Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytania do ADC, supportów

B3DB0Y

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako iż moją ulubioną linią jest botlane a konkretnie granie jako wsparcie, chciałbym zapytać właśnie graczy ADC, z którymi muszę się zgrywać jakoś na tej dolnej linii, czego oczekujecie od supporta, czego support nie powinien robić, co was denerwuje oraz jak ogólnie powinien się zachowywać. Liczę na odpowiedzi doświadczonych graczy ADC, support, ponieważ chciałbym polepszać swoje umiejętności na tej linii, a co może bardziej pomóc w tym, niż zrozumienie oczekiwań swojego adc :D

Opublikowano

Witam, jako iż moją ulubioną linią jest botlane a konkretnie granie jako wsparcie, chciałbym zapytać właśnie graczy ADC, z którymi muszę się zgrywać jakoś na tej dolnej linii, czego oczekujecie od supporta, czego support nie powinien robić, co was denerwuje oraz jak ogólnie powinien się zachowywać. Liczę na odpowiedzi doświadczonych graczy ADC, support, ponieważ chciałbym polepszać swoje umiejętności na tej linii, a co może bardziej pomóc w tym, niż zrozumienie oczekiwań swojego adc  :D

Jako support main mam 'wyczucie' i staram się, aby mój adc miał łatwe życie, tzn. staram się taką Nami czy Janną ciągle obijać wrogiego adc, czy to z autoataków, czy umiejętności (W Janny, W Nami etc.). Gdy gram np na Melee Supportów ciągle staram się to robic. Taką Morganą rzucam czasem plamki pod przeciwnego adc. Gdy mamy przewagę lvl a adc mój wszystko sfarmi pinguję mu np. na wroga i jedziemy all in. Support nie bierze killi. Każdy zna ten tandem. Ale jak kill ma uciec, to go bierz. Item supporta 2 stopnia > wardy [4] > dokończ item supporta/inne itemy. Albo agresja, albo pasywne.

Tu gość wrzucił odcinek https://www.youtube.com/watch?v=KdB56ztfPK8o supportowaniu. Ogólnie oglądaj streamy takiego Krepo czy Libika na twitchu :). Musisz starać się też mainować 2-3 supporty. Dbać o team comp, o dopasowanie, o kontrowanie. Np. gdy mają Morganę, odpuść sobie Leonę, bo ta pierwsza może zablokować twoje stuny. Wybierz zamiast tego np. Jannę, która zapewni carry protekcję.

Opublikowano

Niektórym ADC przeszkadza takie agresywne granie supportem, więc najlepiej dogadać się na początku lub w trakcie rozgrywki. Sama wolę obijać supportem przeciwników, tylko, że ADC "martwi się", iż padnę i również zaczyna ich bić, przez co wychyla się przede mnie i może paść, a mi chodzi o to, aby skupił się na farmie (ja ich "odganiam/odciągam").

Grając ADC również mnie denerwowało, gdy chciałam sobie spokojnie farmić, a support agresywnie grał i pretensje do mnie, że biję miniony zamiast mu pomóc. Musisz uważać, abyś się z many zbytnio nie wyssać przez takie 'atakowanie' przeciwników, bo może to zaboleć Was obu (Ciebie i Twojego adc). Najważniejsze, abyś patrzył na mapę i pilnował wardów (niszczenie wardów przeciwnika + dobre stawianie swoich), aby Wam pleców przeciwny jungler nie zrobił od Waszej strony jungli. Support - jak sama nazwa wskazuje, ma być wsparciem, nie ciężarem. Staraj się dobrze inicjować TF, trafiać z ult (np. Soną, Leoną), stunować, łapać przeciwnego ADC lub coś typu Riven, która robi ma-sa-krę (jak ktoś ogarnia).

Ja jakoś nie oglądałam streamerów czy filmików na yt, po prostu nudzi mnie to. Wolę sama pograć i wywnioskować, co robię źle na swoich błędach, oczywiście z pomocą sojuszników, bo pomogą, doradzą, jeżeli jesteś kulturalny i miły. Oraz obserwując przeciwnego support'a, bo nie raz trafiłam na takiego, który mnie focusował (np.: ja Soną, przeciwnik Leoną), przez co nie mogłam ult'acza użyć w TF i lipa była. Jeżeli chcesz, to możemy pograć normale, łatwiej będzie wytłumaczyć co i jak :P

Przepraszam, że tak chaotycznie + mogą być błędy, ale prawie śpię...

Opublikowano

Agresywne zagrania squishy supportem, jeżeli nie mam przewagi w itemach.

