Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co potrafią pluginy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Mam troszeczkę pytań o pluginy, ponieważ chce się coś dowiedzieć trochę o możliwościach pluginów. A pod koniec jeśli odpowiedzi będą  takie jak myślę będę miał do was małą prośbę ;).

Proszę o poparcie swojej odpowiedzi jakąś sytuacją itp (jeżeli to możliwe)

1.Czy pluginy mogą zrobić smoka kresu który będzie stał na tylnych łapach?

2.Czy pluginy mogą stworzyć komendami np. zombie z głową szkieleta, szkieleta z głową małego ghasta itp?

3.Czy pluginy mogą stworzyć 4 punkty na których będą co 30 minut spawnić się smoki z wgraną teksturą które będą latały w określonym obszarze na wysokości maks 30 kratek i nie będą niszczyć bloków?

4.Czy pluginy mogą stworzyć 5 tabliczek (na każdej inna klasa) po wybraniu jednej z klas nie można już nigdy wybrać innej klasy?

5.Czy pluginy mogą komędą stworzyć świat który będzie się generował w nieskończoność ale będzie budowany z poszczególnych bloków i będą tam wioski npc z innych bloków tak jak jest podane na stronie tego servera?---> http://gc2.jimdo.com/vip-korzy%C5%9Bci/

To chyba tyle. Bardzo cieszył bym się gdyby ktoś odpowiedział mi na ten temat :)

Opublikowano

1. łot?, nie wiem jak to ma wygladac, ale dobra ;-; raczej nie

2. tak, nalozyc glowe ze skinem szkieleta/zombie lub cos innego

3. gracz musi sciagnac texturepacka (plugin moze to zrobic, ale musi gracz zaakceptowac + miec wlaczona opcje sciagania texturepackow na serwerach)

4. tak? jak nigdy nawet po restarcie serwera = zapis do pliku/mysql/sqllite itp...

5. tak, bawienie sie w generator swiata.

Opublikowano

1. Nie można tworzyć nowych animacji. Z wyjątkiem: Mozesz spr zrobić smoka z armorstandów, a nimi można już sterować jak się tylko chce, ale takie 200 stojaków synchronicznie się ruszających :D mam nadzieje że komputer z nasa już masz, potem tylko znaleźć dobrego deva.

2. Tak jak wyżej napisał @filippop1 , bez problemu.

3. Tylko za pomocą resource-packa, lub tak jak w pkt 1, a samo zaprogramowanie latania smoka jest możliwe.

4. bez problemu.

5. Tak, bez problemu, to mozna nawet w TerrainControl zrobić :P

A teraz podsumowanie, jak masz więcej pytań, prosta zasada:

Plugin nie może tworzyć nowych tekstur, modeli, animacji (po za ręcznym animowaniem stojaków na zbroje), ogólnie nie może wyświetlać nowych elementów graficznych/dzwiękowych poo stronie clienta, jeśli nie ma do tego wbudowanej opcji, jak np "title" do wyświetlania tekstu na środku ekranu.

Za to może dowolnie wykrywać i zarządzać interakcjami z np tabliczkami, czy dowolnie edytować zachowania istniejących już mobów, czy nawet tworzyć własne, ale bazujące na już istniejących. (np zombie który zamiast atakować ludzi, broni ich przed innymi zombie)

Możliwości jest naprawdę masa, bo można też tworzyć własne efety wizualne czy dzwiękowe, wykorzystując te istniejące, np fajerwerki, czy poszczególne efekty jak serduszka podczas oswajania psa do tworzenia własnych efektów, np czarowania, rzucania skilli.

Do tego masz obrazy pozwalające wyświetlać dowolne obrazki , co prawda w dość słabej rozdzielczości i jakości, ale jest ok :)

Więc można dowolnie wpływać na mechanikę gry, jedynie mamy ograniczone możliwości wpływania na grę od strony wizualnej (i dźwiękowej), ale można te braki w miarę "załatać" używając resource-packa. Ot cała prawda.

