Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam odłożone parę złotych ale niestety nie na tyle wystarczająca by kupić nową konsolę. Tutaj meritum sprawy, opłaca się kupować używaną konsolkę? Oczywiście mówię tu o "starej" generacji, czyli PS3. Strasznie się napaliłem ale ostudziły mnie myśli że konsolka miesiąc/dwa po kupnie zwyczajnie weźmie i się zepsuje. Myślę tak ponieważ raz już kupiłem fat'a PS3 który po miesiącu przestał czytać płyty, było to bodajże półtora roku temu. Gdyby to było komuś potrzebne mam odłożone 550zł. Zastanawiam się także nad obrotowym pudłem ale to chyba nie ten dział :P W końcu zaglądają tu tylko posiadacze plejki którzy "bardzo lubią swoją konsolę"... Na co należy zwracać uwagę na aukcjach? Jakie części w konsoli najszybciej zdychają? Polecacie jakieś inne, "bezpieczniejsze" serwisy niż allegro? Pozdrawiam i życzę wesołych :]

#Edit. Właśnie zauważyłem temat o identycznej nazwie i tematyce... Może jednak napiszecie coś nowego?

F7FwxF8.png

Opublikowano

Ogólnie te najnowsze modele (Super Slim) już raczej się nie psują. Żadko psuje się napęd, praktycznie w ogóle nie występuje YLOD, i.t.p.

Co do zepsucia konsoli po np. 2 miesiącach. Ja osobiście posiadam FAT'A i dopiero po 6 latach użytkowania wystąpił YLOD. To wszystko zależy od tego czy konsola była czyszczone, oraz czy była wymieniana pasta na procesorach.

Na Allegro widziałem, że czasami są aukcje z konsolami, które stały np. na wystawach. Takie konsola się raczej nie grzały, ale też nie były czyszczone.

Na aukcjach trzeba patrzeć na to czy konsola jest sprawna i.t.p.. Ciężko powiedzieć co najszybciej psuje się w konsoli. Wszystko zależy od tego czy konsola nie była rzucana o ścianę i tak dalej.

Allegro jest raczej najbezpieczniejszą stroną aukcyjną.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Do Super Slima czuję lekką awersję, ze względu na swoją budowę jest narażony na uszkodzenia lasera. W dodatku ten design i plastik który pewnie ugina się pod palcami... Wolę Slima, podobno najmniej awaryjne z wszystkich wersji. Spędzam sporo czasu na Allegro w poszukiwaniu dobrego egzemplarza, nawet jak go znajdę to i tak się boję że właściciel sprzedaje, bo wie że konsola długo nie pociągnie. 

F7FwxF8.png

Opublikowano

Tak jak pisałem. Jak konsola była czyszczona, to raczej jeszcze podziała. A jak konsola stała na wystawie to już napewno długo podziała.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Super Slim jest bardzo dobrze wykonany ! Lasera nie dotykać i tyle. Nigdzie się ten plastik nie ugina. A poza tym na super slim pograsz dłużej ponieważ nie jest tak stara jak FAT czy SLIM.

@edit: oczywiście wiele zależy też od poprzedniego użytkownika konsoli :)

Opublikowano

Dobra, uzbroję się w cierpliwość i poczekam na jakiś zadbany egzemplarz :) Kupię raczej Slima bo Super Slim jest droższy i nie wyrwę raczej egzemplarza z gierką w zestawie w dodatku nie podoba mi się wygląd SS'a :P

F7FwxF8.png

Opublikowano

Mam taka sama sytuacje co Ty. Ogolnie szukam ofert na olx. Mam na oku 5 lepiej wygladajacych konsol i to wszystkie slmy od 120 do 500gb. Cena: do 500zł! :)

Napisalem do wszystkich wlascicieli wiecej zdjec i czekam :))

Przykład: Slim 250gb i 2 pady -499zl

233921419716019819374.jpg

Jeżeli pomogłem podziękuj klikając Lubie to! <3

sygna1.png

Opublikowano

Powiem tak ja również kupiłem używaną konsolę z allegro we wakacje slima 320gb.Miałem podobny dylemat co ty względem awaryjności czy kupie i nie zwali się napęd.Trzeba zwracać uwagę na sprzedawców.Ja nie chciałem brać z lombardów z powodu obawy.Kupiłem swój zestaw za 450zł z 2 grami.Co jakiś czas ``odkurzam`` konsolę.Z części to lasery padają.Musisz uważać na aukcje zawsze możesz zapytać się sprzedającego o dodatkowe inforamcje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...