Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MIKROFON ZALMAN ZM-MIC1 wasze opinie!

grzehe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Poszukiwałem długo mikrofonu z czystym dźwiękiem i dobrą czułością w cenie 10-30zł.

Każdy mikrofon w tej cenie, który znalazłem miał na allegro po 20-30 zamówień max.

Znalazłem taki mikrofon jak MIKROFON ZALMAN ZM-MIC1

I tam jest na pierwszej lepszej aukcji 130 osób kupiło 140 sztuk

Z dostawą kosztuje 17-20zł.

I tak chcę żeby wypowiedział się ktoś kto ma go długi czas.

Jaka opinia czy szumi dobry czysty dźwięk i czułość i czy solidny, oraz czy dobrze trzyma się przypięty do bluzki.

To jest najtańszy i zarazem najbardziej kupowany mikrofon na allegro.

Dziękuje za komentarze :)

Opublikowano

Większość zależy od karty dźwiękowej, mikrofon naprawdę ma małe znaczenie. Od siebie polecam dość ciężki i dobrze wykonany Mediatech MT391, Tracer TRS 3 też niezły chyba, że wolisz przypinane to tylko Zalman Ci zostaje

Opublikowano

Większość zależy od karty dźwiękowej, mikrofon naprawdę ma małe znaczenie. Od siebie polecam dość ciężki i dobrze wykonany Mediatech MT391, Tracer TRS 3 też niezły chyba, że wolisz przypinane to tylko Zalman Ci zostaje

Mediatech MT391 - ogarnąłem go i jest on prawie wogóle nie kupowany :)

Tracer TRS 3 - jest mało kupowany jak każde przeciętne mikrofony, które się szybko psują.

Może i dużo zależy od karty dźwiękowej a to co napisałeś, że mikrofon ma małe znaczenie to nie prawda :)

Ma bardzo duże znaczenie bo wielkość mikrofonu zależy od jego jakości itp...

Akurat nie zależy mi na przypinanych mikrofonach nawet ich nie chce, że opinie na temat zalmana i ilość kupn internetowych tego mikrofonu jest tak dobra i duża, że widocznie zasługuje na takie opinie i ma naprawde świetny dźwięk.

Ale chcę poznać na jego temat wypowiedzi ludzi, którzy go mają długo.

Opublikowano

Niby popularny, ale ja nie polecam. Ma bardzo cieniutki kabel, który łatwo przypadkiem urwać/przerwać.
Używałem go z kartą Asus Xonar D1, niestety nie jest zbyt czuły. Po podbiciu głośności w systemie strasznie szumiał, bez tego nie było mnie wcale słychać.

Lepiej już działał stary mikrofon, który wykopałem gdzieś z szafy. Niestety nie pamiętam modelu, podobnej wielkości, biały z zaokrągloną góra.

Imho lepiej poszukać czegoś innego. Ale w tej cenie ciężko o coś porządnego i niestety niema zbyt wielu takich mikrofonów na rynku.

Edit:// Pamiętam, że jeszcze ułamał mi się tym cały uchwyt, w który wciska się kabel.

Moim zdaniem ten mikrofon to tania kupa. Kupiłem, bo nie miałem wyboru. Szybko przerzuciłem się na coś lepszego.

Edit2:// Oba w.w. mikrofony są mniej kupowane ale mają dużo wyższe noty nawet na głupim ceneo. Więc, chyba nie warto iść za tłumem.

Opublikowano

@grzehe popełniasz właśnie największy podstawowy błąd kupującego sprzęt w sieci, patrzysz na popularność.

Powiem Ci więcej na temat jakości mikrofonu, w tej kwocie mikrofon nie ma prawie NIC do jakości dźwięku. Oczywiście ważne jest żeby nie kupić syfu który jest bardzo mało czuły bo zdarzają się takie egzemplarze, ale chodzi nie tylko o konkretny model a także o daną sztukę. Chociaż i tak taki mikrofon może nadrobić dobra karta dźwiękowa i będzie lepiej niż lepszy mikrofon na karcie zintegrowanej.

Opublikowano

Dobra a powiedz mi teraz jeśli wiesz oczywiście bo wyczytałem na internecie że karty dźwiękowe "DOBRE" są tanie tzn. karta dźwiękowa zewnętrzna za 10-30zł jest dobra.

I powiedz mi czy jesli kupie karte dźwiękową zewnętrzną na USB i podłącze do niej mikro to ona połączy się z kartą dźwiękową wewnętrzną żebym miał pro dobry głos w mikrofonie czy raczej będzie tak jakby działała tylko zewnętrzna? I gdzie moge sprawdzić dokładny model wbudowanej karty dźwiękowej bo nie wiem nawet czy mam dobrej jakości :P

Opublikowano

Może cię uświadomię, może nie.. Ale w cenie do 50 zł nie załatwisz dobrej karty dźwiękowej + mikrofonu.

Nie istnieje dobra zintegrowana karta dźwiękowa. Również te wszystkie karty na USB o których mówisz do niczego się nie nadają, są czasem gorsze od tych zintegrowanych.