Opublikowano

Jeśli Thresh gra z relic shieldem - by umiał używać tego itemu ;v

Ogólnie to zależy. Ja tam preferuje defensywne granie (zwłascza gdy gram vayne) i czekanie na ganka, tak więc mi wystarczy unikanie skillshotów i inicjacja w razie odwiedzin junglera.

Jeśli mamy teamcomp pod early, to dobrej inicjacji - nie zawsze warto się wbijać, trzeba wiedzieć kiedy ;x

No i najaważniejsze - ochrony. Nieraz miałem sytuację, gdy support biegł za killem, gdy ktoś mnie gonił ;c

Opublikowano

1. Jak support obija miniony, w*****a mnie to niemiłosiernie

2. Jak support inicjuje walkę, podczas gdy pod moim turretem jest 100 fal do sfarmienia.

3. Jak support nie uważa, albo siedzi non stop w krzakach i daję się wyłapać np. grabem blitza.

4. Brak wardów

5. Widać, że mają silniejszy 2/3 lvl, a inicjuje walkę.

6. Chciałbym, aby support korzystał z relic shielda i zfarmiał cannony, a nie stacki zużywa na gówno po 20 golda.

7. Solo walki.

8. Stealowanie farmy.

Opublikowano

1. Denerwuje mnie jak support nie wie jak używać relic shielda

2. Denerwuje mnie jak support jest tankiem a stoi za mną

3. Nie lubię jak support ucieka z full hp kiedy mnie biją

4. Nie lubię jak support za dużo roamuje do 20 minuty

5. Nie podoba mi się jak support nie trafia skillami

6. Nie podoba mi się jak support nie wie kiedy pushować a kiedy freezować

7. Lubię jak support trafia skillami, łapie, pomaga mi zabijać, uciekać, ginie za mnie, timinguje enemy summonery, tankuje.

8. Lubię jak jest dostateczna wizja

Opublikowano

Widze same bronziaki sie wypowiadają

Support = poke, wizja, pomoc w odpushowaniu, freezowanie lane.

Mam nadzieje ze nie musze tłumaczyć, krótko zwięźle i na temat. 

LoL

Toplaner Diamond I 
HotS
Assasin Rank 1 

Opublikowano

Najbardziej mnie denerwuje, gdy support nawet nie stara się wywrzeć presji na przeciwniku, podczas gdy enemy support robi to doskonale. Siedzi w krzakach i nie próbuje w żaden sposób obić enemy.

Opublikowano

Niepickuj Blitza, poki go nie ogarniesz. 90% blitzowgrabuje w zlym momencie, zł osobę oraz często taki idiota jest bezuzyteczny, przyklad prosty sona lub nami lub tresh vs moj supporcik bliz na bocie_, ja dostaje poke i jestem skutecznie odfarmiany a moj supp nie stwarza zadnej presji.Blagam jak juz gra ktos tym Blitzem to rób coś, nawet nie wymagam grabow, chodzi mi o sama presje na przeciwnuku, abym mial dostep do farmy,jak ci sie uda grab- to super! tylko oby moment byl odpowiedni. Hmm mysle ze to tyczy sie kazdego supporta, jesli przeciwny supp skutecznie stara sie mnie odfarmiac poprzez poke to ty jako moj support powinienes zadbac o to, aby przeciwnik nie mogl sobie na to pozwolic, czyli ruszaj sie, oslaniaj mnie jesli jestes tankowaty, nie stoj z tylu,gdy przeciwny support lata wokol mojego nosa, po prostu nie badz useless i na poczatku meczu wez ze soba runy,masterki oraz co najwazniejsze, mózg.

Opublikowano

Może nie jestem bardzo doświadczony ale zawsze coś ;)

-Nie lubię jak support atakuje miniony zamiast harrasować.

-Nie lubię jak support nie kupuje itema na wardy i ich wogóle nie stawia.

-Nie lubię jak support ma problemy do adc za byle g****o.

-Nie lubię gdy support za dużo pinguje.

-Lubię gdy support umie trafiać/łapać np grabem/hukiem

-Lubię gdy support wie kiedy ma się włączyć do walki

Opublikowano

Nie puszuj minionów i staraj się ratować go nawet własnym życiem.  Nie opuszczaj podczas fazy lini i będzie git :p No i oczywiście jakiś poke na przeciwniku. Utrudnianie farmy przeciwnemu adc.