PS: istnieją też sposoby na zmuszanie graczy do używania resource packów, jeśli nie włączą to nie wejdą. Ale to może (lub nawet zostało) zostać zablokowane w następnych wersjach.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Przepraszam bo jestem "prawie" w sprawach plugiów zielony, ale... jakim cudem można animować stojaki??

Opublikowano

Przepraszam bo jestem "prawie" w sprawach plugiów zielony, ale... jakim cudem można animować stojaki??

Stojaki posiadają w NBT (taki, sposób zapisu danych w Minecraft, ogólnie mozna go łatwo tłumaczyć na/z zwykłe pliki JSON, które dla odmiany da się też łatwo zmieniać na YAML :P) dane dotyczące ustawienia każdej ręki, nogi, głowy i tułowia, po 3 cyfry zmiennoprzecinkowe które opisują obrót danej części ciała na osiach x/y/z, tak w uproszczeniu.

PS: tak, stojaki mają ręce, trzeba je tylko włączyć.

Więc każdy stojak może mieć ustawioną każdą część jego ciała w innych "obrotach", a szybkie zmiennie tych wartości, pozwoli na stworzenie całkiem płynnej (i całkiem lagującej, ale to można jeszcze "naprawić" tworząc własny system animacji) animacji ;)

To nawet bez pluginów, same commandblocki:

Opublikowano

2.Czy pluginy mogą stworzyć komendami np. zombie z głową szkieleta, szkieleta z głową małego ghasta itp?

3.Czy pluginy mogą stworzyć 4 punkty na których będą co 30 minut spawnić się smoki z wgraną teksturą które będą latały w określonym obszarze na wysokości maks 30 kratek i nie będą niszczyć bloków?

4.Czy pluginy mogą stworzyć 5 tabliczek (na każdej inna klasa) po wybraniu jednej z klas nie można już nigdy wybrać innej klasy?

5.Czy pluginy mogą komędą stworzyć świat który będzie się generował w nieskończoność ale będzie budowany z poszczególnych bloków i będą tam wioski npc z innych bloków tak jak jest podane na stronie tego servera?---> http://gc2.jimdo.com/vip-korzy%C5%9Bci/Bardzo cieszył bym się gdyby ktoś odpowiedział mi na ten temat :)

1. Smoka kresu ? Ym no zmiana jego położenia :p

2. Oczywiście ;) To nawet skript potrafi.

3. Z wgraną daną teksturą trudno.

4. Da się w pluginie wystarczy dodać sekcję jednego użycia lub po prostu w permissionsex grupę "nowy" ( jest to grupa główna ) a po wybraniu klasy zmienia range i odbiera zezwolenie do wybierania.

5. No tutaj dałeś odpowiedź samemu sobie jak jest to na danym serwerze to raczej jest to możliwe.

585571426179277855228.png

Opublikowano

5.Czy pluginy mogą komędą stworzyć świat który będzie się generował w nieskończoność ale będzie budowany z poszczególnych bloków i będą tam wioski npc z innych bloków tak jak jest podane na stronie tego servera?---> http://gc2.jimdo.com/vip-korzy%C5%9Bci/Bardzo cieszył bym się gdyby ktoś odpowiedział mi na ten temat :)

1. Smoka kresu ? Ym no zmiana jego położenia :P

2. Oczywiście ;) To nawet skript potrafi.

3. Z wgraną daną teksturą trudno.

4. Da się w pluginie wystarczy dodać sekcję jednego użycia lub po prostu w permissionsex grupę "nowy" ( jest to grupa główna ) a po wybraniu klasy zmienia range i odbiera zezwolenie do wybierania.

5. No tutaj dałeś odpowiedź samemu sobie jak jest to na danym serwerze to raczej jest to możliwe.

1. z tego co zrozumialem to chcial zmienic "animacje" smoka, wiec sie tego nie da.

druga rzecz to juz odpisalem i gotofinal, mogles sobie darowac juz ten post.

