Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kabel czy Wi-Fi?

Egzo98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odkąd kiedy mam internet w tym domu są z nim same problemy. Oto jego parametry z chwili przed pisaniem tego posta robione na stronie strony: http://www.speedtest.pl

Co oznacza Twój wynik testu?

- Film 700MB ściągniesz w 22m 36s
- Film 300MB ściągniesz w 9m 41s
- Mp3 10MB ściągniesz w 19s
- Zdjęcie 2MB ściągniesz w 3s

- Film 700MB wyślesz w 1h 40m 23s
- Film 300MB wyślesz w 43m 1s
- Mp3 10MB wyślesz w 1m 26s
- Zdjęcie 2MB wyślesz w 17s

Twój PING jest optymalny. Możesz zauważyć problemy w grach sieciowych typu Counter Strike.

Download 4.12

Upload 0.92

Ping 51

Należy zwrócić uwagę na to że są to wyniki gdzie internet nie jest wcale obciążony.

No ale dorzeczy, w grach sieciowych ping nie spada poniżej 100 i z czasem skacze, i powiela swoją wartość od kilku do kilkunastu razy.

Zastanawiam się czy jeśli podłącze internet z rutera kablem do PC uniknę nagłych wahań pingu.

(Dlaczego nie mam podpiętego internetu kabla bezpośrednio do PC a najpierw do rutera? Ponieważ kabel który wchodzi do rutera ma 4 piny a wejście do PC 8 i ruter ma takie wyjścia z tyłu.)

Ruter jaki posiadam to:Sagem Fast 2704

Zasięg jaki mam w pokoju to 4/5 z tym że często się waha i spada nawet do 2/5 a czasem jest na ful.

Proszę o napisanie czy zastosowanie kabla pomoże zmniejszyć mój ping i wzmocnić neta bo nwm czy mam ścianę wiercić.

Opublikowano

nie , skoro masz internet miernej jakości to go nie polepszysz

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Wyniki testu na speedtest.net

Ping 44

Download 4.19

Upload 0.73

I nie chodzi mi o polepszenie neta tylko o uniknięcie nagłych skoków pingu głównie.

Opublikowano

kabel który wchodzi do rutera ma 4 piny a wejście do PC 8 i ruter ma takie wyjścia z tyłu.

To jest kabel "telefoniczny" (nie wiem, jak to dokładnie się nazywa) i złącze RJ11. Podłączasz go do routera do portu ADSL. Będziesz wiedział na przyszłość. ;)

Jeżeli masz dobry zasięg WiFi, a router (nadajnik) i PC (odbiornik) nie stoją obok mikrofalówki, to nie ma większego sensu łączyć się przewodowo. Przewody wyeliminują jedynie zamartwianie się zasięgiem.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Przyjrzałem się bardziej kablowi którym idzie internet.

Z tego co zauważyłem kabel wychodzi z ściany następnie trafia do małej puszki (5x5cm) do której bezpośrednio jest podłączone rozejście na 2 kable (telefon i router) To rozejście da się odłączyć a jej sposób podłączenia jest dokładnie taki sam jak do komputera tylko że 4 pinowy. Zastanawiam się czy jeśli kupił bym kabel 4 pinowy i podłączył kabel od internetu bezpośrednio do routera (wyeliminował bym rozejście i telefon którego i tak nie używam) wzmocniło by to mojego neta bo teoretycznie moja prędkość jest do 10 MB/s a nie osiąga nawet połowy. Jeśli ktoś będzie chciał to mogę wysłać zdjęcie kabla i opisanych prze zemnie "puszek".

Opublikowano

po co ? skoro ci już powiedziana że to łącze telefoniczne , na 100% nie stać cię by by było na lepszego typu łącze ISDN czy synchroniczne DSL

zaczniesz kombinować to sobie prędzej spieprzysz łącze,  aktualnie i tak jest BEZPOŚREDNIO wpięte do modemu ( w centrali )  i linii telefonicznej

i broń boże nie odpinaj filtra ( małe plastikowe pudełko to 5x5 cm wpięte do kontaktu )  do którego jest wpięty router i telefon

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

tak jak ci napisałem wcześnie, głupotą będzie jakiekolwiek kombinowanie przy kablach bez pojęcia co się w ogolę robi

rozdzielacz ( filtr ) musi być a jakiekolwiek przepięcie spowolni łącze . urządzeniem nadającym limit jest router który się ustawia pod konfigurację z centrali

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Foto do mojego ostatniego posta.

http://speedy.sh/wYEK6/Desktop.rar

Tak jak mówiłem są 2 puszki które da się rozłączyć a połączone są 4 pinami zastanawiam się czy może kupić kabel i podłączyć go tak jak wcześniej opisałem.

Sory za jakość zdjęć.

Nie kombinuj. Zacznijmy od tego, że na umowie masz napisane "prędkość do 10 Mb/s" (Mb - megabit; 8 megabitów = 1 megabajt), możesz jedynie zadzwonić do dostawcy internetu i powiedzieć, że twój internet osiąga jedynie 5 Mb/s. Może coś zrobią, a może nie.

Na zdjęciu nr. 2 to, co podpisałeś jako "magiczna puszka" to zwyczajne gniazdo RJ11. W środku nie ma żadnej elektroniki, chodzi tylko o to, żebyś miał wyjście RJ11 i mógł np. przy remoncie odłączyć telefon / internet. Tak samo, jak z gniazdkami elektrycznymi.

ㅈㅈ.

Opublikowano

elektroniki nie ma ale czasem  jest filtr górnoprzepustowy wymagany na lini dla modemu , tu akurat masz trochę racji

- duże pudełko to tylko gniazdo ( przyłacz ) lini TELEFONICZNEJ

- mały rozdzielacz to spliter z filtrem górnoprzepustowym wymagany czesto przez operatora

- drugie pudełko małe wpięte do telefonu to filtr dolnoprzepustowy który musi być jeśli jest telefon, na każdym telefonie jakie są w ogóle wpięte na tej linii

zresztą jak źle podłączy przekona się sam że linia nie będzie działała albo gubiła synchronizację od razu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...