Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mikrofon do ~200 zł USB

Deminer84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem zainteresowany kupnem mikrofonu do około 200 zł pod USB.

Wujek google podpowiada mi dwa modele, które również najbardziej chcę wziąć pod uwagę:

Behringer C1-U

SuperLux E 205-U

Oba mikrofony mają bardzo fajny wygląd (przynajmniej dla mnie).

Tutaj pojawia się pytanie. Który wybrać? Może jakiś inny model?

Najważniejszą rzeczą dla mnie jest jakość dźwięku bez obróbki. Chcę, aby nie było dużych szumów oraz aby dźwięk również był jak najlepszy.

Po internetach czytałem, że jednemu się podoba bo np u behringera trzeba mówić bardzo blisko mikrofonu, a u drugiego jakość dźwięku jest dobra przy dalszej odległości, a on sam nie uznaje tej "wady".

SuperLux natomiast nie jest zapewne taką firmą jak niemiecki Behringer.

Co możecie mi polecić? Prosiłbym o opinie z dodatkowym wyjaśnieniem od znających się na tym osób, bo z opinii z ceneo już sam nie wiem jaka jest prawda.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Jeśli masz możliwość dopłacić 40 zł polecam ci mikrofonik Reloop Spodcaster.
Sam go posiadam, bardzo dobry mikrofonik pojemnościowy. Dość dobrze zbiera, ma dobrą jakość, stabilną podstawkę.

Jedynym minusem jest brak przycisku wyłączającego lub mutującego mikrofon na jego obudowanie.

Kwestia też do czego potrzebujesz mikrofon.

Jedna bardzo ważna uwaga, mikrofony pojemnościowe generują własne szumy, (z reguły niema to znaczenia) ale sama nazwa pojemnościowe sugeruje, że łapią również szumy z otoczenia. Jeśli masz głośny komputer to taki mikrofon również będzie to zbierał i to dość głośno będzie słychać na nagraniu. Jeśli chodzi o nagranie na YT niema z tym problemu, od szumisz i jest z głowy. Jednak, jeśli chodzi o Streamy lub rozmowy na Skype/TS3/Mumble itd. jest już problem z tymi szumami. (tymi z otoczenia, komputera, rodzice hałasują, fotel ci skrzypi itd.) Jest możliwość odszumiania tego live, jednak wymaga to sporo zabawy i karty dźwiękowej obsługującej WASAPI, ponieważ na integrze jest za duże opóźnienie.

Opublikowano

Jeśli masz możliwość dopłacić 40 zł polecam ci mikrofonik Reloop Spodcaster.

Sam go posiadam, bardzo dobry mikrofonik pojemnościowy. Dość dobrze zbiera, ma dobrą jakość, stabilną podstawkę.

Jedynym minusem jest brak przycisku wyłączającego lub mutującego mikrofon na jego obudowanie.

Kwestia też do czego potrzebujesz mikrofon.

Jedna bardzo ważna uwaga, mikrofony pojemnościowe generują własne szumy, (z reguły niema to znaczenia) ale sama nazwa pojemnościowe sugeruje, że łapią również szumy z otoczenia. Jeśli masz głośny komputer to taki mikrofon również będzie to zbierał i to dość głośno będzie słychać na nagraniu. Jeśli chodzi o nagranie na YT niema z tym problemu, od szumisz i jest z głowy. Jednak, jeśli chodzi o Streamy lub rozmowy na Skype/TS3/Mumble itd. jest już problem z tymi szumami. (tymi z otoczenia, komputera, rodzice hałasują, fotel ci skrzypi itd.) Jest możliwość odszumiania tego live, jednak wymaga to sporo zabawy i karty dźwiękowej obsługującej WASAPI, ponieważ na integrze jest za duże opóźnienie.

A jeżeli miałbyś wybrać pomiędzy tymi dwoma, które wypisałem?

Reloop sprawdzałem, ale jednak bardziej wizualnie podobają mi się wypisane przeze mnie. Rzecz jasna, 40 zł dołożyć można (jeszcze nawet w zestawie stojak ci dają). Mógłbyś ocenić w skali 1-10 te wszystkie trzy mikrofony? Bo jeżeli jest reloop, potem długo długo nic i dopiero np. behringer to bez zastanowienia zamawiam reloopa.

Dzięki również za odpowiedź pod tematem.

Opublikowano

Gdybym miał wybierać z pośród tych 2 wybrał bym Behringer C1-U, ponieważ o Superlux'ie nie wiem zbyt wiele.

Przeglądałem testy na YT i Behringer wypada lepiej od Superlux'a. Jednak oba mikrofony moim zdaniem nie mają zadowalającej jakości. (wnioskuje po rożnych testach na YT, jednak nigdy ich nie testowałem)

Mimo wszystko, moim zdaniem lepszy byłby Samson Go Mic lub Samson C01U jeśli uda ci się dorwać taniej. Ja osobiście ponownie wybrałbym Reelopa. Jednak imho te 3 mikrofony są lepsze od tych 2 wymienionych przez ciebie.

Ciężko mi tak po prostu ocenić ich jakość od 1 do 10, ponieważ nie mam ich wszystkich teraz w ręku. Nie mam jak rzetelnie tego przetestować.

Polecam ci wpisać np. w Google lub YT "Test mikrofonu xxxxxxx" i sprawdzić jakość każdego z nich. Warto obejrzeć co najmniej 2 testy do każdego mikrofonu, ponieważ u ważnego może brzmieć nieco inaczej. (U każdego również różnie słychać szumy)

Ja oglądałem wiele takich testów przed wyborem Reelopa. Zastanawiałem się między tymi 3. (Samsonami oraz Reelopem) Wybór padł na Reelopa i jestem bardzo zadowolony.

Jeśli chodzi o Reelopa i Samson C01U tutaj jest dość dobry test https://www.youtube.com/watch?v=RYIxD0ufpmI

Opublikowano

Sam posiadam Behringera C-1U...co do mikrofonu...bardzo dobrze wykonany - "stworzony " z wysokiej jakości tworzyw. Jak na swoją cenę posiada zadowolującą jakość nagranego dźwięku, posiada membranę kardiolidalną - dźwięk wyłapywany jest z pewnego obszaru ( przodu )....wielkim minusem jest jego strasznie słaba czułość !! Podczas pogawędki na TS, przy włączonej opcji wyłapywania dźwięku, muszę przystawić mikrofon na odległość 10~15 cm...tiaaa...problem, może sprawić jego waga, statywy typu MS-1 itp. nie utrzymają go. Sam musiałem kupić statyw MS-4, który waży więcej niż on sam :") Podsumowując mikrofon godny polecenia ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Z tych 2 mikrofonów bardziej polecam SuperLux E 205-U. 

Tylko pamiętaj, że często w aukcjach sprzedają ten mikrofon bez stojaka co generuje dodatkowe koszty. (Brak statywu)

Sam mikrofon ma dobrą jakość + wyjście na słuchawki dzięki czemu masz odsłuch. 

Opublikowano

oczywiście Superlux, berhinger jest dobrym mikrofonem lecz jeżeli chodzi o jakość dzwięku superlux ma ją na pewno lepszą, może jest bardziej wadliwy na uszkodzenia od berhingera lecz jak się potrafi zadbać to jest wszystko ok ;] 

Pomogłem w grach ? w czym kolwiek daj tego like motywuje do śledzenia forum ;] 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...