Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 5,000zł

humannus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Poszukuję komputera stacjonarnego. Będzie mi on służył głównie do grafiki komputerowej, renderowania filmów i grania w najnowsze produkcję. Bardzo bym prosił o dwie wersje - z monitorem i bez, co do cali - taki jaki wg. Was jest wygodny i będzie dobrze działał/oddawał kolory. 

Pozdrawiam.

Ps.

Overclockingu się boję, więc chyba raczej nie będę go robił.

Opublikowano

­Musi to być PC? Za 5000 zł już można w miarę sensownego Maca kupić. Praca na OS X, a na Windows, to niebo, a ziemia.

OS X działa stabilniej, szybciej, dla grafików świetnie się nadaje. Oczywiście, w gry na Macu nie pograsz, ale do pracy idealny.

Jeśli coś od Apple, to:

http://ispot.pl/mac-mini/apple-mac-mini-dual-core-i5-26ghz-8gb-1tb-iris-graphics,id-71932

+ dorzucasz dysk SSD i sprzęt idealny. Energooszczędny, ładnie wygląda, nie zajmuje dużo miejsca w przeciwieństwie do PC. Wielka skrzynia pod biurkiem, fu.

W sumie wychodzi około 3800 zł, zostaje 1200 zł na porządny monitor (lub dwa monitory średniej klasy). ;)

Możesz też celować w jakiegoś iMac'a, ale nic sensownego w tej cenie nie ma.

P.S. czekam na hejty, że jestem fanboyem i się nie znam. Wielcy znawcy, którzy w życiu na OS X nie pracowali. Jak dla mnie kupowanie komputera za + 5000 PLN na Windowsie, to kretynizm. 

--

Pozdrawiam.

5465845486.png

Opublikowano

Mac

grania w najnowsze produkcję.. 

Te dwie rzeczy się wykluczają ;)

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Na macu może i lepiej sie pracuje, ale o najnowszych grach moze zapomniec, przynajmniej na wysokich ustawieniach.

Niech autor sam wybierze.

Nie mówmy o najnowszych produkcjach. Mac i OS X w ogóle nie są do grania i tyle. Jedynie CS:GO dobrze śmiga na Macu.

Nikt normalny do grania Maca nie kupi.

Jeżeli @humannus rzeczywiście chce też pograć, no to nieszczęsny Windows i ewentualnie do pracy sobie wgrać OS X (Hackintosh). Nawet PhotoShop na OS X jest jak dla mnie wygodniejszy. ;)

Oczywiście, na Windowsie też można zostać, jeśli dla hummiego problemem nie będzie cholernie brzydki interfejs Windy i często niekiedy brak stabilności.

EDIT: 

http://allegro.pl/apple-macbook-pro-13-retina-mgx72-2-6-8gb-128gb-i4924538955.html

Jeszcze takie fajne coś znalazłem. MBP 13" z przepięknym, cudnym, najlepszym aktualnie ekranem Retina. Świetne odwzorowanie kolorów, głębia. Po prostu cudnie się na to patrzy. ;)

Dla grafika to ważna sprawa. Jedynie mała przekątna ekranu, ale rozdzielczość bardzo duża jak na taką przekątną, także myślę, że nie będzie to sprawiało problemu.

Taki MacBook, to klasa sama w sobie. Każdy profesjonalista pracuje na Macu. W tym mamy świetny procesor Core i5, 8GB RAM'u i dysk SSD 128GB, bardzo szybki.

Pozdrawiam.

­

5465845486.png

Opublikowano

Nie mówmy o najnowszych produkcjach. Mac i OS X w ogóle nie są do grania i tyle. Jedynie CS:GO dobrze śmiga na Macu.

Nikt normalny do grania Maca nie kupi.

Jeżeli @humannus rzeczywiście chce też pograć, no to nieszczęsny Windows i ewentualnie do pracy sobie wgrać OS X (Hackintosh). Nawet PhotoShop na OS X jest jak dla mnie wygodniejszy. ;)

Oczywiście, na Windowsie też można zostać, jeśli dla hummiego problemem nie będzie cholernie brzydki interfejs Windy i często niekiedy brak stabilności.

