Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z pamięcią RAM

MrDyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CPU: AMD Phenom II X4 840

MOBO: MSI 760GM-P33

RAM: Kingstone 1333 MHz 6GB DDR3 (4GB i 2GB)

GPU: MSI Geforce GTX 550 Ti

Witam. Włączyłem dzisiaj komputer i włączał się jak zawsze. Wszystko było OK, dopóki nie zauważyłem, że komputer okropnie wolno działa. Wchodzę w menedżer zadań, a tu patrzę: użycie RAM 95%. Na pierwszą myśl przyszedł mi wirus, jednak po przejściu do zakładki "wydajność" wszystko było jasne. Komputer nie wykrywał 4GB-owej kości. Restartowałem komputer kilka razy i to samo. Wczoraj działał jeszcze dobrze.

Próbując kolejny raz uruchomić komputer nic się nie działo. Nawet nie było żadnego sygnału dźwiękowego. Po prostu czarny ekran. Nie myśląc zbyt długo otworzyłem komputer, zresetowałem BIOS, jednak było dalej to samo. No to zacząłem kombinować, i tu dziwna sprawa. Mam dwa sloty pamięci, najpierw przełożyłem kość 2GB na miejsce 4GB, którą wyjąłem (kość 4GB była w gnieździe bliżej CPU). Uruchomiłem komputer i wszystko działało normalnie. Później w miejsce kości 2GB włożyłem kość 4GB. Również wszystko w porządku. Jednak, kiedy włożyłem kości w sposób, jaki były zainstalowane przed tym wszystkim, komputer dalej nie działał. Wpadłem na pomysł, żeby zamienić miejscami kości i... działa! ...tyle że wykrywa tylko 4GB RAMu. Pomocy!

Potrzebujesz pomocy przy pisaniu pluginu?

Potrzebujesz pomocy przy konfiguracji pluginu?

Napisz DO MNIE! Chętnie służę pomocą.

CPU: Intel Core i7-5930K  GPU: 2 x Gigabyte GeForce GTX 980 Ti 6144MB GDDR5 MOBO: ASRock X99 Extreme6/3.1 RAMHyperX Fury DDR4 2x16GB 2133MHz CL14 SSD: Crucial MX200 1TB HDD: Seagate 2TB

Laptop: Lenovo y700-17ISK Intel Core i7-6700HQ/GTX960m/16GB/256GB SSD+ 1TB HDD

Opublikowano

No nie wiem, bo na początku i teraz działa tylko slot #2, a kiedy wkładałem jedną kość działał slot #1. Spróbuje jeszcze przeczyścić sloty.

@edit: dobra ułomny jestem; po przeczyszczeniu slotów działa. 

Do zamknięcia

Potrzebujesz pomocy przy pisaniu pluginu?

Potrzebujesz pomocy przy konfiguracji pluginu?

Napisz DO MNIE! Chętnie służę pomocą.

CPU: Intel Core i7-5930K  GPU: 2 x Gigabyte GeForce GTX 980 Ti 6144MB GDDR5 MOBO: ASRock X99 Extreme6/3.1 RAMHyperX Fury DDR4 2x16GB 2133MHz CL14 SSD: Crucial MX200 1TB HDD: Seagate 2TB

Laptop: Lenovo y700-17ISK Intel Core i7-6700HQ/GTX960m/16GB/256GB SSD+ 1TB HDD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...