Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Trudne Sprawy - Technikum

gucio1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jak pójdę do technikum np.mechanicznego, a gówno się na mechanice znam(dosłownie), to nauczą mnie wszystkiego od podstaw?

O ile nie jesteś debilem z 2 lewymi rękoma, to cię nauczą.W końcu po to jest szkoła.

Opublikowano

Ja jestem na elektroniku. Poszedłem bez wiedzy żadnej, nawet chyba nie wiedziałem jakie jest napięcie w gniazdku ;o Teraz jestem jednym z najlepszych z klasy ;x

Opublikowano

Nie od razu Rzym zbudowano ;) chyba właśnie po to się idzie do takiej szkoły, aby nauczyć się co i jak ;) i nie martw się trochę przysiedzisz i wszystko zajarzysz ;) mój kolega miał dosłownie taki sam problem jak wybierał szkołę średnią ;p

Opublikowano

No tez niekoniecznie. Idac np na profil informatyka trzeba to lubic a nie isc myslac, ze Cie naucza. Szkola Cie wszystkiego nie nauczy i musisz poza szkola sie uczyc rzeczy pozaprogramowych. Tak jest z kazdym profilem.

PS pozaprogramowe rzeczy to tylko jesli chcesz byc lepszy i wiazesz przyszlosc z okreslonym zawodem.

Opublikowano

Jak bd chciał to się nauczysz ale sam! Nie licz ze szkołą da ci jakiekolwiek przygotowanie do pracy, ja jako elektryk na orlenie nie wiedziałem co i jak się za co zabrać, ale po czasie zakumalem o co chodzi i nie sprawia mi to żadnego problemu, z mechanika tez miałem doczynienia i swoje auto sam naprawiam i nie mówię tu o wymianie żarówki czy oleju tylko grube naprawy typy zmiana panewek, pierścieni czy uszczelki pod głowicą. Jak ktoś napisał wcześniej jak masz dwie lewe ręce to nie licz na to ze coś bd sprawiać czy przyjemność

Opublikowano

Ja jestem na informatyce, sam z siebie już trochę umiałem przed rozpoczęciem szkoły, bo po prostu się tym interesuje, ale mam w klasie osoby które na początku o tym przedmiocie wiedziały jedynie tyle że na kompie można pograć w CS'a lub Tibie, co nie oznacza że wszyscy tacy byli :P Jedni z tych co się mało znali coś ogarniają, ale nie którzy to chyba przyszli na ten profil bo myśleli że na lekcjach będą grać w CS'a itp. 

Myślę że jak najbardziej możesz iść na ten profil który sobie wybrałeś mimo że nie masz o nim pojęcia, jak będziesz uważał na zawodowych to powinieneś się nauczyć. Chyba że jesteś naprawdę... 

PS: Tak jak @Kejsi

napisał duża wagę ma własna nauka, tak więc jeśli naprawdę chcesz być mechanikiem to idź na ten profil ale będziesz musiał także samemu popracować (to ma się oczywiście do każdego profilu) 

PS 2: Jeśli później planujesz iść w tym kierunki na studia to także dobrym wyborem jest technikum (oczywiście mówię o profilach dostępnych w technikach, np. chcąc być informatykiem to technikum ale lekarzem to raczej Liceum Biochemiczne) bo potem masz już jakąś wiedzę, poza tym masz papier ( o ile skończyłeś szkołę i zdałeś egzaminy zawodowe) i możesz pracować. 

Cześć...

Opublikowano

Czy jak pójdę do technikum np.mechanicznego, a gówno się na mechanice znam(dosłownie), to nauczą mnie wszystkiego od podstaw?

Jeśli chodzi o lekcje ''zawodowe'' to oczywiście, tam nastawiają się na wiedzę nijaką w danym temacie. A jeśli chodzi o przedmiotową to już tam musisz znać podstawy uczone w gimnazjum itd. :P 

Opublikowano

Zależy od zawodu i Twojego zaangażowania. Na jaki zawód chcesz iść?

Myślałem nad mechanikiem samochodów osobowych, "technikiem budownictwa" lub nad kucharzem(z tym troszkę łatwiej, ponieważ mój tata jest szefem kuchni)

Zrobić sobie technika i wyjechać za granicę? Jak z pensjami? zarobie na początku te 1,5k pln?

Opublikowano

@gucio1234

Powiem tak jeśli interesujesz się motoryzacją, samochodami i chciałbyś to robić to idź na ten profil, ale jeśli nie czujesz do tego pociągu to ja na twoim miejscu bym wybrał kucharza :) Masz tatę w tym zawodzie, może ci pomóc. Ale pamiętaj że zawód jaki wybierzesz będziesz wykonywał do prawie końca swoich dni... Na dzień dzisiejszy to 69 lat, ale to może się zmieć więc radzę to dobrze przemyśleć. :) 

Cześć...

Opublikowano

Żeby wyuczyć się na dobrego mechanika trzeba mieć praktykę w fajnym warsztacie. W technikum tej praktyki niestety za dużo nie doświadczysz.

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...