowalibyśmy się wydajnością, to serwer pisany byłby w C lub Assemblerze, ale dlaczego nie jest? Odpowiedź jest prosta, każdy język nadaje się do czegoś innego i nie widzę sensu pisania gry parę miesięcy/lat więcej tylko dla tych paru milisekund wydajności.

Jeżeli Chciałbyś pisać w innym języku niż c++ (source lub lua (język skryptowy) to musiałbyś pisać od nowa w danym języku całą strukture, a to nie ma sensu, bo i tak c++ jest akurat jednym z dominujących języków.

Klient także jest w c++ jak coś :>.

Więc jeżeli chcesz edytować serwery Tibii to naucz się po prostu lua, jeżeli to Ci nie wystarczy (ograniczenie w możliwościach, gdyż nie jest to source) to bierz się za c++.

Myślę, że wytłumaczyłem ci to dosyć zrozumiale i naprostowałem twoją drogę w dobrym kierunku.

8LTfBGw.jpg

• 3 lata później...
Opublikowano
Dnia 15.01.2015 o 23:02, rafaeru napisał:

no to tak:

podstawą serwera jest source czyli źródło dzięki niemu możemy edytować dosłownie wszystko co nam się żywię podoba, jest napisane w c++ które na końcu kompilujemy.

do source czyli naszego pliku do "odpalania serwera" mamy folder data w którym znajdziemy informacje dotyczące npc, mobow, actionow itp które są pewnym zbiorem danych dla naszego ots. prosty przykład: mamy sklep (source) w którym są produkty do kupienia (pliki z folderu data) im lepsze są to produkty tym mamy więcej klientów (graczy naszego ots) przez co zarabiamy lepsze pieniądze.

w folderze data mamy mapę która można bez problemu edytować bo jest do tego dużo programów bardzo rozbudowanych (rme, Simone)

klient składa się z 4 plików .exe .pic .dat .spr

.exe jest to plik samego kodu gry który możemy edytować hex edytorem (16 kod) zmieniamy tam wszystkie teksty wbudowane w clienta

.pic w tym pliku mamy tło clienta, czcionkę, kolory światła, ikony stanów (pz, burning, poisoning, itp), wygląd eq, hp/mp bar, itp

.dat plik który zapisuje id wszystkich itemow, efektów, creatur itp

.spr tutaj mamy grafiki

to co opisałeś jest możliwe i pewnie da się to zrobić lecz do tego potrzebna jest duża wiedzą a wydaje mi się ze gdybyś potrafił to zmienić to nie było by też problemu z napisaniem takiej gry od 0.

ja radze zacząć od małych projektów z tworzeniem rzeczy które mogą Ci się przydać w tym dużym projekcie.

co do praw to chyba teoretycznie jest to zakazane bo nazwa tibia i jej "grafiki" są chronione prawami autorskimi lecz nigdy nie słyszałem żeby ktoś dostał jakas karę czy coś.

myślę że trochę ci wyjaśniłem jak chcesz jeszcze coś to pisz może będę znał odpowiedz.

co zrobic zeby wiecej lvla spadalo jak sie pada pls help

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...