Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Areny walk / Próba ognia - chodzić, czy nie?

Cutler

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko !

Mam pytanie bardziej do doświadczonych graczy  ( między innymi liczyłbym na odp. ze strony Xanan ), odnośnie Aren Walk  i próby ognia w Akademii Kasinala..  Dokładniej chodzi mi o to, że mam łowce 53 lvl i nie wiem czy jest sens chodzenia na tym lvl'u na Próbę ognia / Areny Walk  żeby nabijać medale itd... Wiem, że za te medale itp. można tam kupić eq do pvp tylko czy ma to sens teraz ? 
Wczoraj byłem z ciekawości na jednej z Aren, to byłem w szoku, bo albo tam nie ma doboru przeciwników z podobnym lvl'em, tylko może być tak, że dostanie mi się przeciwnik z 65 lvl, albo ten ktoś miał tak zarąbiście wykoksane eq że mnie zjechał na 3 skile o.O  
Chodzę sobie na dreda, to tam też spotykam ludzi z 55 lvl, którzy mają masakrycznie koksiarskie ( jak dla mnie ) eq - np. wczoraj łowca 55 lvl jak podejrzałem sobie jego eq to - łuk +15  10% pvp atak ( i reszta itemów też pod pvp), a mi gały wypadły na ziemie, bo albo ten ktoś tutaj gra ho ho ho czasu, że tylko stoi na tym lvl'u i nabija sobie AP i za to to kupił, albo idzie w jakiś inny szybszy sposób dorwać jakieś eq do pvp na tym lvl'u. 

A teraz tak sprecyzuję bardziej pytania : 

1. Jeśli nie mam GP i chcę na niego uzbierać - czy warto zatrzymać się na 53 - 55 lvl ? Jeśli tak, to gdzie w takim razie najlepiej na niego zarobić ? 

2. Jeśli już mam się zatrzymać na tym lvl'u - czy warto chodzić na Próby Ognia / Areny Walk, czy raczej to sobie odpuścić i zająć się tym dopiero na 60+, a na razie chodzić tylko na dredy?

3. Jeśli nie ma sensu zatrzymywać się na 55 lvl'u, to do którego lvl'a wbijać, żeby móc uzbierać i na GP i na jakieś ( może być póki co słabsze ) eq do pvp ?  Lvl to nie problem, tylko nie chce przewalić i potem mieć taką sytuacje, że wbije 61-65 lvl, a ja dalej bez GP i eq.  ( Mam klera 61, ale w nim tak szybko wbiłem lvl  od 50 - 61  głównie na mitrylach, że tam ani eq jakiegoś lepszego  ( tylko eq z kampy na 60 lvl ), ani GP i nie chce by się sytuacja powtórzyła na Łowcy ). No chyba, że naprawdę, żeby uzbierać na  pierwszy GP to trzeba wbić 65 i gdzieś w podziemiach katalam niby farmić ( o czym jeszcze nie mam pojęcia ), z tym że słyszałem że w podziemiach, bez eq pvp nie ma sensu się poruszać, bo wiadomo co tam się dzieje... 

4. Punkty AP całkiem spoko się klepie na dredach, ale jak patrzyłem na eq, które można kupić za AP, to do lepszych itemów potrzebne są  2 rodzaje medali - jedne złote, a drugie  ? .. ciemniejsze..  <- pytanie gdzie dropić te medale? 

Inf dodatkowe - gram 2? 3? miesiące,  Elyosi, Łowca 53 lvl  ( + kler 61 lvl na innym koncie ). Jestem w legionie <- jeśli to sie do czegoś przyda.  Brak GP, póki co 33k AP. 

Opublikowano

Siemanko !

Mam pytanie bardziej do doświadczonych graczy  ( między innymi liczyłbym na odp. ze strony Xanan ), odnośnie Aren Walk  i próby ognia w Akademii Kasinala..  Dokładniej chodzi mi o to, że mam łowce 53 lvl i nie wiem czy jest sens chodzenia na tym lvl'u na Próbę ognia / Areny Walk  żeby nabijać medale itd... Wiem, że za te medale itp. można tam kupić eq do pvp tylko czy ma to sens teraz ? 

