Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Potrzebna mi wasza opinia, pomoc, porady dot. streamowania.

MateuszKerlin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W tym temacie chciał bym rozwiązać moje wszystkie
problemy, usunąć wady i poznać wasz gust do streamerów.
Trochę tego będzie więc zanim zacznę was zanudzać moimi
przemyśleniami wpierw się przedstawię.

Na imię mam Mateusz
Mam 18 lat
mieszkam na wsi niedaleko Gdańska
Jeśli kogoś interesuje jak wyglądam

ziup4s.jpg

Straszna historia mojego streamowania

Przygodę z twitchem zacząłem trochę ponad rok temu z kolegą z klasy. Zawsze chciałem nagrywać filmiki na youtube (zainspirowali mnie do tego Isamu i Nymfą) uznałem że zanim zacznę coś nagrywać na yt warto będzie wprzód pobawić się trochę w streamera żeby nabrać kontaktu z widzami. Odpaliłem kamerkę, lola, obsa i duo rankeda z kolegą z klasy. Okazało się że po kilku godzinach streamowania ogląda nas zaledwie jedna osoba, ale po chwili zastanowienia doszedłem do wniosku że nie ogląda nas tylko jeden widz lecz aż jeden widz. Jakiś koleś nie ma nic innego do roboty po za oglądaniem dwóch słabych debili grających razem w lola. Grając zacząłem do niego rozmawiać, kręcić bekę, opowiadać jakieś historie itp. Żeby było jeszcze weselej zaprosiłem do gry więcej znajomych i zaczęliśmy grać normala premade 5. Po wygraniu tego normala nagle ktoś wydarł się na skype że ogląda nasz setka ludzi. Po wejściu na twitcha ujrzałem przepiękną liczbę 107 widzów oglądających nasz mecz. Czat cały przepełniony, każdy w dobrym humorze. Od tamtej pory zawsze średnio oglądało mnie 12-25 osób i ta liczba bardzooo mnie zadowalała. A wtedy w lolu miałem zaledwie GV w dodatku support main więc tak na logikę na pewno nie oglądali dla tego bo chcieli się czegoś nauczyć :P Niestety pewnego przerażającego dnia mój sprzęt komputerowy umarł. Około pół roku bez komputera a następne pół z takim gó***m że nawet w lola nie mogłem na nim grać bo na czysto miałem 0-7 fpsów ledwie po formacie. Po małym podrasowaniu go mogłem grać w lola na 15-25 fpsach lecz o streamowaniu mogłem sobie jedynie pomarzyć. Od miesiąca korzystam z laptopa co prawda też g***a ale w lola da się grać na 50-60 fpsach a streamować na 25-30.
Więc postanowiłem powrócić do streamowania lecz gdy odpalałem liva nikt tego nie oglądał. Dzień za dniem a widzów 0. W lolu osiągnąłem już platynę III grając wyłącznie supportami. Pomyślałem że chciał bym się zabrać tak bardziej na serio za tego twitcha a pierwszym krokiem był fajny nick. Nie hereos56 ( nick do poczty wp którą zakładałem w wieku 8 lat ) ani DegadussPL ( nick z lola, zrobiłem taki nick bo pół roku wcześniej zanim zacząłem grać w lola, grałem na kupionym koncie o takim nicku w metina i chciałem żeby ci starzy znajomi z metka co przerzucili się na lola przypomnieli sobie mnie, a PL dodałem na końcu bo myślałem że fajnie będzie kiedy spotkam w tej grze jakiegoś polaka -_- ) Więc założyłem nowe konto na twitchu i lolu o nicku InUter0 ( moja ulubiona płyta Nirvany w dodatku tłumacząc na polski znaczy " W Łonie " :D )  Z uwagi że na starym koncie mimo że miałem koło 80 postaci grałem tylko supportami stwierdziłem że to nowe konto zrobię tylko pod supporting. Czyli same supporty, strony na runy tylko pod suppy i "Supp or afk" podczas champion select :D Niestety obecnie nikt już mnie nie ogląda. Mogę streamować cały dzień a rezultat jest taki że ciągle 0 widzów a gdy już się jakiś pojawi to zazwyczaj wychodzi po 2 min. Nie chcę żeby tak było.

