Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

System

TheFoQuSsi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :)

Za kilka miesięcy będę składał komputer, który zastąpi obecnego laptopa. Zastanawiam się nad systemem.

Jestem pod wielkim wrażeniem szaty graficznej oraz stabilności Ubuntu. Moje pytanie dotyczy gier i aplikacji.

Jak to z nimi jest? Działają wszystkie z windowsa?

Zawsze chciałem pograć w takie tytuły jak Fifa, Battlefield itp. ale obecna konfguracja sprzętowa najzwyczajniej mi nie pozwala :/

Pozdrawiam!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No jak jest to każdy wie. :P Kiepsko, ale nie można się zniechęcać. Najprostszy sposób na granie na Linuxie to instalacji Steama i granie/kupowanie gier multiplatformowych, wtedy sprawa jest prosta. Można się też pokusić o uruchamianie gier przez Wine samo czy razem z PlayOnLinux, ale to nie będzie elegancko chodzić i o najnowszych produkcjach można zapomnieć, ale uruchomienie i gra niemożliwa nie jest. :P  

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Linux nie jest do gier i wątpię, żeby coś się zmieniło. W tym wypadku jedyny słuszny system to Windoza. Jeśli jestem niedzielnym graczem i nie potrzebujesz dostępu do wszystkich tytułów to rozważ instalację OSX.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

­

Linux nie jest do gier i wątpię, żeby coś się zmieniło. W tym wypadku jedyny słuszny system to Windoza. Jeśli jestem Faniedzielnym graczem i nie potrzebujesz dostępu do wszystkich tytułów to rozważ instalację OSX.

Fajnie, że promujesz instalację OS X, taka nielegalna. Serio to myślę, że Okna są lepsze do gier niż pingwin. Na pingwinku można uruchomić niektóre gry, poprzez Wine lub PlayOnLinux, ale to nie jest stabilne rozwiązanie, w nowsze gry nie pograsz. Jeżeli nie grasz jakiś nowych gier (na linuxie dzięki powyższym programom można niby uruchomić GTA4) to fajny jest linux, ale to nie system dla dzieci (instalacja programu: Klik dalej, Klik dalej, Klik dalej, w linuxie nie ma takiego infersu graficznego). Sam mam remix Linuxa Ubuntu   to Ubuntu Studio 14.04 mam różne programy do modyfikacji dźwięku grafiki i tym podobnych. Myślę, że ty musisz mieć windows(Paint-Ścierwo.)

:angry: :angry: <3 :angry: :angry: :ninja: Skradnę ci laptopa, kiedy będzie miał intel Core i5 lub i7 :ninja: :ninja:

Opublikowano

Więc tak - obecnie tylko Linuxowy Steam oferuje możliwość gry w niektóre tytuły w sposób bezproblemowy(gry dostosowane pod Linux).

Jeśli chodzi o resztę...jest Wine, oraz PlayOnLinux(korzystający z Wine) i można uruchomić większość tytułów, również nowszych(choć grywalność bywa różna).

Jednak w tym wypadku prawie nic nie działa outofbox(instalujesz, grasz). Jeśli jesteś początkujący, to będziesz musiał się sporo namęczyć/naczytać zanim będziesz w stanie uruchomić niektóre tytuły. Musisz m.in wiedzieć czego Windows potrzebuje do odpalenia tych aplikacji. PlayOnLinux automatyzuje instalację niektórych gier, dzięki czemu nie powinienieś mieć problemów - ale to są tylko niektórye tytuły, i to zwykle nie najnowsze.

Efekty, oraz wydajność jest różna, lecz da się w więkzości wypadków, chociaż niestety często gorzej, niż w Windowsie.

Jeśli chcesz mieć maksymalną jakość bez poblemów i poświęceń - zostaje Windows.

