Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gość Xanan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cross-Server bez tajemnic

1. Krótki komiks na wstęp:

774341420040444251442.jpg

428441420040048251442.png796201420040049251442.png

Jeśli komuś się coś nie wyświetla zapraszam bezpośrednio do całości:

http://i.imgur.com/T8Lf79o.png

2. Czym jest Cross-Server? Do czego służy?

Znany jest pod paroma nazwami, a najbardziej znanymi są Cross-Server i Integrated server. Czym on jednak jest? Tłumacząc w sposób najbardziej łopatologiczny: jest to serwer będący miejscem spotkań graczy z różnych serwerów na wspólnych instancjach. Rozwijając tę myśl: zawsze gdy się udajemy na instancje takie jak Dredgiony, Kamar Battlefield, Jormungand Marching Route, Steel Wall Bastion Battlefield czy chociażby arenki spotykamy graczy z różnych/tego samego serwera przeciwko nam. Na instancje te możemy zaaplikować sami na "Quick Entry" lub grupą na "Group Entry". W pierwszym przypadku trafimy na przypadkowych ludzi, w drugim możemy wejść w pełnej grupie z znajomymi lub w ostateczności ryzykować i np. do 6 osobowej instancji wejść w 5 osób przez co nam dorzuci jednego randoma, który może albo bardzo dobrze ogarniać, albo trafić na totalnego nooba, który pójdzie afk od razu po pojawieniu się.

3. O tym wiedzą wszyscy, którzy się zetknęli z instancjami PvP. To wszystko?

Nie! Cross-Server służy nie tylko do instancji PvP ale również - o czym ciągle sporo osób nie zdaje sobie sprawy chociaż minął ponad rok od wprowadzenia go - do instancji PvE. Możemy pójść z znajomymi z innego serwera na:

• Nochsana Training Camp / Obóz Szkoleniowy w Nochsana (lvl 25+) [Grupa max 6 osób]
  • Fire Temple / Świątynia Ognia (lvl 27+) [Grupa max 6 osób]
  • Rukibuki Circus / Cyrk Rukibuki (lvl 30+) [Grupa max 6 osób]
  • Azoturan Fortress / Twierdza Azoturan (lvl 35+) [Grupa max 6 osób]
  • Alquimia Research Center / Labolatorium Alquimii (lvl 35+) [Grupa max 6 osób]
  • Aetherogenetics Lab / Tajemne Labolatorium Lefarystów (lvl 35+) [Grupa max 6 osób]
  • Draupnir Cave / Jaskinia Draupnira (lvl 39+) [Grupa max 6 osób]
  • Steel Rake / Stalgrab (lvl 40+) [Grupa max 6 osób]
  • Indratu Fortress / Twierdza Indratu (lvl 41+) [Grupa max 6 osób]
  • Adma Stronghold / Twierdza Adma (lvl 46+) [Grupa max 6 osób]
  • Theombos Lab / Tajemne Labolatorium w Theombos (lvl 46+) [Grupa max 6 osób]
  • Dark Poeta / Mroczna Poeta (lvl 48+) [Grupa max 6 osób]
  • Empyrean Crucible / Empiriańska Próba Ognia (lvl 50+) [Grupa max 6 osób]
  • Udas Temple / Świątynia Udas (lvl 51+) [Grupa max 6 osób]
  • Lower Udas Temple / Krypta Świątynna Udas (lvl 51+) [Grupa max 6 osób]
  • Shugo Emperor's Tomb / Grób Cesarza Shugo (lvl 51+) [Grupa max 3 osoby]
  • Beshmundir Temple (easy) / Świątynia Beshmundira (prosta) (lvl 53+) [Grupa max 6 osób]
  • Beshmundir Temple (difficult) / Świątynia Beshmundira (trudna) (lvl 53+) [Grupa max 6 osób]
  • Raksang / Tahmes (lvl 56+) [Grupa max 6 osób]
  • Muada's Trencher / Gniazdo Władcy Piasku (lvl 57+) [Alliance max 12 osób]
  • Elementis Forest / Las Ladis (lvl 57+) [Alliance max 12 osób]
  • Argent Manor / Posiadłość Dorgel (lvl 57+) [Alliance max 12 osób]
  • Rentus Base / Baza Rentus (lvl 59+) [Grupa max 6 osób]
  • Tiamat's Fortress / Twierdza Tiamat (lvl 60+) [Grupa max 6 osób]
  • Tiamat's Hideout / Schronienie Tiamat (lvl 60+) [Alliance max 12 osób]
  • Landing Stage of the Steel Rose (Group)  / Przystań Stalowej Róży (grupa)(lvl 60+) [Grupa max 3 osoby]
  • Cabin of the Steel Rose (Group) / Kabina Stalowej Róży (grupa) (lvl 60+) [Grupa max 3 osoby]
  • Deck of the Steel Rose / Pokład Stalowej Róży (lvl 60+) [Grupa max 3 osoby
  • Steel Wall Bastion / Bastion Stalowego Muru (lvl 65+) [Alliance max 24 osoby]
  • Sauro War Depot / Skład Wojenny Sauro (lvl 65+) [Grupa max 6 osób]
  • Rune Shield Tower / Wieża Obronna Ruhnów (lvl 65+) [Grupa max 6 osób]
  • Runadium / Ruhnadium (lvl 65+) [Grupa max 6 osób]
  • Runadium (Bonus) / Ruhnadium (Bonus) (lvl 65+) [Grupa max 6 osób]
  • Refuge of the Rune Tribe / Schronienie Plemienie Ruhnów (lvl 65+) [Grupa max 6 osób]
  • Katalamize / Katalamize (lvl 65+) [Alliance max 12 osób]
  • Jormungand's Bridge / Most Jormunganda (lvl 65+) [Grupa max 6 osób]
  • Jormungand Bridge (Bonus) / Most Jormunganda (Bonus) (lvl 65+) [Grupa max 6 osób]