Wczoraj byłem z ciekawości na jednej z Aren, to byłem w szoku, bo albo tam nie ma doboru przeciwników z podobnym lvl'em, tylko może być tak, że dostanie mi się przeciwnik z 65 lvl, albo ten ktoś miał tak zarąbiście wykoksane eq że mnie zjechał na 3 skile o.O  

Chodzę sobie na dreda, to tam też spotykam ludzi z 55 lvl, którzy mają masakrycznie koksiarskie ( jak dla mnie ) eq - np. wczoraj łowca 55 lvl jak podejrzałem sobie jego eq to - łuk +15  10% pvp atak ( i reszta itemów też pod pvp), a mi gały wypadły na ziemie, bo albo ten ktoś tutaj gra ho ho ho czasu, że tylko stoi na tym lvl'u i nabija sobie AP i za to to kupił, albo idzie w jakiś inny szybszy sposób dorwać jakieś eq do pvp na tym lvl'u. 

Na arenki możesz wchodzić tylko w określonych przedziałach levelowych, tj:

• 46-50
  • 51-55 (Twój przedział)
  • 56-60
  • 61-65

Długie oczekiwanie na przeciwnika wiąże się z tym, że jest bardzo mało ludzi w Twoim przedziale. Masz szansę trafić na expiących jak Ty z którymi będziesz mógł próbować sił albo co gorsze (dla Ciebie) istnieje olbrzymia szansa, że jak wejdziesz na przedział 46-50 lub 51-55 to trafisz na tak zwanego twinka, czyli postać posiadaną przez doświadczonego gracza, który zapewne ma już jakąś postać, jedną lub parę, na 65lvl i tym samym ma możliwość zarabiania na swojego alta. Jest możliwość przekładania ekwipunku za medale arenkowe (wszystkie sety/bronie do 60lvl) przez WH konta dlatego ktoś może sobie kupić całe na mainie, podbić na +15, wrzucić na alta, którym ledwo wbił level i mordować. Dlatego też spotkałeś kogoś kto zjechał Cię na 3 skille, a na dredzie grasz z / walczysz przeciw ludziom z eq +15. Dredgion opiera się o te same zasady przedziału levelowego co arenki.

Wydawałoby się, że można ominąć przedziały 46-50 i 51-55, i czym skupić się na 56-60. Niestety tutaj również jest masa twinków, chociaż zauważalnie mniej z prostej przyczyny, że na niższych strefach jest lepsze PvP.

Teraz zadajmy sobie pytanie: dlaczego ktoś robi twinka? Nie z względu na farmienie AP czy medali lecz z względu na Dredgiony, które oferowały najlepsze PvP w instancji, w grze. NA otrzymało patcha, który dodawał nowy przedział levelowy Dredgionu, tj. 61-65 - ten, którego nie ma na serwerach EU. Poza tym ludzie lubią niższe przedziały ponieważ jest na nich mniej skilli i trzeba lepiej ogarniać swoją postać. Ostatnim powodem dla którego ludzie lubią siedzieć na niższych levelach jest to, że grali masę czasu na patchu 2.7 (czy to serwery globalne, czy to serwery prywatne) gdzie mapy: Gelkmaros i Ingission były lepiej przystosowane do PvP. Aktualnie (na Nexusie dla przykładu) Tiamaranta w postaci Eye to bieganie zergiem w kółko, a PvP w Katalamie, samo w sobie na Garnizonach nie istnieje. Pobijesz się 10 minut pod którymś i idziesz gdzieś indziej bo się to szybko nudzi i nie ma żadnego celu.

Teraz odpowiadając na inne pytania:

A teraz tak sprecyzuję bardziej pytania : 

1. Jeśli nie mam GP i chcę na niego uzbierać - czy warto zatrzymać się na 53 - 55 lvl ? Jeśli tak, to gdzie w takim razie najlepiej na niego zarobić ? 

2. Jeśli już mam się zatrzymać na tym lvl'u - czy warto chodzić na Próby Ognia / Areny Walk, czy raczej to sobie odpuścić i zająć się tym dopiero na 60+, a na razie chodzić tylko na dredy?