Opublikowano

o.O genialne! Lecz nie ukrywam że nigdy tego nie zrobie ;-; + nie da się zmienić tekstury każdego stojaka :<. Więc mam pomysł opisze wam moją sytuację na serverze (planowanym) i pogadamy.

Planuję zrobić serwer oparty na gothicu 2 (chyba każdy grał lub o nim słyszał). Oczywiście będzie Khorinic i cała mapa+dwór Ildorath na którym powinien być boss(smok umarlak)+górnicza dolina w której zrobię spawnery które będą pod ziemą i będą spawnować orki (zombie pigman) i orkowe psy (wilki) nad ziemią. Oczywiście tu także powinny być smoki które NIE MOGĄ niszczyć mapy i dlatego pytałem czy jest możliwe ustawienia smoka na dwóch tylnych łapach.  Będą także klasy Mag ognia, straż, bandyta, najemnik, pirat (jako dodatkowy). Dodam że mam opracowany resource pack do servera. I dlatego pytam o takie a nie inne żeczy ;)

Opublikowano

o.O genialne! Lecz nie ukrywam że nigdy tego nie zrobie ;-; + nie da się zmienić tekstury każdego stojaka :<. Więc mam pomysł opisze wam moją sytuację na serverze (planowanym) i pogadamy.

Planuję zrobić serwer oparty na gothicu 2 (chyba każdy grał lub o nim słyszał). Oczywiście będzie Khorinic i cała mapa+dwór Ildorath na którym powinien być boss(smok umarlak)+górnicza dolina w której zrobię spawnery które będą pod ziemą i będą spawnować orki (zombie pigman) i orkowe psy (wilki) nad ziemią. Oczywiście tu także powinny być smoki które NIE MOGĄ niszczyć mapy i dlatego pytałem czy jest możliwe ustawienia smoka na dwóch tylnych łapach.  Będą także klasy Mag ognia, straż, bandyta, najemnik, pirat (jako dodatkowy). Dodam że mam opracowany resource pack do servera. I dlatego pytam o takie a nie inne żeczy ;)

Stojakami mozna genialne rzeczy robic. Jeden typek zrobil na commandblockach ptaka z jakis itemkow. Bez modow - czysty minecraft.

ps: rzeczy*

Opublikowano

Rozumiem że można cuda robić, ale tak jak mówił kolega 

Więc każdy stojak może mieć ustawioną każdą część jego ciała w innych "obrotach", a szybkie zmiennie tych wartości, pozwoli na stworzenie całkiem płynnej (i całkiem lagującej, ale to można jeszcze "naprawić"

Nie myślę żeby to się dało jakoś naprawić :/ przy tylu smokach?!

A chciałbym wspomnieć ze chciałem uzyskać "mini bosy" chodzi mi o to że ognisty smok spawnuje się co 30 minut i nie odleci daleko tylko gdzieś nie opodal na terenie walki+by mógł by się wzbić w powietrze max na 10 kratek wysokości.

;-; Dobra napisze w prost czy moglibyście mi pomóc? Podawał bym wam przykłady np: Jak zrobić by smok ział ogniem? Nie ważne czy zrobimy to command blokiem albo czymś innym! Ważne że każdy będzie myślał, każdy może się dołączyć! To co pomożecie mi?! Razem możemy zrobić wszystko :D !

Opublikowano

Rozumiem że można cuda robić, ale tak jak mówił kolega 

Nie myślę żeby to się dało jakoś naprawić :/ przy tylu smokach?!

A chciałbym wspomnieć ze chciałem uzyskać "mini bosy" chodzi mi o to że ognisty smok spawnuje się co 30 minut i nie odleci daleko tylko gdzieś nie opodal na terenie walki+by mógł by się wzbić w powietrze max na 10 kratek wysokości.

