Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z mapą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Męczę się już dzisiaj dość długo z tym problemem dlatego przychodzę do was ..

Otóż zamierzam zrobić wieżę orków wykorzystując mapę DT, mapę wgrałem wszystko ładnie śmiga, tylko jest jeden problem

ab8071e4f4016.png

5cb0dc6de6e31.png

Powyższe zdjęcia dokładnie ukazują mój problem, otóż na 1 zdjęciu widzimy 3 komnatę na której jest od cholery elementów, których nie powinno tam być, a na 2 zdjęciu tj. 1 komnata dt z metinem, połowa komnaty jest jakby ucięta, i na tej pustej połowie nie można nic zrobić (bić się itp) jest jakby nieaktywna. Na początku myślałem, że jest to spowodowane złymi bazowymi kordami przypisanymi mapie przy wgrywaniu i że mapa nakłada się z innymi mapami przez co efektem tego jest coś takiego ^, lecz jakichkolwiek bym nie dał (czy to 0 , 0 ; 1000 , 1000; 9999,9999 czy więcej(kombinowalem juz na 100 sposobów)) zawsze efekt jest taki sam i zawsze tylko te komnaty są tak zbugowane, więc to chyba nie od tego. Kopiowałem nawet pliki attr i całe foldery z oryginalnej mapy  dt do tej i nadal nie widać żadnej poprawy.

Ktoś wie coś więcej na ten temat ? za pomoc lajki 

Opublikowano

Z tego co pamiętam to mapa DT to jest jedna mapa z polami które sie nazywa komnatami.Zamiast dodawać nową mape powinieneś chyba wyedytować mape DT i potworzyć komnaty w innych kordach.Jakiś program do edycji map powinieneś poszukać i zduplikowac same komnaty a nie całą mape.Póżniej przerobić questy na nowe kordy ,wyedytować moby i resp i masz nowiutkie DT.Inaczej coś pewnie ze sobą koliduje w kliencie i masz takie bugi.

Opublikowano

Hmm.. tak jak napisałeś DT to jedna mapa z polami, czyli ma takie same "właściwości" co każda inna mapa, tylko nei możemy się po niej swobodnie poruszać, lecz za pomocą teleportów, a teleporty działają na mapie ( w sensie przenosimy się na tej samej mapie w inne miejsce bez ekranu ładowania) i jest to bezpośrednio na mapie, więc nie powinno nic ze sobą na logikę kolidować, to tak jakbyś m1 podzielił na 2 strefy i z 1 na 2 teleportami się przenosił. Tak czy inaczej poczekam na jeszcze jakieś opinie :) co do edycji map, polecisz jakiś program ? A co do twojego pomysłu żeby zrobić każdą komnatę osobno, też nei głupie, lecz ciągłe teleporty z ekranem logowania mogą denerwować. 

Opublikowano
special.orc_tower =
{
    { 17342+126, 12042+384 },
    { 17342+134, 12042+147 },
    { 17342+369, 12042+629 },
    { 17342+369, 12042+401 },
    { 17342+374, 12042+167 },
    { 17342+579, 12042+616 },
    { 17342+578, 12042+392 },
    { 17342+575, 12042+148 },
}

wykorzystałem do tego funkcję z dt, podmieniłem tylko bazowe kordy i same teleporty działają elegancko, nie ma bugów przy przejściach na kolejne komnaty oraz one same działają jak powinny (nie można poza nie wyjść i ich obszar nei został zmieniony), tylko one same są zbugowane jak to widać na zdjeciach

Korzystam z powyższych edytorów ^ :)  miałem na myśli jakieś programy nie działające bezpośrednio w grze tylko edytujące samą mapę, ale to już sam mogę sobie poszukać, dzięki za chęci ;)

.Zamiast dodawać nową mape powinieneś chyba wyedytować mape DT i potworzyć komnaty w innych kordach

No można i tak, ale i tak muszę dodać nową mapę, żeby nie pozbyć się DT. Chyba że... zrobie 2 dungeony na 1 mapie :O regeny do mapy z pliku i na osobnych questach wszystko, lecz wtedy chyba nie mógłbym edytować tekstur na wieży orków ;/ 

Opublikowano

Jako że dostałem kilka przebłysków geniuszu, poradziłem sobie z problemem w jeszcze inny sposób, temat do zamknięcia, lecz jeżeli ktoś nadal wie jak poprawnie wgrać dungeona bez takich bugów prosiłbym o kontakt pw :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...