Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

cody3223

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu szukam tanich komputerów, nadających się do stron napisanych w PHP (do własnego użytku, moje projekty) i serwer napisany w Node.JS (w obu przypadkach wydajność raczej nie jest potrzebna, bardziej ważne są rdzenie i RAM)

Na allegro można znaleźć oto takie serwery:

http://allegro.pl/hp-proliant-dl380-g4-xeon2x3-40ghz4gbram-218gb-hdd-i4983406498.html

I teraz pytanie - czy sam taki jeden serwer może działać, czy potrzebna mi jest "szafa", czy tam "kieszeń" na serwery? (ewentualnie zasilacz)

I jeszcze tak z ciekawości: Kompletnie nie znam się na tym, ale czy da się "połączyć" moc obliczeniową, np. takich 3 serwerów?

Opublikowano

Nie potrzebujesz szafy rakowej.

A propo wspólnej mocy obliczeniowej to stosuje się klastry obliczeniowe.

A więc gdybyś mi raczył jeszcze odpowiedzieć na 3 pytania:

1. Czy da się połączyć komputery o różnych parametrach
  2. Czy może wiesz jak połączyć takie komputery
  3. Czy da się tą moc obliczeniową wykorzystać do w/w aplikacji - Apache (np. na Windowsie) czy potrzebne są jakieś specjalne systemy/narzędzia?
Opublikowano

do zrobienia wystarczy kilka komputerów połączonych  LAN i wszystko na linuxie

w sumie do zrobienia wystarczą stacje robocze z 512 Mb albio większą ilością RAM ( im więcej tym lepiej ) + 1 HDD  , przy dobrych cenach zakupu za 1000 zł można zbudować małego Microwulfa z 4 terminali czy komputerów pod kontrolą np  Ubuntu

najlepsze by były połączone  płyty główne starszego typu z prockami ok 1,5 - 2 Ghz i pamięcią ponad 1-2 Gb, zestawy można kupić tanio na allegro już praktycznie od 100 zł

teoretyczna wydajność powinna wynosić w granicach 25-40 Gflopsów , w praktyce może nawet więcej ale to już zależy od sprzętu i konfiguracji

projektów i przykładów nie brak na necie

racki kupuj jak masz szafę i zasilanie, no chyba że pokusisz się samemu montować na krótko wszystko, wyjdzie nawet taniej nawet składając zestaw na Xenonach które idealnie nadały bu się do tego

możesz pokusić się też o dwuprocesorowe płyty , ich wydajność będzie jeszcze większa

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

w sumie to mój "plan" to kupno Core2Duo (ponieważ są "arcytanie") + 1 GB RAM + 30-60 GB HDD (7.2k rpm) x2, potem x4

Jedyne czego nie wiem to jak połączyć takie serwery, ale spróbuję poszukać na necie :)

Opublikowano

tak jak ci napisałem, normalnie łączy się przez LAN 1 Gb czasem światłowody, do prostych zastosowań wystarczy LAN 100 Mb

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

tak jak ci napisałem, normalnie łączy się przez LAN 1 Gb czasem światłowody, do prostych zastosowań wystarczy LAN 100 Mb

To ja akurat wiem.

Chodzi mi o software, np. Mosix

No bo chyba to nie jest takie proste że podłącze, i działa

Opublikowano

o software to ci nie powiem, bardzie ze strony budowy i podłączenia znam zagadnienie

najlepiej zacznij od tego które znasz albo pojąłeś przynajmniej by nie było problemów  w konfiguracji. no chyba ze masz kogoś kto to wszystko zrobi ale nawet jemu to może zająć kilkanaście godzin albo i dni

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...