Chciał bym włożyć w mój stream sporo pracy lecz niestety wiele na ten temat nie wiem. Dla tego zwracam się z prośbą do was o pomoc w ogarnięciu wszystkiego co zachęci widzów do oglądania mojego streamu.

1) Oprawa graficzna na twitchu

Jakim programem mogę zrobić sobie ładne logo profilowe i obrazki w panelach?
Wystarczy do tego zwykły Gimp czy polecacie jakieś lepsze programy?
Jakiś poradnik czy coś co ułatwi mi obsługę tego programu?
Czy może w śród was znajduję się osoba która mi z tym pomoże lub dla której jakieś głupie logo to pestka i mi je zrobi ;D

2)  Szablony streamerów lola

Niemal wszyscy sławniejsi streamerzy lola na twitchu korzystają z szablonów nakładanych na obraz streamu.
W czym i jak zrobić własny ?

3) Program pokazujący twój chat z twitcha

To już rzadziej spotykane ale nie raz to widziałem. Chyba nawet u Imaqtpie i Scarry o ile dobrze pamiętam.
Mój problem polega na tym że podczas streamowania nie mogę mieć otwartej przeglądarki ponieważ skutkuje to dużymi lagami w lolu.
Abym mógł utrzymywać komunikację z widzami potrzebował bym czegoś takiego. Wiecie gdzie to można dostać?

4)  Co mogę robić grając w lola co zachęci widzów do oglądania

Chodzi mi tu o takie rzeczy jak jakieś challenge typu od Brązu V do platyny we w ch** długo ...
Albo od platyny do Brązu V w miarę szybko ...
Gry z widzami może jakieś konkursy. Rozumiecie już o co mi chodzi, dajcie jakieś ciekawe pomysły tego typu co po umieszczeniu ich w tytule przyciągną uwagę widzów.

5)  moje pomysły i wasze opinie

a )  Od 10lvla do 30 tylko Alistarem. ( zrobił bym od 1lvla a wpadłem na to dopiero teraz jak już mam 10 :( )

b )  Po wbiciu 30 lvla celowo przegrać 10 gier a potem jeszcze 100 żeby spaść do Brązu V i wychodzić z niego do platyny

c )  Postanowiłem że na tym koncie nie kupię żadnego innego championa prócz supporta, a co myślicie o Anivi supporcie z Vayne na bocie. Oczywiście mowa tu o Stun Wall i one shot'owaniu przeciwników na bocie. Mógł bym tak pograć parę dni z jakimś kolegą.

6) najgorsze zło

Na jakich forach mogę zamieścić legalnie reklamę swojego streamu nie dostając przy tym bana i nie łamiąc żadnych zasad regulaminu?
Z jakich grup na fb korzystacie na których można reklamować streamy lub których admin jest spoko i można się z nim dogadać?
Jakie znacie strony które pomagają w reklamowaniu streamów lub na których po prostu można zareklamować swój stream?

7) + i - to jedyne co widzę

Jeśli oglądaliście mój stream to w punkcie 7 proszę was o ocenienie co wam się w nim podobało a co nie. Śmiało przyjmuję krytykę i postaram się naprawić swoje błędy.

8) Muzyka

Co Polecacie puszczać na streamie? 
Chodzi mi głównie o muzykę co spodoba się wszystkim a nie co podoba się tylko tobie.
Najlepiej żeby nie było dużo ściągania, i nie z yt ani open.fm bo nie mogę mieć otwartej przeglądarki w trakcie gry.

