Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie - menu z odnośnikami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pytanie. Jak dodać żeby zamiast całej strony była po prostu obrazek na którym są przyciski które przenoszą i dodać na tym tekst. Jeżeli ktoś nie rozumie (a na pewno ktoś nie rozumie) to piszcie w komentarzach a postaram się to wytłumaczyć. ;)

Po co się tu patrzysz? I tak sygnatury nie ma ;) Ale plusika możesz dać. xD

Opublikowano

Ty chcesz aby wszystko na stronie było 1 obrazkiem? Tekst / przyciski / tło to jeden obrazek?
Jak tak to robisz 1 div-a z tłem (twój obrazek)

<div style="background-image:url(xxxx.jpg);">
   ///zawartość
</div>

i w środku dodajesz bezwzględne pozycje po najechaniu na które i przyciśnięciu przenosi cię do innej strony: 

<a style="left:96px;top:8px;width:208px;height:72px;" title="test" alt="test" href="xxx.html"></a>
<a style="left:383px;top:0px;width:146px;height:51px;" title="test2" alt="test2" href="xxx.html"></a>
...itp...
Opublikowano

Ty chcesz aby wszystko na stronie było 1 obrazkiem? Tekst / przyciski / tło to jeden obrazek?

Jak tak to robisz 1 div-a z tłem (twój obrazek)

<div style="background-image:url(xxxx.jpg);">
   ///zawartość
</div>

i w środku dodajesz bezwzględne pozycje po najechaniu na które i przyciśnięciu przenosi cię do innej strony: 

<a style="left:96px;top:8px;width:208px;height:72px;" title="test" alt="test" href="xxx.html"></a>
<a style="left:383px;top:0px;width:146px;height:51px;" title="test2" alt="test2" href="xxx.html"></a>
...itp...

Nie wiesz, że do tego używa się mapy? http://www.w3schools.com/tags/tag_map.asp

I taka uwaga do twojego kodu. W taki sposób nie ustawisz wysokości (height) elementowi liniowemu (tutaj a). Należy zmienić jego sposób wyświetlania na blokowy lub liniowo-blokowy.

gamedevmania.com

Opublikowano

Nie wiesz, że do tego używa się mapy? http://www.w3schools.com/tags/tag_map.asp

Może tak może nie. Ja robię tak.

I taka uwaga do twojego kodu. W taki sposób nie ustawisz wysokości (height) elementowi liniowemu (tutaj a). Należy zmienić jego sposób wyświetlania na blokowy lub liniowo-blokowy.

I tu jesteś w wielkim błędzie bo wszystko działa prawidłowo.

Opublikowano

Nie, nie działa prawidłowo. Żeby coś takiego zrobić musisz nadać elementowi a display: inline-block; oraz pozycjonowanie absolutne. Może w twoim małym umyśle działa, ale wiedz, że ja się nie zajmuje tworzeniem stron od wczoraj. I ewidentnie bez testowania tego twojego kodu mogę stwierdzić w jaki sposób te elementy się zachowają.

Ale żebyś nie mówił, sprawdziłem ten twój kod i stwierdzam: nie działa.

gamedevmania.com

Opublikowano

Chyba sobie żartujesz. Element jest domyślnie elementem liniowym, więc dyrektywa height jest ignorowana. Tak jak powiedział @Writen, trzeba zmienić sposób wyświetlania na block lub inline-block.

@edit: dowód działania: http://codepen.io/anon/pen/QwKYrY

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...