Wszystko zależy od tego jak zaje***** potężny masz server, i jak zaje**** potężnego masz programistę lub umiejętności :D

Bo by udźwignąć dużą ilość stojaków to trzeba by zrobić całkiem potężną wielowątkową konstrukcje :P To nie jest coś łatwego co zrobi typowy programista z mpcforum, szczególnie w bukkcie, gdzie jak coś źle dotkniesz, nie tak jak trzeba, to wszystko wybucha ;)

Znaczy się, jak się już nuczy, to już takie trudne nie jest, ale synchronizacja całego takiego gówna jednak mogła by nieźle nadszarpnąć nerwy :D

A co do samego smoka, zastanawiam się czy nie udało by się jakoś zmusić serwera do zespawnowania tylko jakiejś jego części, smok to tatki nietypowy mob, składa się z kilku części.

Opublikowano

Oto mi właśnie chodzi ;-; mojego kompa nie można nazwać parchem ani kompem z NASA lecz przyznam że jest trochę lepszy od typowego i tak samo jest z serverem i przepraszam ale powtórzę jeszcze raz jeżeli ma się dobry, zorganizowany oddział to można zrobić wszystko i tu ponownie was proszę i zachęcam czy pomożecie mi dokonać niemożliwego?! Czy pomożecie zrobić być może najlepszy server w historii ?! To zależy już od waz!

Mojego serva nie można nazwać parchem ani też że jest z NASA ale jest w miarę dobry. To co pomożecie mi?

Opublikowano

Oto mi właśnie chodzi ;-; mojego kompa nie można nazwać parchem ani kompem z NASA lecz przyznam że jest trochę lepszy od typowego i tak samo jest z serverem i przepraszam ale powtórzę jeszcze raz jeżeli ma się dobry, zorganizowany oddział to można zrobić wszystko i tu ponownie was proszę i zachęcam czy pomożecie mi dokonać niemożliwego?! Czy pomożecie zrobić być może najlepszy server w historii ?! To zależy już od waz!

Mojego serva nie można nazwać parchem ani też że jest z NASA ale jest w miarę dobry. To co pomożecie mi?

Ja mam raczej negatywne podejście do wszystkiego na zasadzie "oparty na".

jak chce zagrać w gothica, to gram w gothica.

Zrób coś oryginalnego, i po tych wszystkich latach MC....

Robienie RPG w MC nie ma sensu, roboty z tym na kilkanaście miesięcy, efekt do dupy, co najwyżej epickości dodaje fakt że zostało to wykonane w MC, ale sama gra zawsze będzie gorsza, MC nie jest stworzone do RPG, to jak z pedałami i sexem! 

Już prościej i lepiej stworzyć własną grę, można się nawet oprzeć o jakiś gotowy silnik, czy nawet edytować MC (clienta i server) by zachować klockowatość, ale robienie pluginów czy edytowanie samego silnika... NOPE, to się nie uda, i tyle :P.

Opublikowano

Czyli jak rozumiem to nie powinno się przejść ? Jeżeli tak to niby co mam zrobić :x ? Z tego zo wiem 90% ludzi chciało by mieć server minecraft...

Mam pomysł :> Lecz  tutaj po części prośba do administracji

Droga administracjo!

Wpadłem na genialny pomysł i chciałbym zrobić tak...

Zaraz zrobię nowy temat, wkleję do niego link tu a wy po po 1 dniu usuniecie ten temat.

Chodzi mi o to że zrobię temat o tworzeniu serva i każdy będzie mógł się dołączyć! I tak z pomysłami po kolei, po kolei i zrobimy cudowny server a każdy będzie uwzględniony że pomagał :) Może być? czekam na opinie ;)

To jak?? przyjmujecie propozycje?

Opublikowano

Widać, że jesteś nowy na tym forum. To nie bajka za darmo nie znajdziesz "programisty". Jak stworzysz inny temat to wątpię czy ktoś ci podsunie dobry pomysł, ale jak chcesz - próbuj. Moja opinia o tworzeniu serwerów opartych na Cs, gothicach, lolach jest taka sama jak GotoFinal. 

Opublikowano

Ej,ej,ej a czy ja powiedziałem że szukam programistów? Chodziło mi bardziej o to że każdy będzie podsyłał POMYSŁY na serva -.-.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...