9) Wasze rady i sugestie

http://www.twitch.tv/InUter0

Będę wdzięczny jak 

ktoś odpowie chociaż

na jeden podpunkt,

prosił bym o odpowia-

danie w formie adnotacji

żeby można było łatwo

we wszystkim się połapać.

Dzięki z góry :D

Opublikowano

1) Jak napiszesz do któregoś z grafika MPC to powinniście się dogadać z ceną i pewnie by Ci wykonał oprawę graficzną

2) To co wyżej, poproś grafika

4) Myślę, że losowania PSC, granie duo z widzami (tymi słabszymi)

5) 1. nudne, 2. spoko, 3. lipne

6) tutaj na mpc w tym dziale, na forum lola, popisz do jakiś mniejszych fanpagów o lolu,

7) chyba takie rockowe piosenki podchodzą widzom

Mam nadzieję, że pomogłem. :)

Opublikowano

1) Jak napiszesz do któregoś z grafika MPC to powinniście się dogadać z ceną i pewnie by Ci wykonał oprawę graficzną

2) To co wyżej, poproś grafika

4) Myślę, że losowania PSC, granie duo z widzami (tymi słabszymi)

5) 1. nudne, 2. spoko, 3. lipne

6) tutaj na mpc w tym dziale, na forum lola, popisz do jakiś mniejszych fanpagów o lolu,

7) chyba takie rockowe piosenki podchodzą widzom

Mam nadzieję, że pomogłem. :)

Dzięki za odpowiedź lecz niestety zapomniałem dodać że obecnie nie posiadam środków które mógł bym sobie przeznaczać grafikę na zamówienie. Odkładam na nowego kompa, za około miesiąc powinienem mieć już kombajna na którym będzie się streamowało bez problemu.

Opublikowano

1. Najlepiej jak kogoś poprosisz o pomoc.

2. Polecam temporalcortex, robi darmowe i z*******e layouty.

3. Tu chyba musisz miec otwarta przegladarke dla chatu.

4. Musisz  być oryginalny i wymyślić coś fajnego.

5. slabe, slabe, spoko - zawsze cos nowego

6. najlepiej mpc

7. fajna playlista, ktora uzywa kubon  

• 5 tygodni później...
Opublikowano

1.Najlepszym programem to takich rzeczy jest oczywiście photoshop ale sam go jakoś szybko nie ogarniesz, więc lepiej żebyś znalazł sobie grafika.

2.Jeżeli nie potrafisz zrobić sobie avataru to tego sam też na 100% nie zrobisz musisz mieć od tego grafika, nie ma innego wyjścia, jest wielu dobrych grafików, więc spokojnie powinieneś jakiegoś znaleźć 

3.Takie programy działają na zasadzie ściągania danego miejsca z przeglądarki, więc musisz ją mieć odpaloną. 

4.Może graj blitzcrankiem i roamuj (biegaj po wszystkich liniach) to się ciekawie ogląda i myślę, że przyciągnie wiele ludzi.

5.a)nawet nawet

b)ludzie nie lubią takich zachowań więc raczej odpada

c)spróbować możesz

6.tutaj na mpcforum 

7.nie oglądałem

8.Jest taki darmowy program Spotify na którym jest dużo fajnych playlist, na pewno sobie jakąś znajdziesz.

9. Nigdy się nie poddawaj bo droga do sławy nie będzie łatwa :D . Bądź cierpliwy. Jeżeli wymyślisz jakiś swój innowacyjny pomysł to na pewno osiągniesz swój cel.

Mam nadzieję, że pomogłem :)

Powodzenia

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jutro jade dogadac sie z firmą składająca komputery w sprawie zlozenia kombajna do streamowania z dwoma monitorami za okolo 3k / 3.5k na raty. dzień przed odebraniem go dzwonie do dostawcy internetu i zamawiam najszybszą ofertę. Trochę czasu minęło ale w końcu będę mógł się za to zabrać. Kasę dla grafika też mam odlożoną więc niedługo na twitcha z buta wjeżdżam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...