Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Komputer włącza się tylko w trybie awaryjnym

Aysein

Pytanie

Opublikowano

Witam, mam pewien problem.. kupiłem komputer:

- Procesor AMD Athlon x2 2,6ghz z chłodzeniem wieżowym Thermalight + wiatrak 120mm
- płyta główna Gigabyte GA-M61PME-S2
- 3Gb ram ddr2 goodram w dwóch kościach 2gb oraz 1gb
- karta graficzna Gigabyte Radeon 4670hd 1gb ddr3
- zasilacz modularny CoolerMaster 520W
To wszystko zamknięte w obudowie SilentiumPc Gladius, dodatkowo zamocone 5 wiatrakow 120mm.
Zestaw nie posiada dysku twardego.

Lecz nie było tam dysku twardego, więc podpiąłem go z mojego starego komputera i sam dysk działa (czyta go normalnie z tego co zauważyłem wchodząc na mój komputer) i w "sprzęt" w menadżerze urządzeń też nie ma tam żadnego wykrzyknika ani pytajnika. No i podpiąłem go i gdy chce włączyć komputer to przy ładowaniu systemu XP komputer się restartuje i tak w kółko.. można go tylko włączyć w trybie awaryjnym. Na dodatek zauważyłem że nie ma kilku sterowników ale nie mam ich jak zainstalować bo w komputerze nie ma stacji dvd.. w ogóle dziwne rozmieszczenie tego komputera 2 wiatraki z góry 2 wiatraki z przodu i nie ma nic miejsca do tego wiatrak z tyłu i chłodzenie wieżowe.. Myślalem czy by nie zainstalować sterowników jakimś programem typu Driver Robot czy Slim Drivers ale nie wiem czy to coś da.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wina leżała po winie dysku który był przystosowany do starego komputera, format pomógł. Stacji dysków nie mam gdzie dać bo mam 6 wiatraków w tym 2 z przodu a poza tym nie potrzebuje, a na dodatek kable z stacji dysków wchodzą w zasilacz a mi nie chce sie go rozbierać bo to złom, wole nowy kupić w przyszłości. Formata zrobiłem przez pendrive, trzeba było go zbootować. Temat do zamknięcia.

Opublikowano

Nie za bardzo rozumiem, dobrze podpiąłeś dysk? Lub zasilacz nie daje rady... W sumie to gdyby tak było to tryb awaryjny też by nie działał, tak więc odpuśćmy tą opcję.

Teraz przejdźmy do tego że nie zrozumiałem za bardzo tego co napisałeś więc mam pytanie. 

więc podpiąłem go z mojego starego komputera i sam dysk działa (czyta go normalnie z tego co zauważyłem wchodząc na mój komputer) i w "sprzęt" w menadżerze urządzeń też nie ma tam żadnego wykrzyknika ani pytajnika.

To sprawdzałeś na starym czy nowym kompie? 

Na dodatek zauważyłem że nie ma kilku sterowników ale nie mam ich jak zainstalować bo w komputerze nie ma stacji dvd

Jeśli komp ci się nie uruchamia to co ci po sterownikach? Jak się uda go uruchomić będziesz mógł je spróbować pobrać je z neta.

I rozumiem że na starym  komie dysk działa? 

Wina musi leżeć po stronie nowego kompa, tylko ciężko będzie zdiagnozować co się nie zgadza! Wątpię że to zasilacz (skoro tryb awaryjny działa to znaczy że zasilanie jest, ale nwm na 100% nie znam się na elektronice) 

Ja bym spróbował sformatować komp, tyle że ty nie masz stacji dysków...  :unsure:

A jakbyś jakoś z organizował taką stacje i próbował formatować to jeśli ci się  będzie resetować w trakcie przed lub po to coś jest z podzespołami 

Cześć...

Opublikowano

Słuchaj "przenoszenie" systemu to raczej słaby pomysł. Był przystosowany do innego komputera i biosu.
Zalecam ci abyś sformatował dysk i zainstalował system z płyty/pendrive.

reklama.png

Opublikowano

Dodam jeszcze żebyś wypiął stację dysków ze starego kompa i podłączył do nowego jeśli umiesz, na necie są poradniki to jak coś to szukaj. 

Cześć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...