Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Info dla adminów serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

jest mi trochę dziwnie pisać ten temat, bo rzecz wydaje się bardzo jasna, jednak chciałbym po prostu to napisać jeszcze raz.

Jeśli rekrutujecie kogokolwiek, to zawsze miejcie swoje zabezpieczenia, trzymajcie op na ścisk zębów, stwórzcie takiej osobie osobny świat/serwer i uprawnienia do tego, co mieć ma.

Na ten przykład posłużę się sytuacją sprzed chwili. Kolega z serwera dał op osobie, która miała coś zbudować, kazałem zdjąć mu op, jednak moja mapa, którą budowałem z 7h została już usunięta.

Dobrze, że jesteśmy z ekipą zabezpieczeni, bo nie byłoby za fajnie. Sytuacja ta zdarzyła się dosłownie przed chwilą po tym, gdy kolega napisał, że poszukujemy budowniczych.

Dlatego dla osób, które dopiero zaczynają albo nigdy nie zdarzyła im się podobna sytuacja, przypominam. Trzymajcie op na ścisk. Nie dawajcie takim osobom komend, których błędów nie cofniecie.

Szczerze nie ruszają mnie hejterzy, którzy zaraz będą w tym temacie. Jeśli chociaż jednej osobie, jednej osobie początkującej uda mi się pomóc, komukolwiek to tyle mi wystarczy i będę zadowolony.

Zabezpieczajcie swoje budowle i wszystko co macie,

pozdrawiam.

PS. Ta osoba, która to zrobiła mojemu serwerowi, może pisać do innych adminów , ponieważ było to przed chwilą. Dlatego piszę ten temat, aby Was ostrzec i przypomnieć.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Masz rację nikomu nie można dawać OP'ów oraz wyższych permissi. Chyba, że na serwerze testowym z kopiami map. Ja tego problemu nie mam bo sam buduję wszystko. Teraz z rekrutacją jest ciężko zgłaszają się dzieci, których fantazja ponosi lub chcą być tylko do posady i władzy przy czym wpływa to negatywnie na większość serwerów.

Wypromuje twój serwer minecraft na mclista :)

* 1000 diamentów w niecałe 24h,

* Twoj serwer znajdzie sie na 1 stronie,

* Po wiecej informacji zapraszam na PW,

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Opublikowano

Kto to zrobil ;-) ???

Opa daje sie tylko sobie a innym osoba rangi ktore nie moga odrejestrowywac ;-)

Nie będę zagłębiał Was w zewnętrzną część administracji, ale po prostu tak się stało, że osoba usunęła mapę. ;)

Mówię, my się potrafimy zabezpieczyć, ale czy inni? Ten temat służy tylko jako przypomnienie, czy też ostrzeżenie, bo zdarzyło 

się to niedawno i osoba wciąż może sobie jakiegoś serwera szukać.

Opublikowano

Witam serdecznie,

jest mi trochę dziwnie pisać ten temat, bo rzecz wydaje się bardzo jasna, jednak chciałbym po prostu to napisać jeszcze raz.

Jeśli rekrutujecie kogokolwiek, to zawsze miejcie swoje zabezpieczenia, trzymajcie op na ścisk zębów, stwórzcie takiej osobie osobny świat/serwer i uprawnienia do tego, co mieć ma.

Na ten przykład posłużę się sytuacją sprzed chwili. Kolega z serwera dał op osobie, która miała coś zbudować, kazałem zdjąć mu op, jednak moja mapa, którą budowałem z 7h została już usunięta.

Dobrze, że jesteśmy z ekipą zabezpieczeni, bo nie byłoby za fajnie. Sytuacja ta zdarzyła się dosłownie przed chwilą po tym, gdy kolega napisał, że poszukujemy budowniczych.

Dlatego dla osób, które dopiero zaczynają albo nigdy nie zdarzyła im się podobna sytuacja, przypominam. Trzymajcie op na ścisk. Nie dawajcie takim osobom komend, których błędów nie cofniecie.

Szczerze nie ruszają mnie hejterzy, którzy zaraz będą w tym temacie. Jeśli chociaż jednej osobie, jednej osobie początkującej uda mi się pomóc, komukolwiek to tyle mi wystarczy i będę zadowolony.

Zabezpieczajcie swoje budowle i wszystko co macie,

pozdrawiam.

PS. Ta osoba, która to zrobiła mojemu serwerowi, może pisać do innych adminów , ponieważ było to przed chwilą. Dlatego piszę ten temat, aby Was ostrzec i przypomnieć.

Szanuje to co mówisz więc posiadam mały pakiet blkoday pex i op dla "budowniczych" co to we i wg nwm j zrobic aby nie blokować komend

CPU i5 6600k 4,1GHZ | RAM HyperX SAVAGE 16GB RAMGPU ASUS GTX 1070 ROG STRIX 8GOC |

SSD1 Samsung EVO 850 120GB| SSD2 ADATA SP600 120GB |HDD Toshiba 1TB

Reklama serwera minigames w starym stylu Kliknij tutaj

Opublikowano

co prawda to prawda. Ja osobiscie nie daje zbyt duzych permisji, nawet ,,zaufanym'' adminom. na wszelki wypadek.

a dziennie robie ok. 4 kopie zapasowe.

mniej wiecej o 8, 15, 18, 22 (to godziny) okolo tych.

Opublikowano

Tak zwany operator(op) dla doświadczonych nie istnieje, ja na swoim serwerze ani razu nie nadawałem operatora ani Siebie ani nikogo innego, ponieważ jest on zbędny.
Wszystko powinniśmy mieć ustawione w uprawnieniach u was najprawdopodobniej bpermissions, permissionsex.

Co do zapisu co powinniśmy robić zapis minimum 2 razy dziennie. W moim przypadku były to godziny: 10.30 i 22.00
Są to optymalne godziny. Czy powinniśmy usuwać mapę z poprzednich 3 dni? Nie mapę i dane graczy trzymamy minimum 2 tygodnie.

Takie małe tipy dla Ciebie/Was. 
Co do budowniczego nawet on powinien mieć ograniczenie na pędzel(brush) i //set B)
Tacy są ludzie co zrobisz, dasz palec wezmą całą rękę. 

Opublikowano

Dlatego nigdy sie nie daje opa na dzien dobry osoba, ktorych nie znasz. Masz nauczke na przyszlosc. Do mnie kiedys tez sie zglosila osoba, co rozwalila tylko kawalek mapy. Jak juz dajesz tego opa, lukaj w konsole co wpisuje.

Opublikowano

Dlatego nigdy sie nie daje opa na dzien dobry osoba, ktorych nie znasz. Masz nauczke na przyszlosc. Do mnie kiedys tez sie zglosila osoba, co rozwalila tylko kawalek mapy. Jak juz dajesz tego opa, lukaj w konsole co wpisuje.

Pozwól, że powtórzę. Nie ja dałem op tej osobie, a był to podserwer, który tworzyliśmy i wszystkich uprawnień jeszcze od roota tam nie dostałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...