Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MPK czy Samochód

Donatel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem na studiach w Szczecinie, który środek transportu byłby dla mnie lepszy w podróżach od punktu A do punktu B? Tramwaj czy samochód? Z mieszkania na Uniwersytet, do różnych miejsc publicznych i do rodzinnego domu co miesiąc 200 km? Licząc oczywiście zniżki dla studentów, co wyjdzie tańsze?

Opublikowano

To zależy też od samochodu. Do jazdy po mieście zawsze chyba wyjdzie taniej komunikacja miejska. Jeżeli kupisz małe autko typu seicento, cinquecento, tico z gazem to jazda samochodem staje się na prawdę tania. :)

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Opublikowano

auto zawsze wychodzi drozej, nawet jakby ci samo paliwo wyszlo tyle samo co transport to przeciez co jakis czas auto musisz ubezpieczac, robic przeglad, zmieniac olej itd...

­

Opublikowano

To niestety samochodem zawsze wyjdzie drożej. Oczywiście możesz w/w samochody kupić z silnikiem diesla, gdzie na trasy będzie dobrym rozwiązaniem (ewentualnie benzyna + LPG) - jednak na tankowaniu samochodu opłaty się nie kończą.

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Opublikowano

Akurat zrobiłem wiele km po Szczecinie i mogę napisać, że można tam ekologicznie jeździć.

W porównaniu do Poznania to niebo a ziemia w moim odczuciu.

Tak, tak. Wiadomo MPK jednak i tak sie bardziej oplaci... Ale ja bym poszedl w samochod ;P

Opublikowano

Na studiach w ogóle się nie opłaca mieć fury ;// (też zależy czy jesteś na dziennych czy zaocznie robisz ;) )

Opublikowano

TuFAST, a jak oceniasz poziom komunikacji miejskiej w mieście Szczecin?

Robie dzienne studia, mam 5 km na uczelnię, oprócz tego 3 razy w tygodniu siłownia 2 km i 1-2 razy w tygodniu Biedronka 1,5 km, od alkoholu stronię, imprezy raz na dwa tygodnie po klubach.

Chyba wybiorę bilet semestralny jednoliniowy na uniwersytet, a do transportu po mieście zakupię rower. Co sądzicie?

Opublikowano

Komunikacja miejska + BlaBlaCar i podróżujesz zdecydowanie najtaniej.
Niestety na paliwa, ubezpieczenia, przeglądy i naprawy nie ma jeszcze zniżek studenckich :P a niestety auta nie wystarczy tylko tankować.

PS. Zobaczysz że korki w godzinach szczytu + brak miejsc parkingowych i ew. spontaniczne piwka szybko odwiodą Cię od pomysłu dojazdów autem. Szczególnie jeżyli zajęcia będziesz miał 4/5 razy w tygodniu :)

f.png

Opublikowano

Jeśli cenisz sobie wygodę i nie chcesz być uzależniony od czasu - wybierz samochód(niestety będzie to droższa opcja).

Jeśli jednak chciałbyś zaoszczędzić kosztem wygody - lepszą opcją będzie komunikacja miejska

349241432911096669131.jpeg
Opublikowano

Komunikacja miejska + BlaBlaCar i podróżujesz zdecydowanie najtaniej.

Niestety na paliwa, ubezpieczenia, przeglądy i naprawy nie ma jeszcze zniżek studenckich :P a niestety auta nie wystarczy tylko tankować.

PS. Zobaczysz że korki w godzinach szczytu + brak miejsc parkingowych i ew. spontaniczne piwka szybko odwiodą Cię od pomysłu dojazdów autem. Szczególnie jeżyli zajęcia będziesz miał 4/5 razy w tygodniu :)

no tak bo autobus nie stoi w korku :D

Opublikowano

auto tak czy siak nie musisz sie martwic ze gdzies nie dojedziesz

a jak sie spierdoli ?;p

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

@arabb

Tramwaj nie :P Poza tym są BUSPASy :D

PS. Dobrze Cię widzieć na MPC ! :)

Czasem coś zapostuje. Ze swoją znajomością miasta bardzo rzadko stoje w korku a codziennie jeżdżę na uczelnie, siłkę, do znajomych itd. No fakt, buspasy spoko opcja choć mimo wszystko swoje murem za autem po tym jak się przesiadłem z mpk. 

Opublikowano

Czasem coś zapostuje. Ze swoją znajomością miasta bardzo rzadko stoje w korku a codziennie jeżdżę na uczelnie, siłkę, do znajomych itd. No fakt, buspasy spoko opcja choć mimo wszystko swoje murem za autem po tym jak się przesiadłem z mpk. 

Po zakupy i "na szybko" też wolę śmigać autem bo jest szybko i wygodnie. Sama jazda autem to też wielka frajda dla większości facetów! 

Niestety nie zawsze jest gdzie zaparkować (Bydgoszcz ma z tym ogromny problem). Poza tym przy moich trasach aż czasem szkoda odpalać silnik szczególnie jeżeli jest to całkiem sporej pojemności benzyna (bez gazu).

Że człowiek cały czas się edukuje to mam zniżki na MZK i miesięczny kosztuje mnie 44 złote. Śmieszne pieniądze w porównaniu do tego co wlewam do baku.

Nie mam wyrzutów sumienia że katuję samochód, nie martwię się o to gdzie mam zaparkować i co najważniejsze więcej się ruszam. Niestety ale przez 2/3 miesiące jazdy tylko samochodem w zeszłym roku przytyłem około 5 kg i musiałem to potem zrzucać.

@arabb

No to wszystkiego dobrego i może kiedyś uda się zrobić jakiś weekendowy zlot MPC (można się podpiąć pod jakiś event). Fajnie byłoby skoczyć gdzieś do knajpy i powspominać stare karabiny i konie ;)

f.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...