Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Interstellar

Zoro-kun

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co o nim myślicie? Dla mnie to jak na razie najlepszy film jaki oglądnąłem od dawna, trzeba się na nim mocno skupić, no jest po prostu strasznie dobry. Lubię takie zamotane wątki, gdzie coś z przyszłości ma skutki w przeszłości i na odwrót :)

zoro_tag_by_ikoly-d38nxpb.png

by ikoly

Opublikowano

Mnie bardziej niż sam film zainteresował 5 wymiar, struny, superstruny itd. jednak moja wiedza na ten temat jest znikoma i mało mi mówią definicje z wikipedii poza wyobrażeniem sobie takiego wymiaru :D

Sam film bardzo fajny, nieprzewidywalny... :D
Jak będzie w lepszej jakości to z pewnością obejrzę jeszcze raz.

Opublikowano

Wczoraj oglądałem i powiem szczerze dawno nie oglądałem filmu z takim zaciekawieniem. Aż żal było kończyć : /

Świetna fabuła,efekty niczego sobie i co najważniejsze w niektórych momentach trzeba było nieźle pomyśleć jak to mogło się wydarzyć : P

Moim zdaniem jeden z lepszych filmów Sci-Fi bez udziału ufoludków.

Warty obejrzenia,polecam.

#rein

Opublikowano

Właśnie skończyłem oglądać, nie zawiodłem się, film świetny. Dawno nie widziałem czegoś tak dobrego, propsy. 

Powiem również, że film nie dla głupich ludzi, trzeba potrafić zrozumieć.

Nie ma za co.

http://www.cda.pl/video/167084b3/Interstellar-2014-HQCAM-Napisy-PL-By-Traku

"Problemem nie jest problem.

Problemem jest twoje nastawienie do problemu."

http://fabko.ovh - technik serwerów csgo:-)

Opublikowano

Świetni film, podobało mi się sceny jak już byli w kosmosie i odwiedzali tą pierwszą planetę, trzeba mocno się skupić i używać mózgu żeby zrozumieć film bo dla niektórych może wydawać się nudny. 

Opublikowano

Zdziwiłem się jak według ich obliczeń 1h tam to 7 lat na ziemi i mieli szybko wrócić, wrócili po około 15 minutach, co dawało mniej więcej 1,7 roku, a ten murzyn wychodzi taki o wiele starszy i do nich, że czekał 24 lata :)

zoro_tag_by_ikoly-d38nxpb.png

by ikoly

Opublikowano

Zdziwiłem się jak według ich obliczeń 1h tam to 7 lat na ziemi i mieli szybko wrócić, wrócili po około 15 minutach, co dawało mniej więcej 1,7 roku, a ten murzyn wychodzi taki o wiele starszy i do nich, że czekał 24 lata :)

Było tam wiele elementów przyśpieszonych, dlatego sprawiało to takie wrażenie ;-)

"Problemem nie jest problem.

Problemem jest twoje nastawienie do problemu."

http://fabko.ovh - technik serwerów csgo:-)

Opublikowano

Nie ma co się czepiać pseudonaukowych elementów filmu, bo autorzy mają święte prawa do tworzenia ich. I czasami nieźle to wychodzi. Ale - taka nieprawdopodobna dłużyzna, że wyszedłem z kina po dwóch godzinach. Trochę to wyglądało jakby ktoś próbował odtworzyć styl Odysei Kosmicznej i zapomniał o tym, że nie chodziło tam tylko o długie, ładne ujęcia. Jak dla mnie klapa, ale gusta są różne.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Dla mnie też ten film jest godny uwagi. Paradoks dziadka ciekawie przedstawiony. Gra aktorska nie wyróżniająca się, ale jednocześnie dobra dla oka. Warto zobaczyć dla samej tematyki filmu, jak i dla samych aktorów. ;)

Nie ma co się czepiać pseudonaukowych elementów filmu, bo autorzy mają święte prawa do tworzenia ich. I czasami nieźle to wychodzi. Ale - taka nieprawdopodobna dłużyzna, że wyszedłem z kina po dwóch godzinach. Trochę jakby ktoś próbował odtworzyć styl Odysei Kosmicznej. Jak dla mnie klapa, ale gusta są różne.
Pseudonaukowych? Czyli rozważanie paradoksów nie jest nauką? :O Ocalenie to tylko tło dla prawdziwej istoty filmu.
Opublikowano

Anomalia grawitacyjna układająca piasek we współrzędne? Do tego te czarne dziury ;s Mówię - mają do tego prawo, ale nauką tego nie nazwiesz. Paradoks dziadka? Jesteś pewien, że użyłeś dobrego słowa? Jeśli tak, to było to po moim wyjściu - nie wypowiem się.

@januszq Mi chodzi tylko i wyłącznie o dłużyznę >_< (no i może jeszcze trochę o pompatyczność). Jak mogę się czepiać tego o czym piszesz, skoro gatunek to fikcja naukowa?

Opublikowano

Anomalia grawitacyjna układająca piasek we współrzędne? Do tego te czarne dziury ;s Mówię - mają do tego prawo, ale nauką tego nie nazwiesz. Paradoks dziadka? Jesteś pewien, że użyłeś dobrego słowa? Jeśli tak, to było to po moim wyjściu - nie wypowiem się.

No to o czym chcesz rozmawiać? Zapoznaj się z tym paradoksem, to zrozumiesz całą sytuacje zawartą w filmie. Ba, wszystko jest wyjaśnione na końcu... Ale co do Twojej anomalii, to zapraszam do tego spojlera:

Anomalią był ojciec tej dziewczynki. On cofnął się w czasie i dawał te sygnały jak np. zostań. To dzięki niemu ocalono ludzi przez jego informacje przekazane morsem za pomocą zegarka. Jak wlatują w czarną dziurę, to coś próbuje ich dotknąć. To byli oni sami.

Poza tym - przecież nawet sam gatunek nazywa się 'science fiction'.
Tylko szkoda, że ten termin nie zawsze odnosi się do fikcji w pełnym tego słowa znaczeniu. Wszystko polega na teorii względności. Masz naukowe podstawy, ale tylko elementy, jak np. założenie, że są istoty są z 5 wymiaru, czy tam 4...

@januszq Mi chodzi tylko i wyłącznie o dłużyznę >_< (no i może jeszcze trochę o pompatyczność). Jak mogę się czepiać tego o czym piszesz, skoro gatunek to fikcja naukowa?

Nie do końca. Podajesz argumenty, które podważają logiczność filmu - np. anomalia, pseudonauka. Ale jednocześnie jest na nią wytłumaczenie. Więc dłużyzną tego nie nazwiesz.

Opublikowano

@januszq

Dłużyzną nazywam to, że film, który przekazuje pięć razy mniej treści niż dowolna część władcy pierścieni, trwa tyle samo. No i sporą jego część zajmuje odtwarzane w koło ujęcie kosmosu. Nauką byłoby to, gdyby temu w jakikolwiek sposób dowiedli. I gdyby to miało jakieś podstawy. W tym momencie jest to tylko pseudonauka. Zresztą, moim zdaniem, całkowicie dopuszczalna dla tego gatunku.

http://www.slate.com/articles/health_and_science/space_20/2014/11/interstellar_science_review_the_movie_s_black_holes_wormholes_relativity.html

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...