Jeśli jesteś upartym idealistą - Linux.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

­

Fajnie, że promujesz instalację OS X, taka nielegalna. Serio to myślę, że Okna są lepsze do gier niż pingwin. Na pingwinku można uruchomić niektóre gry, poprzez Wine lub PlayOnLinux, ale to nie jest stabilne rozwiązanie, w nowsze gry nie pograsz. Jeżeli nie grasz jakiś nowych gier (na linuxie dzięki powyższym programom można niby uruchomić GTA4) to fajny jest linux, ale to nie system dla dzieci (instalacja programu: Klik dalej, Klik dalej, Klik dalej, w linuxie nie ma takiego infersu graficznego). Sam mam remix Linuxa Ubuntu   to Ubuntu Studio 14.04 mam różne programy do modyfikacji dźwięku grafiki i tym podobnych. Myślę, że ty musisz mieć windows(Paint-Ścierwo.)

:angry: :angry: <3 :angry: :angry: :ninja: Skradnę ci laptopa, kiedy będzie miał inter Core i5 lub i7 :ninja: :ninja:

Nielegalna a niezgodna z licencją to dwie różne sprawy. Było pismo w tej sprawie, o ile na hackintosha zakupię legalny OS (chyba 160zł kosztuje SL, potem darmowe update'y do aktualnego 10.10.2) to nie łamię prawa, a jedynie nie przysługuje mi wsparcie ze strony apple.

Opublikowano

­

Nielegalna a niezgodna z licencją to dwie różne sprawy. Było pismo w tej sprawie, o ile na hackintosha zakupię legalny OS (chyba 160zł kosztuje SL, potem darmowe update'y do aktualnego 10.10.2) to nie łamię prawa, a jedynie nie przysługuje mi wsparcie ze strony apple.

Wiem, wiem przeczytaj sobie na komputerświat link:http://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/2015/02/os-x-najbardziej-dziurawym-systemem-w-2014-roku.aspx#utm_campaign=MainTopic&utm_source=KS&utm_medium=MainItem&utm_content=OverallItem1&utm_term=OS+X+najbardziej+dziurawym+systemem+w+2014+roku! Tu zobaczysz, że OS X jest najbardziej dziurawym systemem!!!!!

Opublikowano

Ta, według tego Windows ma najmniej dziur. Rzeczywistość szybko weryfikuje takie gówniane artykuły. 

Na Linuxa podobno też są wirusy, ktoś kiedyś nawet je widział ;)

OSX ma tą zaletę, że największe dziury są szybko łatane. Poza tym 160zł, a to już trzecia darmowa aktualizacja na kolejną wersję. Gdyby Linugz natywnie obsługiwał programy adobe, to OSX nie zdobyłby takiej popularności. 

Miałem mieszane uczucia co do tego systemu, ale wystarczyło go zainstalować. 

Opublikowano

­

Ta, według tego Windows ma najmniej dziur. Rzeczywistość szybko weryfikuje takie gówniane artykuły. 

Na Linuxa podobno też są wirusy, ktoś kiedyś nawet je widział ;)

OSX ma tą zaletę, że największe dziury są szybko łatane. Poza tym 160zł, a to już trzecia darmowa aktualizacja na kolejną wersję. Gdyby Linugz natywnie obsługiwał programy adobe, to OSX nie zdobyłby takiej popularności. 

Miałem mieszane uczucia co do tego systemu, ale wystarczyło go zainstalować. 

Też nie wierzę, że Windows ma najmniej dziur. Ciekawe czy wynik OS X jest prawdziwy? Bo windows to nieprawda.

Opublikowano

­

Też nie wierzę, że Windows ma najmniej dziur. Ciekawe czy wynik OS X jest prawdziwy? Bo windows to nieprawda.

Ja jestem ciekawy, jak oni te wszystkie dziury poodkrywali, skoro wielu hackerów nie potrafi tego zrobić przez długi czas. Może producenci sami się przyznali ? Całym artykułem można sobie podetrzeć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...