Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Potrzebna pilna pomoc! Sapphire (AMD) R9 280 384bit

MoVinek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jest to może na razie duży problem, ale trochę mnie to niepokoi. Nie grałem w żadne wymagające gry na moim PC dzisiaj, w sumie to prawie wcale, więc karta nie powinna być nawet odrobinę "zmęczona". W sterownikach od AMD można sprawdzić temperaturę, wykorzystanie karty, moc wiatraków itd. Przeważnie, gdy gram w jakieś gry, to wiatraki się podkręcają, taktowanie pamięci itd, też. Dzisiaj bez żadnego wymagającego użytkowania prawie cały czas mam takie "osiągi"( nie wiem jak to nazwać):

s5eulq.jpg

Przy normalnym użytkowaniu przeważnie Taktowanie GPU to 300. Taktowanie pamięci 150, prędkość wentylatorów 20-25%(w razie potrzeby automatycznie się zwiększa).

Doszły mi w menedżerze zadań trzy procesy: 

heubs4.jpg

Może to nie jest nic złego, ale ciekawi mnie dlaczego tak jest oraz za co odpowiadają te "nieznane"(mi) procesy. So...?

Opublikowano

Te procesy ci nie doszły bo oprócz tego na samym dole to te wyższe miałeś od zawsze,. Prędkość wentylatora jest normalna.

Opublikowano

@Loczuch
Tak wiem, już zobaczyłem, więc teraz tam to ciągnę.

@Lavertis
Głównie mowa o tym dodatkowym procesie, ale to już w drugim temacie.
A chodzi głównie o to, że momentalnie wskakują obroty wentylatora i taktowanie na określone parametry, zawsze. Oczywiście podczas grania wzrastają czasami itd, ale momentami nagle bez powodu tak wskakuje. Nie jest to kłopotliwe, ale niepokojące, ponieważ tak nie było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...