3. Jeśli nie ma sensu zatrzymywać się na 55 lvl'u, to do którego lvl'a wbijać, żeby móc uzbierać i na GP i na jakieś ( może być póki co słabsze ) eq do pvp ?  Lvl to nie problem, tylko nie chce przewalić i potem mieć taką sytuacje, że wbije 61-65 lvl, a ja dalej bez GP i eq.  ( Mam klera 61, ale w nim tak szybko wbiłem lvl  od 50 - 61  głównie na mitrylach, że tam ani eq jakiegoś lepszego  ( tylko eq z kampy na 60 lvl ), ani GP i nie chce by się sytuacja powtórzyła na Łowcy ). No chyba, że naprawdę, żeby uzbierać na  pierwszy GP to trzeba wbić 65 i gdzieś w podziemiach katalam niby farmić ( o czym jeszcze nie mam pojęcia ), z tym że słyszałem że w podziemiach, bez eq pvp nie ma sensu się poruszać, bo wiadomo co tam się dzieje... 

4. Punkty AP całkiem spoko się klepie na dredach, ale jak patrzyłem na eq, które można kupić za AP, to do lepszych itemów potrzebne są  2 rodzaje medali - jedne złote, a drugie  ? .. ciemniejsze..  <- pytanie gdzie dropić te medale? 

Inf dodatkowe - gram 2? 3? miesiące,  Elyosi, Łowca 53 lvl  ( + kler 61 lvl na innym koncie ). Jestem w legionie <- jeśli to sie do czegoś przyda.  Brak GP, póki co 33k AP. 

1. Aktualnie i ogółem nigdy wcześniej nie było warto się zatrzymywać na niższej strefie levelowej żeby zarobić. Powinieneś starać się pójść na end-game główną postacią, którą najbardziej Ci się podoba i tam bawić w farmienie na GP.

2. Jeśli wiesz, że uda Ci się w krótkim czasie wbić 60lvl to zbieraj tickety na później. Jeśli nie to wykorzystuj je ponieważ każda walka w której jako jeszcze niedoświadczony gracz obserwujesz przeciwnika pozwoli Ci osiągnąć sukces w przyszłości - o ile potrafisz wyciągać wnioski z swoich obserwacji, że np. nie ma sensu burstować templara mającego odpalonego Iron Skina i tak dalej. Na wszystkie DG idź zawsze kiedy możesz ponieważ jest to mały zastrzyk AP i olbrzymie ilości expa z questów.

3. Moim zdaniem powinieneś wbić clera do 65 jeśli dobrze Ci się nim grało, lub pchać się na ten level swoim rangerem. Dlaczego? Cler na 61lvl nie ma jeszcze dobrego ani nawet znośnego ekwipunku (tym bardziej jeśli wbiłeś go na mithrilach), który dostajesz w przedziale 61-65 z kampanii w Katalamie (jest to "znośny" set na czas robienia garnizonów), ani też tym bardziej nie ma ekwipunku za BMy na 65lvl, które zbierasz z questów w garnizonach. BM - Medale Walki. To one aktualnie powinny Ciebie jak najbardziej interesować ponieważ tak jak w poprzednich patchach robiło się arenki dla medali by mieć podstawowy set do PvPvE, tak teraz robi się BMy. Najważniejsze jednak byś zdawał sobie sprawę z tego, że grasz z ludźmi, którzy wcześniej spędzili masę czasu w tej grze i często mają już sety 65lvl +15. Gdy takiego spotkasz w swoim BMie to chociażbyś się nie wiem jak nie starał to najpewniej zginiesz - i nie możesz się zrażać jeśli chcesz później czerpać jakąś przyjemność z tej gry. Tak jest skonstruowana ta gra i nic na to nie poradzisz.