Opublikowano

Cóż od każdego supporta oczekuję, iż będzie skutecznie obijać przeciwników nie tracąc przy tym 3/4 hp, po czym będzie musiał wrócić się do bazy i już będę w plecy (Supp z niższym lvl niż enemy supp, szybszy ult przeciwnika). Lubię kiedy support ogrania że musi uderzyć creepa pod towerem bo zabraknie mi dmg (głównie we wczesnych fazach gry, gdzie 1 aa  po 2 hitach turreta nei wystarczy). Fajnie by było gdyby support nie zostawiał mnie na linii samego w celu postawienia warda, który i tak zostanie postawiony w miejscu gdzie na nic się nie przyda. Miło kiedy nie postanawia on engagować fighta podczas dużej fali minionów przeciwnika. Kiedy gram adc lub suppa to głównie w duo, ale kiedy support na solo pinguje, że idzie do nas enemy mid, albo jungler jest miłe, nie raz byłem zajęty czymś innym i nie obczaiłem minimapki, co kończyło się utratą summoner spella, lub życia. A chyba najważniejszą rzeczą jest aby support ogarniał swoje skille, nie raz widziałem lulu używającej swoich skilli tylko w charakterze ofensywnym albo thresha który pod koniec gry dowiedział się że jego E ma jeszcze użycie aktywne.

Opublikowano

Rozegrałem na pozycji adc (main)(w sumie może ze 3 k + meczy), więc z chęcią wypowiem się co sądzę o roli jaką jest support. Z góry zaznaczam, że jakiekolwiek głupie odpowiedzi wobec tego posta nawet mnie interesują, kto chce niech weźmie go pod uwagę, jeżeli ktoś się nie zgadza - niech go po prostu zignoruje.

Według mnie adc powinien dostosowywać się do gracza który gra supportem oraz odwrotnie, każdy gracz jest inny oraz każdy ma nieraz gorsze dni, dlatego gracze powinni dostosowywać się (najlepiej wzajemnie) do stylu gry partnera. Oczywiście jak już ktoś wcześniej wspomniał, dobrym pomysłem jest pytanie się (jeżeli grasz supportem) jaki styl gry preferuje jego adc i wziąć to pod uwagę. 

Oczywiście jako support powinieneś grać supportami, które jak najefektywniej będą pomagały adc, przykładowo gdy adc gra vayne, weź supporta który najbardziej mu się przyda, typu janna, nunu. Gdy adc bierze championa typu lucian/graves, powinieneś wziąć postać z dużymi cc - typu leona/blitz/thresh (burst lane) i w tym przypadku głównie ty inicjujesz walki(przyciągając się leoną do przeciwników, lub grabując) wtedy adc z dużym burstem ma duże pole do popisu. 

Co do spelli, support powinien grać z flashem i exhaustem/ignitem zależnie od przeciwnego lane oraz waszych picków.

Itemy nie pod siebie, lecz pod team. Kupuj itemy które jak najbardziej pomogą twojemu teamowi, typu shurelia która zwieksza mvs(teraz jest nowy item nie pamietam jak sie nazywa) oraz dla adc ten dzwonek który przywraca % hp oraz ściąga wszystkie cc z sojusznika. 

Na lini robisz wszystko, że uratować adc. Jesteś jego wsparciem, nie zostawiasz go na pastwę losu, lepiej żebyś zginął ty - ratując go, niż żeby zginął on a ty przetrwał. Dlaczego ? jeżeli twój adc zginie (przez twoje błędy, brak pomocy) traci on dużo farmy na lini oraz lvl, co później strasznie przekłada się na grę na lini, i bez pomocy teamu trudno będzie zmniejszyć tą różnicę.  Jeżeli ty uciekniesz i tak prawdopodobnie nic nie zrobisz, będziesz musiał się cofnąć do bazy i cenne minuty uciekają. W przypadku gdy adc przetrwa dzięki tobie(oczywiscie jezeli zostanie mu cos hp) może kontynować farmę przy swojej wieży i nie traci tak dużo, jak w przypadku śmierci). Oczywiście jak grasz z idiotą to nawet to nie pomoże. 

Co do itemów na start powinieneś dla postaci bijących z bliska kupować ten nowy itemek który leczy sojusznika za zabicie miniona, jest niezwykle przydatny dodaje ci hp oraz pozwala na agresywniejszą grę ze strony adc (ponieważ ma świadomość, że będzie mógł zostać uleczony)

Nie kupuj tego itemu na postaciach range(bijących z daleka) ponieważ nie działa on tak jak na tych z bliska, że zadaje ileśtam set dmg w miniona, tylko musisz go zabić swoim własnym dmg, a przy ad ~50/60 jak to ma praktycznie każdy support, jest to strasznie trudne i tylko psujesz farmę adc co strasznie denerwuje. 

Ogólnie graj z głową, dostosuj się do stylu gry adc, nie wahaj się za niego oddawać życie, często stawiaj wardy, w teamfightach protectujesz adc (chyba że grasz leoną itp, i team wymaga od ciebie inicjacji). Grając postaciami typu nami, annie zyra itp na supporcie staraj się jak najwięcej poke'ować przeciwników, a postaciami z cc jak juz wczesnije wspomnialem(leona, blitz thresh), oczekujesz na dobry moment do wbicia, uprzedzając przed tym (pingami np) swojego partnera. 

