Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z grami przy mniejszym monitorze!

Gość Szaki22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;) Niedawno zakupiłem nowy monitor. Mniejszy od poprzedniego zarówno pod względem wielkości jak i rozdzielczości. Kupiłem go gdyż poprzedni ledwo działał, a mniejsza rozdzielczość powinna lepiej wpłynąć na gry. W sensie takim, że powinny lepiej działać na wyższych ustawieniach graficznych, ale niestety gry na mniejszym monitorze działają tragicznie. Przy większości gier jest zmuszony obniżać ustawienia o połowę. Dla przykładu w grę Mafia II na monitorze 1920x1080 grałem na ustawieniach Ultra, a teraz na 1366x768 gram ledwo co na Średnich, a gra i tak się zacina. Tak samo sprawa wygląda z Euro Truck Simulator 2. Gdzie musiałem uruchomić jakieś skalowanie, ponieważ gra wygląda na domyślnych ustawieniach jak wielki piksel.

Opublikowano

Hmm, to co opowiadasz brzmi jak z równoległego świata.

Monitor, a w zasadzie rozdzielczość jest ważna.

Nie możliwym jest by gra zacinała Ci się przez monitor, gdyż urządzenie to odbiera po prostu sygnał z obrazem nic więcej, same obliczenia i generowanie obrazu zachodzi w twojej jednostce centralnej. :)

@Edit Wyłącz cienie w grze i wygładzanie krawędzi. 

Jeden z niewielu użytkowników, którzy pamiętają początki tego forum.

85.jpg

Opublikowano

Hmm, to co opowiadasz brzmi jak z równoległego świata.

Monitor, a w zasadzie rozdzielczość jest ważna.

Nie możliwym jest by gra zacinała Ci się przez monitor, gdyż urządzenie to odbiera po prostu sygnał z obrazem nic więcej, same obliczenia i generowanie obrazu zachodzi w twojej jednostce centralnej. :)

@Edit Wyłącz cienie w grze i wygładzanie krawędzi. 

Proszę cię czytaj ze zrozumieniem. Gdzie ja wspomniałem, że gra zacina się przez monitor? :D Po prostu na mniejszej rozdzielczości gra działa dużo gorzej niż na wyższej. ;) Zgadzam się z tym pierwszym zdaniem. ;p

Opublikowano

Proszę bardzo: "Witam  ;) Niedawno zakupiłem nowy monitor. Mniejszy od poprzedniego zarówno pod względem wielkości jak i rozdzielczości. Kupiłem go gdyż poprzedni ledwo działał, a mniejsza rozdzielczość powinna lepiej wpłynąć na gry." + " ale niestety gry na mniejszym monitorze działają tragicznie.". 

Gry w mniejszej rozdzielczości powinny działać Ci lepiej niż na wyższych rozdzielczościach, gdyż obraz generowany w jednostce musi wytworzyć dużo mniejszą ilość pikseli. ;)

Prawdopodobnie jest to kwestia zmiany innych ustawień, jak już wspomniałem wyżej, ustawień cieni, bądź wygładzania krawędzi. ;)

Wyłącz też oczekiwanie na synchronizację pionową, bo może nowy monitor ma zbyt wysoką/niską częstotliwość odświeżania. 

Jeden z niewielu użytkowników, którzy pamiętają początki tego forum.

85.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...