Widzę, że nie masz pojęcia na jakiej zasadzie działa karta dźwiękowa więc odsyłam do Googla. (Karta dźwiękowa na USB pomija systemową, jeśli o to pytałeś)

Chcesz mnieć pro dobry głos? Wydaj co najmniej 250 zł na np. Reloop sPodcaster. Bardzo dobry mikrofon pojemnościowy, bardzo czuły i z przyzwoitą jakością. Nie będziesz musiał dokupować do niego karty dźwiękowej.

Jeśli chcesz coś budżetowego z kart, to jedynie ASUS XONAR DG. Chociaż to i tak wydatek około 110 zł. Chyba, że kolega @TrueFaith zna jeszcze jakąś tańsza alternatywę.

Opublikowano

Niektóre tanie karty usb mogą być lepsze od integr, ale rzadko tak się zdarza.

Chcesz mnieć pro dobry głos? Wydaj co najmniej 250 zł na np. Reloop sPodcaster. Bardzo dobry mikrofon pojemnościowy, bardzo czuły i z przyzwoitą jakością. Nie będziesz musiał dokupować do niego karty dźwiękowej.

Ten mikro brzmi tak samo jak mój mt391 na Audiotraku Prodigy Cube i kosztuje tyle samo co ten zestaw, a ja dodatkowo mam świetną kartę dźwiękową a nie sam mikro :p

I gdzie moge sprawdzić dokładny model wbudowanej karty dźwiękowej bo nie wiem nawet czy mam dobrej jakości  :P

Podaj model płyty głównej, sprawdzisz ją np. w programie Speccy 

Opublikowano

MSI FM2-A55M-E33 (MS-7721) (P0)

taka płyta głowna pisze w tym programie speccy

A tu karty dźwiękowe :P

Karty Dźwiękowe
Realtek High Definition Audio
NVIDIA High Definition Audio
Opublikowano

dobra ale przecież nie jest to za 10, 50 czy 100zł więc chyba nie powinno być słabo czy tez nieczysto słychać?

Na lepszy mikrofon i tak na ten czas kasy nie mam.

i teraz mam takie zastanowienia:

Kupić zalmana: http://allegro.pl/mikrofon-zalman-zm-mic1-bardzo-czuly-wysylka-dzis-i4784392228.html

Kupić media tech MT 391: http://allegro.pl/mikrofon-media-tech-sfx-pro-2-microphone-mt391-i4925163447.html

Kupić media tech MT 392: http://allegro.pl/mikrofon-media-tech-sfx-pro-2-microphone-mt392-i4908468472.html

HMHMHMMH? :P

Opublikowano

zalmana bierz tylko jak potrzebujesz czegoś przypinanego. Tego MT392 nie znam, nie eksperymentowałbym bo nie wiem jaką ma jakość wykonania, 391 jest metalowy i ciężki

Opublikowano

ok chyba zakupie tego 391 a ty go miałeś i uzywałeś? Jeśli tak to jak długo i jakie "wrażenia" :P

Opublikowano

zalmana bierz tylko jak potrzebujesz czegoś przypinanego. Tego MT392 nie znam, nie eksperymentowałbym bo nie wiem jaką ma jakość wykonania, 391 jest metalowy i ciężki

Sory za refresh ale ty go miałeś? Bo chce opinie o nim kogoś kto go miał i miał szanse poznać czy obudowa naprawde wytrzymała i czy jest dobry a nie jest to jakiś szajs.

Opublikowano

MT391 mam, mogę Ci coś nagrać z niego jak trzeba, ale licz że mam dobrą kartę dźwiękową. ZM mic1 mają znajomi no i w większości jednak narzekania są na grubość kabla.

Opublikowano

Taka prawda, że w tych cenach wszystkie mikrofony będą wypadać podobnie .. :) Wystarczy troszkę konfiguracji i można niby rozmawiać, do zwykłych zastosowań nie potrzeba niczego więcej :P  A jak ktoś potrzebuje do śpiewania i gadania to już bym celował w coś typu M-Audio Vocal Studio ;) Ale to już wyższa półka cenowa, ok. 300zł nówka :)

Opublikowano

MT391 mam, mogę Ci coś nagrać z niego jak trzeba, ale licz że mam dobrą kartę dźwiękową. ZM mic1 mają znajomi no i w większości jednak narzekania są na grubość kabla.

Ok dzięki za pomoc przy wyborze TrueFaith :)

Zamówie MT391.

Opublikowano

Jakbyś chciał jakieś nagranie to pisz na PW, teraz mogę wrzucić teścik głośników nagrany dla kolegi(dlatego same rapsy), jak słychać dość naturalnie wszystko zarejestrował jak na sprzęt za 20zł :P

http://www.speedyshare.com/4aV8m/solo7c-test-20-minut.wma

Temat do zamknięcia czy będą jakieś pytania w przyszłości ?

Opublikowano

jak przyjdzie mikro za za pare dni pewnie to moge mieć jakieś pytania w razie problemów więc nie zamykajcie lepiej na razie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...