EDIT: 

http://allegro.pl/apple-macbook-pro-13-retina-mgx72-2-6-8gb-128gb-i4924538955.html

Jeszcze takie fajne coś znalazłem. MBP 13" z przepięknym, cudnym, najlepszym aktualnie ekranem Retina. Świetne odwzorowanie kolorów, głębia. Po prostu cudnie się na to patrzy. ;)

Dla grafika to ważna sprawa. Jedynie mała przekątna ekranu, ale rozdzielczość bardzo duża jak na taką przekątną, także myślę, że nie będzie to sprawiało problemu.

Taki MacBook, to klasa sama w sobie. Każdy profesjonalista pracuje na Macu. W tym mamy świetny procesor Core i5, 8GB RAM'u i dysk SSD 128GB, bardzo szybki.

Pozdrawiam.

­

Kolega wyraźnie napisał, że chce do grafiki i najnowszych tytułów więc branie MacBook'a mija się z celem (swoje dokłada jeszcze zintegrowana karta graficzna). Moim zdaniem nie opłaca się przepłacać za "jabłko".

http://www.morele.net/inventory/info/fRVG5v/ - i5 4690K + GTX 970 od MSI.

Opublikowano

Kolega wyraźnie napisał, że chce do grafiki i najnowszych tytułów więc branie MacBook'a mija się z celem (swoje dokłada jeszcze zintegrowana karta graficzna). Moim zdaniem nie opłaca się przepłacać za "jabłko".

No z tym zasilaczem i obudową wyjechałeś... Wkładanie takich budżetowych rzeczy do zestawu za 5k? Żarty sobie robisz?

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

Uczeń
Opublikowano

Autor napisał, ze nie bedzie robil OC, więc kasa pojdzie w bloto. 

Do tego pakowanie zestawu za 5k do takiej obudowy. Karta od MSI to niewypał, no i ten Corsair też nie jest najlepszym wyborem.

Opublikowano

Witam.

Poszukuję komputera stacjonarnego. Będzie mi on służył głównie do grafiki komputerowej, renderowania filmów i grania w najnowsze produkcję. Bardzo bym prosił o dwie wersje - z monitorem i bez, co do cali - taki jaki wg. Was jest wygodny i będzie dobrze działał/oddawał kolory. 

Pozdrawiam.

Ps.

Overclockingu się boję, więc chyba raczej nie będę go robił.

Za taką kwotę już jest wybór dość szeroki więc zdecyduj się na co ma być nacisk. Więcej pracujesz czy grasz? Tak np 40/60 mi napisz. I w jakich programach pracujesz i ile.

PS W tym przypadku OC jest bardzo potrzebne bo przy takiej pracy dodaje to mocnego kopa. O graniu nie wspominając. Bardzo proste, szybkie i w niemal 100% bezpieczne. Przemyśl to dobrze bo Xenon to słaby pomysł kiedy i7 4790K jest do dyspozycji ;)

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Za taką kwotę już jest wybór dość szeroki więc zdecyduj się na co ma być nacisk. Więcej pracujesz czy grasz? Tak np 40/60 mi napisz. I w jakich programach pracujesz i ile.

40% grafika - 60% granie.

Photoshop, Illustrator, After Effects, Blender, Sony Vegas (w vegasie rzadko i mało).

OC się boję, bo nie chcę spalić niczego, zwyczajnie długo czekam na ten wymarzony komputer i nie chcę go stracić, bo nie będzie mnie stać na zakup nowego procka, czy innego podzespołu.

Pytanie do panów u góry - czemu i5 zamiast i7? Czy przy takim budżecie siódemka nie będzie lepszym wyborem? Pytam z ciekawości.

Opublikowano

No szkoda że nie dasz się namówić na OC bo to by w tym przypadku dużo dało. Tutaj ważna jest wydajność rdzenia/wątka więc odblokowany i5 by "trochę" zdziałał. 

http://www.morele.net/inventory/info/RZq2Ey/

- Najmocniejszy zablokowany i5. Od nieco bardziej opłacalnego 4590 różni się tylko taktowaniem (aczkolwiek ważnym)

- Półpasywny GTX 970 od Asusa

- W pełni wyposażona płyta na B85 w formacie ATX z chłodzeniem na chipsecie i sekcji zasilania

- Obudowa to Z9 U3 z racji braku Gelida Darkforce. Też niezła lecz Gelid to klasa wyżej za niewiele więcej.

- Zasilacz z semi-modularnym okablowaniem, oparty na DC-DC. Bardzo cichy.

- SSD przydatne w takich zajęciach.

