Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

S5 Guide - Twisted Fate Jungle

Therd aka Front

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

454621419776605921925.jpg

Witam, chcialbym wam przedstawic poradnik do popularnego dzieki Kikisowi TF'a w jungli.

MOCNE STRONY
- Tracimy bardzo mało hp w jungli
- stun, slow, jestesmy range wiec z redem mamy range slow
- Ultimate dający jeden z najwiekszych power spikeow dla junglera
- Mixed damage
- Jestesmy w stanie z biegiem gry zbudowac go na kilka sposobow nie wybierajac drogi przed grą a w jej trakcie. Tf moze byc ap / ad / cc tank.
- Jestesmy w pewnym sensie APC
- Dobry engage jesli mamy GA / Zhonye

SŁABE STRONY
- Do pewnego momentu dosc squishy
- Wymaga trzech umiejetnosci bez ktorych nie warto go pickowac
a są to
1. Orbwalking na dobrym poziomie
2. Podstawowa umiejetnosc gry TFem (pickowanie kart,ultowanie)
3. Umiejentosc czyszczenia campow bez utraty HP. (filmik poniżej)

978611419776557921925.jpg

Runy :
1. Marki 9x Atak speed
2. Glyphy 6x Atak speed , 3x Magic resist per level
3. Seale 9 x armor / 9x hp per level
4. Quinty 3x Attack Damage / 3x Move Speed

Masterki :
841161419776558921925.jpg

Summoner Spelle :

485951419776558921925.jpg - To wiadomo, jestesmy wkoncu junglerem.
564311419776558921925.jpg - Spell idealny na tfa, daje nam moblinosc w teamfighcie , ułatwia chase'owanie ale takze ucieczke. Ja wybieram glownie wlasnie ghosta.
110681419776558921925.jpg - Moze nam sie przydac jesli w enemy jest np lux/leona/ashe etc. czyli postacie ktorych spelle moglibysmy odflashowac. badz poprostu do ucieczki gdy nie czujemy sie zbyt pewnie.
192121419776558921925.jpg - Dobry wybór, zwiększy duzo naszą mobilność jednak bardziej przydatne bedą spelle do escape'u czyli flash i ghost.

Skill Order :

521411419776558921925.png

Build :

228031419776558921925.jpg

Build powinniśmy tak zbalansować zeby nie miec za duzo attack speedu i nie byc zbyt squish.
Przykładowe buildy :
868351419776558921925.jpg
197161419776558921925.jpg(stalker's blade był miss clickiem)
To czy zlozycie banshee czy frozen hearta czy ga zalezy od teamcompu waszego oraz enemy.

ROZGRYWKA

Na początek wyjasnie sprawe czyszczenia jungli. Polega to na znajdywaniu odpowiednich spotow dzieki ktorym zbugujemy campy i nie bedziemy otrzymywac dmg.
Wszystko pokazane jest na tym filmiku :

Zaczynamy gierke, kupujemy oczywiscie maczete + 2 red poty. To gdzie zaczniemy zalezy wylacznie od nas, ale ja polecam golemy bo jako że jestesmy postacią uzywajaca glownie AA i polegającą na atak speedzie pasywka z golemow przyda nam sie bardziej niz ta z grompa.
Nastepnie lecimy po najblizszego buffa, w przypadku golemów lecimy po reda, poniżej przeczytacie kolejny powod dla ktorego lepiej zaczac z golemow wlasnie.
Po zrobieniu golemow i reda mamy 2 lvl czyli cc pod W oraz atak speed i pasywke z E oraz slow z AA dzieki redowi.
Teraz mamy do wyboru zgankować bota/mida lub isc farmić dalej.
Jesli nie wybierzemy early gankow mozemy sfarmić całą jungle bez cofania i wtedy cofnac po itemek na jungle i jakies butki albo daggera + potki/wardy.
Potem chyba nie musze nic tlumaczyc bo to poradnik do tfa nie do junglera, famimy, gankujemy, pilnujemy objectivów i carrujemy gierke.
Nie zapominajcie o farmie, TF ma dobry wave clear a i staki do flary trzeba jakoś wbić.
Dodam jeszcze coś o roli w teamfighcie.
Tutaj zaleznie od tego jak sie zbufowaliscie mozecie robic za frontlane, stac z przodu, tankowac troche dpsu i cckowac enemy.
Mozecie stac z tyłu i robić za APC jesli zbudowaliscie wystarczająco damage itemków.

I chyba tyle, jeśli czegoś brakuje to piszcie, poprawie bądź dopisze.

Źródła :
Google grafika xD
Client Lola
Probuilds
Oraz własne doświadczenie

rYD9JSA.png

Opublikowano

sam poradnik dobry

co do tf'a w jungli ssie i to bardzo

Jest tak samo dobry jak kazda inna postac, kwestia tego kto nim gra.

Mi osobiscie duzo funu sprawia granie nim.

A nie tyle granie co czytanie płaczu team mateow o to ze trolluje i ich teksty jak pod koniec gry enemy pisze "tf carry"

rYD9JSA.png

Opublikowano

Testowałem go, bardzo dobrze się sprawuję. Polecam ten build.

@Therd aka Front to chyba zależy od Twojej dywizji w D1 przy 28lp i graniu normala z master tierami dwa razy nikomu ten pick nie sprawiał "bólu dupy", co mnie samego dziwiło ;) kikis już go troszkę rozreklamował grając przeciwko TSM :P

Opublikowano

TF całkiem spoko działa w jungli, ale tylko dla pro. Za pierwszym razem jak grałem to nafeedowałem w cholerę xD Polecam także filmik od krowy jak ktoś jest zainteresowany jak nim dobrze grać.

x

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...