Załóżmy, że chcesz wejść Rangerem na strefę 60+:

Po wbiciu 60 lvl wchodzisz do Katalamu gdzie robisz WSZYSTKIE questy (nawet powtarzalne 5 razy), zwłaszcza kampanię (która z czasem daje Ci mierny ale zawsze jakiś set do gry) i co najważniejsze - wszystkie garnizony czyścisz do zera. Jeśli wpadnie gracz z przeciwnej frakcji i kampi tamto miejsce to idziesz gdzie indziej by zrobić kolejne questy. Ważne byś przed środą zawsze zrobił możliwie jak najwięcej questów weekly (najlepiej wszystkie) ponieważ jak się zresetują to będziesz mógł znowu zdobyć spore ilości BMów. Na 65lvl dla rangera powinieneś kupić set BEZ statystyki Magic Boost, tj:

Biżuterię możesz kupić złotą (tańsza) i później jak zbierzesz set to ulepszyć do eternalowej. Broń podłącz sobie BMowego na górze i ten złoty łuczek z kampanii na dole.

Po wbiciu 65lvl dalej farmisz BMy bo możesz je sprzedawać u Shugo w Katalam Undergroundzie na AP wymieniając np. item za 153 BMy na 77k AP. Arenki dalej robisz tylko już nie dla medali (za które możesz sobie kupić buffującego peta lub jakąś brakującą część ekwipunku, a w ostateczności skin) ale dla AP i Honor Pointów - o których by można się było dłuuugo rozpisywać, a które odpowiadają za Twoją rangę PvP powyżej Soldiera rank 1.

Odnośnie samego farmienia na GP już na 65lvl - nigdy nie musiałem farmić więc ciężko mi się na ten temat wypowiadać. Wiem jednak, że bez BMowego setu nie masz co próbować wchodzić do UK, a z samych mobów faktycznie spada sporo golda. Najciężej Ci będzie zdobyć pierwszego GP, później jak już będziesz np. miał możliwość sprzedawania enchant stone, które Ci będą wpadać po robieniu runów na TFa to będzie Ci łatwiej. To, że masz legion może Ci się przydać ponieważ może ktoś Ci taniej sprzeda GP lub pożyczy trochę golda byś szybciej mógł normalnie zarabiać.

4. Prawdopodobnie masz na myśli Silver medale do ekwipunku za AP 30-4x. Nie opłaca Ci się nawet o nich myśleć, ani też o gold medalach. Na 55lvl masz Platinum Medale ( http://aiondatabase.net/pl/item/186000096/?sl=1), na 60 masz Mithril Medale ( http://aiondatabase.net/pl/item/186000147/?sl=1 ) i na 65lvl masz Ceranium Medale ( http://aiondatabase.net/pl/item/186000242/?sl=1 ) o których możesz poczytać więcej w poradniku Moderatorki @LittleBlackhttp://www.mpcforum.pl/topic/1310648-ceranitowe-medale-sposoby-na-ich-zdobycie/

Każdy z tych medali jest potrzebny do ekwipunku za AP na podane levele. Zrobienie np. setu na 55lvl zajmie Ci masę czasu i nie będzie Ci się opłacało, tak samo za Mithrile. Ceranium Medale powinieneś zacząć zbierać od razu jak tylko to będzie możliwe ponieważ przydadzą Ci się teraz jak i w nadchodzącym patchu 4.7. Nie myśl oczywiście jeszcze na razie o kupowaniu setów za Ceranium Medale ponieważ jest to np. 1.8kk AP i 143 medale. Po prostu odkładaj i zbieraj na przyszłość.

Opublikowano

No i piękne dzięki, że akurat Ty mi odpisałeś bo w sumie najbardziej na to liczyłem ;p  

Tym, że będę póki co padać xxx razy to się nie przejmuję, bo to oczywiste, że nie mogę rywalizować z kimś kto gra tutaj  xxx czasu, ale dzięki za wyjaśnienie czemu tyle osób robi właśnie te postacie 50 - 55 lvl. 

Klerem gra / grało się fajnie, ale jednak w łowcy znalazłem to coś.

Dzięki za całą rozpiske seta jaki mam mieć itd. itp. Ogólnie konkretnie wszystko fajnie wyjaśnione, więc myślę, że można zamknąć temat, chyba że jakiś inny Ranger chciałby się podpiąć pod temat i coś dopytać.. :P 

Pozdrowionka ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...