Pozwoliłem sobie dodać Ferę dla ciszy. I pomyślałbym nad SSD o pojemności 256GB (też MX100) bo pamięć znika bardzo szybko.

Monitor to znany LG. Wystarczający ale można dopłacić do czegoś porządniejszego o lepszym odwzorowaniu kolorów i obrazie http://www.morele.net/monitor-dell-p2414h-606671/

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

No szkoda że nie dasz się namówić na OC bo to by w tym przypadku dużo dało. Tutaj ważna jest wydajność rdzenia/wątka więc odblokowany i5 by "trochę" zdziałał. 

http://www.morele.net/inventory/info/31rKOH/

- Najmocniejszy zablokowany i5. Od nieco bardziej opłacalnego 4590 różni się tylko taktowaniem (aczkolwiek ważnym)

- Półpasywny GTX 970 od Asusa

- 8GB szybkich pamięci

- W pełni wyposażona płyta na B85 w formacie ATX z chłodzeniem na chipsecie i sekcji zasilania

- Obudowa to Z9 U3 z racji braku Gelida Darkforce. Też niezła lecz Gelid to klasa wyżej za niewiele więcej.

- Zasilacz z semi-modularnym okablowaniem, oparty na DC-DC. Bardzo cichy.

- SSD przydatne w takich zajęciach.

Pozwoliłem sobie dodać Ferę dla ciszy. I pomyślałbym nad SSD o pojemności 256GB (też MX100) bo pamięć znika bardzo szybko.

Monitor to znany LG. Wystarczający ale można dopłacić do czegoś porządniejszego o lepszym odwzorowaniu kolorów i obrazie http://www.morele.net/monitor-dell-p2414h-606671/

ja mam tylko jedną małą uwagę, po co mu pamięć ram 2133MHz, jak płyta obsługuje max 1600 ?

To moja propozycja bez monitora :

http://www.morele.net/inventory/info/w2itLt/

Opublikowano

ja mam tylko jedną małą uwagę, po co mu pamięć ram 2133MHz, jak płyta obsługuje max 1600 ?

Się rozpędziłem :D Zaraz poprawię, dzięki za uwagę.

Opublikowano

Wszystkie najlepsze zostały już podane, nie ma na co czekać.

Moim zdaniem najlepszy zestaw ten od Ampero. Bardzo dobra karta, dobry zasilacz, bardzo dobry monitor i bez OC tak jak chciałeś.

Poczekaj tylko jak będzie dostępny darkforce.

I dopłać do tego Della jak do grafiki to ci się przyda :)

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=92704&s=86478&s=74423&s=67056&s=93510&s=96410&s=95669&s=96619&s=93547

Komputer pod xeona i gtx 980 czyli wydajność i w programach i grach na najwyższym poziomie   :)

No tak, zapomniałem, że gtx 980 to strasznie opłacalna karta. Bierz zestaw od Ampera, najlepsza propozycja w tej cenie.

KLIK!

Opublikowano

No tak, zapomniałem, że gtx 980 to strasznie opłacalna karta. Bierz zestaw od Ampera, najlepsza propozycja w tej cenie.

Ja nie mogę się przekonać do i5, chciałbym i7 i nie wiem co o tym zestawie myśleć.­

Opublikowano

Jak chcesz i7 to w tym zestawie zmień i5 na http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-4790k-socket-lga1150-64bit-do-4-4-ghz-88w-cache-8mb-box-bx80646i74790k-devil-s-canyon-647917/

I musiał byś dopłacić 230zł

Chociaż moim zdaniem nie jest ci on do niczego potrzebny.

Bardziej by ci się przydał lepszy monitor.

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

dalem ci calkiem fajny zestaw z i7 bez monitora (o ile dobrze pamietam zostalo tam 450 na monitor lub mniej), jesli chcesz lepszy monitor mozesz zaoszczedzic na plycie glownej

innego wyjscia szczerze nie widze

masz sporo zestawow, wybierz jeden ktory ci sie najbardziej sposobal, nikt nie bedzie ciebie zmuszal do i5

tylko ze ona jest srednio oplacalna do gier, w grafice czy renderingu moze sie przydac

jeszcze jedna uwaga do moeg zestawu jesli bedziesz bral, wymien ta plyte glowna na asrocka pro4, za niewiele wieksze pieniadze jest lepiej wyposażony (przeoczylem to kiedy skladalem)

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...