Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Pomóżcie mi udoskonalić mój projekt serwera!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakiś czas temu napisałem tutaj posta z pomysłem na serwer, kilku ludziom się spodobało, teraz jak już wszystko ogarnąłem, zaprezentuję wam to, a wy drodzy ludzie, doradźcie mi co mogę zmienić. No to zaczynamy.

1. Całokształt serwera, oraz wszystkie frakcje.

Serwer polega na wojnach frakcji, ale nie tworzonych przez graczy, tylko ustalonych już z góry, w ich skład wchodzą : Chanat Mongolski, Królestwo Nordów, Cesarstwo Mandżurii, Królestwo Swadii, Zakon Siwobrodych (mała nacja, dopowiem o tym później).

Każdy z narodów posiada różne bonusy (wszystkie mogą ulec zmianie, serwer dopiero jest tworzony a to jak na razie jest prototyp bonusów)

Mongołowie - Jako jedyni będą mogli posiadać opancerzone konie, będą mogli boostować łuki max do power III

Nordowie - Ich główną bronią będą siekiery, dlatego będą mogli encheatować je do power V.

Swadia - Głównie miecze, max do power IV

Mandżuria - łuki max do power V, jako jedyna nacja będą mogli używać TNT podczas wojen/oblężeń.

2. Dyplomacja, handel, wojny!

3 główne fundamenty serwera, bez nich nie miałby on sensu.

Dyplomacja : Każda frakcja będzie posiadała władce ustalonego przed startem serwera przeze mnie, nacje będą mogły zawierać między sobą sojusze, wypowiadać wojny, prowadzić traktaty handlowe, wasalizować się, itp. 

a) A co z obalaniem władzy?

Będzie to prosta mechanika, jako iż król każdej nacji będzie musiał przejść test na teamspeaku dotyczący jego umiejętności (chodzi mi głównie żeby nie był gówniarzem, tylko odgrywał swoją rolę) to podczas buntu ludność musi palić stosy wełny/drewna cokolwiek co się pali na swoich posesjach, w takim wypadku król lub admin widzący daną sytuacje włączy PVP w mieście, i będzie mogła rozpocząć się samowolka, pragnę dodać iż królowi podczas buntu będzie pomagać armia, chyba że ona też go zdradzi. (bunt można będzie wykonać gdy ludzi ze stolicy będzie online więcej niż 20, oraz gdy król będzie także online.) Także taki sposób wydaje mi się dość nowatorski oraz ciekawy, napiszcie co o tym sądzicie :)

Handel : Jeśli mi się uda, wprowadzę nowe rudy do gry, nie ważne jakie, ważne aby każdy naród miał inną rudę która byłaby głównym celem wymian, na serwerze jest plugin na skrzynkowe sklepy, bo wiadomo że bez tego to handel nie istnieje, żadnych nowatorskich rozwiązań tutaj nie chcę wprowadzać, ponieważ jest to trudna rzecz, zrewolucjonizować handel.

Wojny : Tutaj mogę zasmucić wielu ludzi, ale niestety nie będzie czegoś takiego jak zakradanie się do stolicy innego państwa, czyszczenie jej z mieszkańców i ucieczka. Wojny będą tu przejrzyste, czyli zanim jakiekolwiek walki się zaczną, królowie wypowiedzą sobie pisemnie wojnę, wprowadzam to ponieważ ludzie latali by losowo między miastami i plądrowali je, a ja chcę oglądać ciekawe walki, oblężenia. 

a) Armie

każda nacja musi posiadać swoją armie, będzie się ją wyznaczało po prostu rangami, tak jak to jest z pracami typu górnik itp.

B) Bitwy 

bitwy będą ustalane przez królów o danym dniu i godzinie, w miejscu wybranym przez króli, albo po prostu w miejscu starcia.

c) Oblężenia

tutaj mam 2 pomysły, i nie wiem za cholerę który wybrać.

1 - Monumenty, czyli wygra ta strona która przedrze się do monumentu (w tym przypadku to będzie wełna koloru flagi nacji) i ją zniszczy pierwsza.