Nie zostawiasz adc na lini samego, strasznie wpłynie to na jego grę, nie dopuszczaj do sytuacji typu "idę na mida bo gościu nie ogarnia" po czym idziesz do niego, przeważnie nic nie zrobisz, a twój adc chowa się za swoją wieżą nie mogąc podejść nawet do farmy. Nikomu to nie pomoże, a nawet przeszkodzi, oczywiście jeżeli wygracie bot lane tak, że gra będzie przesądzona, możesz sobie na to pozwolić, lecz zawsze z głową.

Grając postacią typu blitz, jeżeli jesteś świadomy swojego zeza i tego, że nie trafiasz, czekaj na dobry moment, odpalasz w(mvs) podbiegasz z busha do przeciwnika i go podbijasz(jeżeli jesteś pewny fraga możesz zrobić to nawet z flashem) i dopiero wtedy użyć graby, gdy prawdopodobieństwo trafienai jest dużo większe.

Staraj się wywalczyć dominację na lini, dużo obijania przeciwników itp - pokazujesz, że się nie boisz, lecz bez przesady. 

Tak na prawdę dobry support to 3/4 sukcesu gracza adc, grasz dla niego, nie dla siebie, nie patrz na swoje statystyki, lecz za wszelką cenę próbuj podnieść jego, staraj się nie zabierać fragów i gdy jest to możliwe, oddawać je mu.

Opublikowano

Support musi nie ksuć farmy i wbijać się w teamfighty, blokować strzały od innych adc i wbijać sie jako pierwszy.

:D :D :D :D :D :D :D

Opublikowano

Jako support musisz poprostu pomagac swojemu adc xD

Nie ksuc mu farmy ,lecz w zamian odciagac przeciwnego ADC od niej. Sproboj go w kazdej mozliwej chwili ochraniac go ,bo jak on umrze bedziesz mial bardzo ,ale to bardzo ciezko na lane.

Piteraskwiat.png

Opublikowano

Gram mid/supp/jungle. Mainowałam suppa.

Kiedy musiałam grać na adc nienawidziłam kiedy ktoś dotykał moją farmę... Nawet jeden hit potrafił mnie rozpraszać. 

Oczywiście inicjowanie fightów, poke, a nie wbijanie się na przysłowiową "pałę". :) W większości od supporta zależy rozgrywka na tej linii, adc skupia się na farmie, więc musisz wyczuć kiedy jest dobry moment na inicjację, jak widzisz, że wymiany są przegrane to nie rób non stop wbity, no chyba, że chcesz by enemy adc zgarnął double. Chroń swojego adc, lepiej Ty niż on z serią. Staraj się zostawiać kille, kiedy enemy nie mogą uciec, a nie bić na siłę i zabierać, chyba, że istnieje ryzyko iż po prostu uciekną na low, wtedy bij. :D Itemki oczywiście wspomagające Twojego adc, a nie lecisz full ap/ad, dmg ponad wszystko... Hmm uwielbiam Nami, ma wszystko co support powinien, stuna, slowa, heala, podrzut, co jest w stanie uratować nawet najgorszego adc. :D

J79BmzJ.png

Opublikowano

Mnie co w*****a to branie farmy. Jak support stoi za mną i ja musze tankowac caly dmg od minionow albo vs adc/support'a

no i ostatnie to jak inicjuje jakies zjebane walki jak kazdy wie ze nawet to sie nie uda albo w*******a sie jak glupi.

Bullet for my Valentine <3

Opublikowano

Mnie co w*****a to branie farmy. Jak support stoi za mną i ja musze tankowac caly dmg od minionow albo vs adc/support'a

no i ostatnie to jak inicjuje jakies zjebane walki jak kazdy wie ze nawet to sie nie uda albo w*******a sie jak glupi.

ta, a potem flejmi adc, hahaha, kocham to!

787741420213763595569.jpeg

Opublikowano

Żeby nie brał farmy,osłaniał,jeżeli nie dam rady uniknąć jakiegoś skillshota (najlepiej,żeby support był tankiem[coś jak Leona/Alistar]),poke'ował enemy adc,zapewniał mi wizje,inicjował fighty.Tak btw.polecam Ci grać z kimś kogo znasz (on adc ty support) i rozmawiać z nim przez np.Skype/Ts3 lub inny komunikator głosowy,gra się o wiele przyjemniej i lepiej :)

You could be the corpse and I could be the killer
If I could be the devil, you could be the sinner
You could be the drugs and I could be the dealer
Everything you say is like music to my ears

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...