Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak sprawdzić kod pluginu oraz jak zrobić własny silnik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak wiadomo najlepiej uczyć się na przykładach (bynajmniej mi) i mam pytanie:

Mam plugin jakiś tam i chcę zobaczyć jego kod, aby podglądnąć jak "specjaliści" tworzą pluginy i jak to wszystko łączą, bo od nich najlepiej się uczy.

Chodzi mi oczywiście pluginy do Minecraft.

Jak zrobić własny silnik? :D Wiem, że to takie głupie pytanie ale chodzi mi o co w tym chodzi.

4462514400953061278225.png

Opublikowano

Musisz ściągnąć oprogramowanie do pisania pluginów w java, ale i tak nie zobaczysz kodu w pliku .jar (tak mi sie wydaje).
Z silnikiem, to sobie możesz darować. Do silnika potrzeba ogromnej wiedzy java i minecraft.

bannergif.gif

Opublikowano

Musisz ściągnąć oprogramowanie do pisania pluginów w java, ale i tak nie zobaczysz kodu w pliku .jar (tak mi sie wydaje).

Z silnikiem, to sobie możesz darować. Do silnika potrzeba ogromnej wiedzy java i minecraft.

Prosze, daruj sobie i nie pisz takich postow...

@topic

FunnyGuilds, OpenGuild, revoguild, essentials, commandbook, worldedit, logit, worldguard

a silnik kto mialby czas i ochote pisac wlasny silnik? Jak juz to edytowac bukkita.

Opublikowano

Zobacz w google "Jar decompiler" tam możesz zdekompilować plik jar, ale nie będzie to w 100% poprawne.

//1** Tutaj masz 

http://jd.benow.ca/

Okey sprawdzę.

Prosze, daruj sobie i nie pisz takich postow...

@topic

FunnyGuilds, OpenGuild, revoguild, essentials, commandbook, worldedit, logit, worldguard

a silnik kto mialby czas i ochote pisac wlasny silnik? Jak juz to edytowac bukkita.

Nie do końca chodziło mi o konkretne pluginy, ale thx.

A co do silnika? To jak edytować, jakiś program, co trzeba umieć?

2. Pytanie (nie bd zakładał następnego tematu)

Plugin na to jak się rozwali snop siana to wylatuje jedzenie. On kiedyś chyba krążył na MPC ale nie znalazłem.

EDIT: Chodzi mi o nazwę a najlepiej Download.

Opublikowano

jak chcecie cos edytowac to przynajmniej sie dowiedzcie w czym to jest napisane ...

JAVA C# C++

Dlaczego blezur broni non premium ? 

bo sam nim jest

Opublikowano

jak chcecie cos edytowac to przynajmniej sie dowiedzcie w czym to jest napisane ...

JAVA C# C++

@1361622928-U485574.pngMakaPaka666

Pluginy do Minecrafta chyba są napisane tylko w Javie ??

Opublikowano

zyj dalej w swoim swiecie 

jd-gui jest lipny, bo jest pod jave 1.5 :P

Ale do podglądania kodów jest idealny, szybki i wygodny.

Co do silnika... całość opiera się na odbieraniu połączeń od clientów (graczy), nasłuchiwaniu pakietów od nich, i wysyłaniu odpowiednich do nich.

Pakiety to po prostu jakieś dane, dzięki którym serwer wie co chce zrobić client, a client wie co robi serwer.

A reszta to już "tylko" śledzenie tego co robią gracze i serwer, sprawdzanie czy gracze nie chcą zrobić czegoś niemożliwego, i ogólnie te "tylko" to cała mechanika gry od strony serverowej :D

I z przykładów się nic nie nauczysz, chyba że kopiować fragmenty kodu, a tu trzeba się nauczyć myśleć i rozwiązywać problemy. (rozwiąznaie problemów to nie zadawanie pytań na forum)

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Thx za odpowiedzi ale nadal nie ma dobrego programu do zakładania w kod. Pod javę 1.7

Z silnikiem już rozumiem.

Opublikowano

Thx za odpowiedzi ale nadal nie ma dobrego programu do zakładania w kod. Pod javę 1.7

Z silnikiem już rozumiem.

jd-gui ci wystraczy do nauki i szybiego podglądania jak wygląda i działa dany kod ;) 

I ucz się pisać, a nie kopiować, tu trzeba się nauczyć logicznie myśleć, zaglądanie w czyjś kod nic ci nie da, bo ty masz się właśnie nauczyć jak rozwiązywać problemy, i tworzyć własne rozwiązania.

No chyba że chcesz kraść pluginy, wtedy przydają się lepsze programy, ale jak chcesz kraść to, wiesz, takie słowo zaczynające się na S i kończące na J. (10 liter)

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Krośnie chcę, przecież każdy swój kod zna...

A mi jest potrzebne do porównywania i właśnie nauczenia się logicznie myśleć.

Dzięki za odpowiedzi. Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...