Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Community Graczy Wyróżniających się Gier E-Sportowych

Gość schibowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie forumowicze!

Chciałbym w tym temacie przedyskutować jak i omówić community "głównych gier e-sportowych" zachęcając was również do przedyskutowania tematu.

Otóż wiele osób uważa że community jest mniej toksyczne jeżeli gra jest płatna z tego względu że nie chce nam się marnować pieniędzy po to żeby trollować kilka randomów z internetu. Założenie te jest błędne i obejmuje kilka aspektów które zauważyłem grająć w: League of Legends, Counter Strike: Global Offensive, StarCraft 2: Wings of Liberty + Heart of Swarm.

Z moich "obserwacji" wynika że "jakość" community przypisywana jest do rodzaju gry. Przykładowo: League of Legends opiera się w większość na zgraniu drużyny. Co prowadzi do frustracji słabych graczy gdy coś im nie wychodzi. W tym przypadku sprowadza się to do typowego dla LoL'a flame'u prowadzącego do... strasznych rzeczy.

Następną grą jest Counter Strike GO. Tam flame występuje głównie na grach rankingowych (sprawdza się regułka z rodzajem gry. Gry drużynowe mają większą tendencje do toksyczności ze względu na to że gra narzuca użytkownikowi współprace z osobą którą użytkownik może nie lubić. Więc gry indywidualne mają toksyczność o wiele mniejszą od drużynowych: Counter Strike stawiając fifty fifty 50% wspópraca 50% samowolka zmniejsza toksyczność ale jej nie niweluje.

Trzecią i ostatnią grą do przedstawienia jest StarCraft.

Tutaj toksyczność jest tak żadko spotykana jak mili ludzie w Lidze.

Nie raz grając jakiegoś normalnego matchmakinga przeciwny gracz sam z siebie nie kończył mojego nędznego żywota tylko po to żeby wytłumaczyć mi moje błędy dać kilka porad i ew. strony z buildami. StarCraft stawia na gre samodzielną nawet w trybach 2v2 3v3 4v4. Tutaj gra zależy tylko i wylącznie od Ciebie a to że StarCraft jest RTSem który należy do strasznie trudnych to typowe materiały na trolle wypalają się w panewce lub nawet się za to nie biorą.

Więc podsumowując. (tldr)

Comminity nie wybiera gry. To gra wybiera community. Stawianie na grę drużynową samo w sobie jest samobójstwem i psuciem własnej pracy. Im bardziej gra nastawiona na zgranie z drużyną tym więcej złego będzie działo się na chacie gry. Im mniej (jak w przypadku CS'a i StarCrafta) prowadzi to do zmniejszenia problemu albo prawie całkowitego jego zniwelowania.

Tutaj krótki opis Community każdej z tych trzech gier:

League of Legends - Bardzo toksyczne, sfrustrowane i średnio inteligentne. Zdażają się perełki ale jest ich zbyt mało żeby o nich wspomnieć. Uważane za jedne z najgorszych w dziejach.

Moja Ocena: 2/5

Nie daje 1 ponieważ jest w Lidze jeszcze sporo osób które są miłe i da się z nimi pogadać ale to żadkość.

Counter Strike - Jak to się już przyjeło że CS był i jest dla drecholi... Community bardzo wybuchowe, mało inteligentne ( w większości) mniej toksyczne od Ligowego ale nadal posiada dużą ilość tych toksyn, da się lubieć w przeciwieństiwe do Ligi.

Moja Ocena: 3.5/5

Daję 3.5 ponieważ community w csie przewyższają osoby nawet miłe ale jest to mniej więcej równe.

StarCraft II - Tutaj jest cud miód malina. Jedynymi toksynami w StarCrafcię są osoby które po przegraniu obwiniają imbalance danej rasy ("Only noobs play Imba toss") reszte można zaliczyć na bardzo miłych dążących do polepszenia gry innych graczy ludzi. (Grając 12 gier w 10 ludzie sami z siebie chcieli mi pomóc ogarnąć Starcrafta a 2 zachowywało się sportowo czyli: gg, gl hf ale widać że zależało im na czasię i nie chcieli się bawić z takim świeżakiem jak ja. Community StarCrafta jest inteligentne [(Przecież to RTS) Nawet jeżeli uzywają buildów to znają podstawy micro i makro.

Moja Ocena: 4.5/5

Daje 4.5 ponieważ niedoróbki się zdażają ale community stoi na bardzo wysokim poziomie.

Zapraszam do dyskusji!

Jeżeli napisałem coś źlę lub zrobiłem jakiś błąd w tekscie to piszcie śmiało!

Opublikowano

Moim zdaniem kultura w grach zależy od popularności. LoL jest popularny, czyli dzieci też o nim słyszały... czyli w to grają. A wiadomo jak to dzieci, coś nie idzie po ich myśli to wyzywają, złoszczą się, płaczą... ;)

Opublikowano

Moim zdaniem kultura w grach zależy od popularności. LoL jest popularny, czyli dzieci też o nim słyszały... czyli w to grają. A wiadomo jak to dzieci, coś nie idzie po ich myśli to wyzywają, złoszczą się, płaczą... ;)

Skąd przekonanie, że tylko dzieci tak robią? Bzdura

PS. kobiety też :P

787741420213763595569.jpeg

Opublikowano

a cs nie jest popularny? lol zawsze mialo takie comunity i raczej takie bd mialo gdyz dzieci, gimby w to graja i czuja sie bezkarnie, kozacza przez kabel bo w realu to zwykle odludzie. W CSa gram i jakos niespotykam flamu ale moze to po prostu frart w  SC nie gralem wiec nie oceniam ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem czy skopiowałeś to czy pisałeś ale troche w tym prawdy jest chociaż

nie chciało by mi sie płacić za lola bo w sumie mam tak że 3 dni mi się nie chcę grac a pozniej 2 tygodnie nołlajfie

Bullet for my Valentine <3

Opublikowano

@prezerwatywa ale LoL jest w sumie F2P, a za CSa trzeba zapłacić (co prawda są te non-steamy 1.6, ale teraz ludzie siedzą na GO). Co do samego tematu zgadzam się - gra może być fajna, a community - zupełnie odwrotnie. Niestety ale wszędzie tak jest, szczególnie właśnie w darmówkach ^^

Opublikowano

nie zadkosc, a rzadkosc, Ty **** **** **** ***** !

a tak serio:

SC wymaga myslenia w o wiele wiekszym stopniu niz taki LoL czy CS, kazde klikniecie sie liczy. dlatego graja w to ludzie, ktorzy potrafia myslec. niestety, ale wiekszosc community LoLa stanowia ludzie, ktorzy nie mysla w wystarczajacym stopniu. i tu przypomne o jednym: gimbus to stan umyslu, a nie wiek. gram premade z ludzmi majacymi 14 lat, chlopaki sa ogarnieci i wyciagaja wnioski ze swoich bledow.

dopoki nie bedzie sensownego aparatu eliminujacego toksycznych graczy, to community bedzie slabe. a jesli cos takiego wymysla, to kazdy region bedzie podzielony na 2 podserwery: normalny i toksyczny :p

Opublikowano

Wlasnie w lolu o to chodzi ze wygrywa drużyna najbardziej zagrana. W csie czy innych to możesz sam wygrać gre. W polu jest to bardzo trudne. Wiadomo ze ludzie będą się flamowac jak to od nich zależy wygrana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...