2 - Zwyczajne wybijanie, czyli wygra ta strona która zostanie wybita jako pierwsza.

Jak na razie to na tyle, proszę was o podsuwanie mi pomysłów, oraz o ocenę mojego planu.

tumblr_mxoi7xGRA51rzffavo1_250.gif

Opublikowano

Jako, że chodzi o serwer to bardziej to do "Zarządzanie serwerem". 

Do broni (miecz/siekiery) power? To nic nie da lepiej sharp. Ogólnie serwer spoko się zapowiada ale mało osób będzie grać bez dobrej reklamy u dosyć dobrego yt'bera typu Vertez itp. I będzie wam trudno z ogarnięciem graczy. Wywal z 2 królestwa na początku bo nie wiadomo ile osób będzie grać. Fajnie gdybyście dodali lepsze zastosowanie zwierząt typu krowy/świenie (nie tylko dla jedzenia). 

Opublikowano

refresh

(sory za przedwczesny, ale mam nadzieje że admini zrozumieją że nie chcę siedzieć do pierwszej w nocy.. )

Opublikowano

@2up

Może zrobić swój własny system obrażeń, podczas zadawania obrażeń sprawdza czy ma taki enchant i jeśli ma dodaje X obrażeń.

@topic

Według mnie, dobry pomysł na serwer, ale jako iż potencjalny gracz minecrafta to gimnazjalista nie wiem czy poradził by sobie z takim serwerem = mało graczy.

~Pozdrawiam

logo-mpc.png

Opublikowano

refresh

zmieniam zdanie, frakcji będzie 3, dokładnie Chiny, Rzym, Nordowie, oraz podfrakcja Zakon Siwobrodych.

Opublikowano

Moim zdaniem to nie wyjdzie ponieważ zawsze będzie jakiś troll który np. zamiast razem ze wszystkimi czekać aż dowódca rozpocznie atak on pobiegnie do nich i wyrzuci itemy.

Opublikowano

@NoPolishMan

Nie wiem czy to się by udało, ale chciałbym aby królowie ogarniali armie przez tsa, a wiadomo jak to jest z tsem, rolle czyli przeważnie dzieci sie nie pojawiają nawet ;)

Opublikowano

@NoPolishMan

Nie wiem czy to się by udało, ale chciałbym aby królowie ogarniali armie przez tsa, a wiadomo jak to jest z tsem, rolle czyli przeważnie dzieci sie nie pojawiają nawet ;)

Twierdzisz że dzieci nie wbijaja na ts3? 2up nie chodzilo o dzieci(doslownie) a o troli a to moga byc nawet osoby w wieku 18 lat

@down No to moze wypali. Zdziwisz sie jak jedna osoba moze wplynac na wynik bitwy.

reklama.png

Opublikowano

Twierdzisz że dzieci nie wbijaja na ts3? 2up nie chodzilo o dzieci(doslownie) a o troli a to moga byc nawet osoby w wieku 18 lat

Dlatego chce aby do armii była prowadzona rekrutacja.

Poza tym nie sądzę aby jeden troll wpłynął na wynik bitwy.

//up po raz 2

Nie wiem jak to może być, no cóż, w historii też zdarzali się zdrajcy jak np. Pewien pan w filmie "300" 

Poza tym całkowicie wyeliminowanie trolli będzie nie możliwe, ale z ludźmi psującymi plany może być ciekawiej :)

Opublikowano

Myślę, że może to wszystko wypalić :D Ogólnie to zachęciłeś mnie do takiego trybu, jednak jest to wszystko chaotycznie napisane :)

@Wojteek

Pisząc to o 1 w nocy czy tak o której tylko można fajnie się rozpisałeś i bardzo mi się spodobało czekam z niecierpliwością na serwer :)

1384891713-U294848.png

Robię strony WWW, fora i inne! Jak chcesz coś tego typu pisz na skype lub na pw (skype: bazyli1235)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...