4. Ale jak mogę się spotkać ze znajomymi, co muszę zrobić?

Jest to bardzo proste. Pozwól, że wraz z moją uroczą asystentką Padmarą ci to wytłumaczymy:

1. Najważniejsze co musisz zrobić to umówić się z znajomymi byście byli razem w tym samym czasie obok wejścia do instancji. Pamiętaj, że jeśli grasz z ludźmi z różnych serwerów to wejście takie do np. Katalamize może być utrudnione bo u Ciebie może być spokój, a u znajomych zerg przeciwnej frakcji czatujący pod wejściem. Steel Wall Bastion jest innym dobrym przykładem ponieważ w tym samym czasie zarówno Ty jak i Twoi znajomi musicie kontrolować garnizon 81

2. Gdy się już umówiliście na konkretną godzinę przychodzicie pod wejście do instancji i wybieracie drugą opcję - jest to często coś z "Auto Group" i tym podobnymi. Pierwsza opcja jest od wejścia Twoją grupą, a druga od międzyserwerowej wyszukiwarki.

422501420039686251442.png

3. Oto okienko, które Ci się wyświetli po wybraniu drugiej opcji:

100841420039686251442.png

Zwróć uwagę, że masz: Select instance (dotyczy instancji jak Beshmundir Temple gdzie w jednym miejscu masz wejście do 2 instancji, normalnie widzisz tylko tę do której chcesz wejść), przedział Levelowy (jest to -10 i +10 od Twojego poziomu postaci) i poniżej okno gdzie będą się wyświetlać grupy. W prawym dolnym rogu jest "Send Offer" które interesuje tylko lidera grupy.

4. Klikasz na "Send Offer" i wyświetla Ci się okienko:

388121420039686251442.png

Masz tutaj możliwość wpisania notki dzięki czemu znajomi będą wiedzieli, że to jest Twoja grupa albo jakiejś informacji typu "lf cleric+DPS" jeśli chcecie pójść z przypadkowymi ludźmi. Jest tutaj również coś bardzo istotnego, otóż ile osób ma mieć możliwość wejścia. Jest to istotne pod tym względem, że mając powiedzmy 3 osoby jeśli zrobisz instancję na 6 osób to gra będzie czekać aż znajdziecie pozostałe 3 osoby i nie wpuści dopóki wszyscy nie będą gotowi. Możecie wejść najpierw w 3 osoby, a później w środku dopuścić możliwość wejścia dla kogoś jeszcze. Dzięki temu np. duelujecie się w Udas Temple w 4 osoby, nagle przychodzi ktoś jeszcze i chce dołączyć - lider grupy będąc w środku tworzy nowe ogłoszenie zaznaczjąc, że ma być do max 5 osób. Nowy podchodzi do drzwi, aplikuje i wchodzi.

5. Zrobiłem grupę na 2 osoby do której chciałem zaprosić moją uroczą asystentkę. Po zrobieniu wygląda ona następująco:

426621420039686251442.png

6. Moja asystentka musiała zmienić przedział levelowy ponieważ ja mam 65, a ona 31 i widzi to jako:

708071420039686251442.png

Może zobaczyć jakie klasy już zaaplikowały (nie widzi nicków) poprzez Member Info i sama zaaplikować.

7. Kliknęła na "Apply for Group" i u mnie pojawiła się informacja:

559211420039686251442.png

8. Potwierdziłem, że chcę ją przyjąć do grupy. Pojawiła mi się w okienku, a gdy już osiągnęliśmy limit osób automatycznie u mnie wyskoczyła informacja, że jestem gotowy. Teraz gra czeka aż wszyscy klikną "Ready":

510701420039687251442.png

9. Gdy wszyscy kliknęli, że są gotowi u mnie pojawiła się informacja o możliwym wejściu.

586541420039687251442.png

10. Po kliknięciu magicznego przycisku "Enter" wszystkim w grupie, na wszystkich serwerach pojawia się okienko wejścia jak do arenki czy Dredgionów lub innych instancji PvP:

861931420039687251442.png

11. I to jest wszystko. Pojawiacie się na Cross-Serverze razem bez względu na to gdzie gracie normalnie. Możecie siebie dodać do znajomych i dzięki temu będziecie mogli do siebie pisać między serwerami. Żeby to zrobić podczas dodawania musicie dopisać "-[skrócona nazwa serwera]" za nickiem. Skrócona nazwa pojawia się pod nickiem postaci, obok nazwy legionu. Załóżmy, że Padmara jest z Spatalosa, a nie Nexusa. Obok nazwy legionu będzie miała napis "Spata" (maksymalnie 5 liter), a jakbym chciał ją dodać do listy znajomych to musiałbym wpisać "Padmara-Spata"

524421420039687251442.png

My tutaj przyszliśmy tylko z Nexusa ponieważ wszyscy nasi znajomi byli offline ale działa to dokładnie w ten sposób. Do koordynacji bardzo przydaje się jakiś program do rozmowy głosowej. TeamSpeak, Mumble, Skype - cokolwiek dzięki czemu będziecie w stanie szybko i sprawnie wejść. Szczególnie jest to ważne jak np. wchodzicie razem na Runadium z różnych serwerów. Tak jak wspominałem wcześniej - u nas może być spokój ale pod wejściem u znajomych może być ostra walka o to kto wejdzie, a kto nie zostanie dopuszczony. W ten sposób wiecie, że możecie się buffować przed wejściem albo ogarniać kto jest afk.

12. Zastanawiasz się pewnie jeszcze co by się stało gdyby ktoś kliknął by wyjść z grupy? Odpowiedź jest bardzo prosta: wyrzuci go z instancji pod wejście, a osoby, które były w środku będą mogły dalej grać.

854151420039687251442.png

Jak widzisz nawet jeśli ja wyszedłem z grupy i mnie wyrzuciło przed instancję to Padmara chociaż była sama dalej jest w środku. Można to wykorzystać do robienia solo instancji gdy nie chcemy zajmować komuś czasu i prosić by nam podtrzymał grupę. Prosimy by wszedł raz na Cross-Server, a następnie wychodzi - jesteśmy sami i mamy pełny exp / drop tylko i wyłącznie dla nas!

5. No dobrze, rozumiem. Ale jakie to ma ograniczenia? Mogę np. przekazać gold znajomemu z Telemachusa?

Nie. Jest to podstawowe ograniczenie Cross-Servera - nie można tam w ogóle handlować. Nie ma możliwości przeniesienia czegokolwiek z serwera na serwer, spotykacie się tylko by się wspólnie pobawić albo dodać do znajomych - nic więcej nie wchodzi w grę. Dlatego też należy uważać co rollujecie będąc na Cross-Serverze bo jak ktoś otrzyma drop to już nie będzie mógł go oddać. Sprawia to sporo problemów ale nic nie można na to poradzić - jedynie przyłożyć do tego większą uwagę.

Widzę po Twojej twarzy, że męczy Cię coś jeszcze i nawet się domyślam co. Nie, nie możesz podbiec do wejścia, zrobić grupy i uciec w bezpieczne miejsce. Ty i wszyscy Twoi znajomi muszą się znajdować blisko wejścia gotowi do walki o wstęp. Tak samo jak już zdążyłaś wywnioskować: zaaplikować można tylko przy wejściu. Gdy klikniesz Shift+V otworzy Ci się okienko do rekrutacji grup. Trzecia zakładka do której nikt nigdy nie zagląda służy do sprawdzenia grup rekrutujących do Cross-Servera. Jak się zapewne domyślasz znalezienie kogoś graniczy z cudem ale możesz przeszukać i sprawdzić czy ktoś nie rekrutuje. Wybierasz z Select Instance "Display all" i ustawiasz interesujący Cię przedział levelowy.

Oh, zapomniałbym jeszcze wspomnieć o czacie. Gdy wchodzisz na Cross-Server korzystasz z czatu tego właśnie serwera. Oznacza to, że gdy podczas JMR czy robienia Tiamat Fortress z znajomymi, z innego serwera postanowisz coś napisać zobaczą to wszyscy z Twojej frakcji aktualnie przebywający na serwerze instancji.

6. Dziękuję wujku Apofisie! Już wszystko jest jasne!

Nie ma za co moja droga, polecam się na przyszłość. I Ty, użytkowniku MPCforum - jeśli coś było nie jasne lub chciałbyś się dowiedzieć więcej to pisz śmiało.

Podziękowania dla Apofisa (najbogatszej Daevy z Nexusa) za możliwość wykorzystania go do tego poradnika oraz dla @LittleBlack za polskie nazwy instancji i poprawienie błędów.

W razie gdyby poradnik zawierał jakieś błędy pokroju literówek lub zapomniałem o czymś wspomnieć - dajcie znać.

Opublikowano

Powinieneś go jeszcze kojarzyć z spamem na lfg o farbkach.  ^_^

• Aive zmienił(a) tytuł na [Aion] Cross-Server bez tajemnic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...