Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słuchawki do grania (+ karta dźwiękowa)

XFragsHD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka! :)

Zanim zadam wam, czytelnikom, pytania dotyczące zakupu słuchawek i być może karty dźwiękowej opowiem wam krótką historię, która będzie wprowadzeniem do tego tematu.

Prawie pół roku temu byłem szczęśliwym, jak na amatora produkcji wideo oraz grania, posiadaczem słuchawek Sennheiser 201HD. Jako że mój komputer ma w sobie jedynie zintegrowaną kartę dźwiękową potencjał utworów czy dźwięków które słyszałem nie mogły "pokazać" swojego potencjału. Pechowo się stało że właśnie pół roku temu owe słuchawki przestały działać. Zapewne było to spowodowane licznymi upadkami (czy to przez psa czy mnie). Jednak jako człowiek który nie wie co to wysoka jakość audio, słuchawki z telefonu po moim Samsungu Galaxy S4, które są dodawane przy zakupie tego smartphone'a, musiały mi wystarczyć. Po dziś dzień korzystam z tych małych, białych słuchawek a uznaję się jako dobrego gracza i spełniającego się w swoim hobby edytora wideo. Często myślałem o zakupie nowych słuchawek, które byłyby poszerzeniem mojej percepcji dźwięku, który jest bardzo ważną częścią gier z gatunku FPS czy samego tworzenia materiałów. Czytałem po różnych forach na czym polega jakość słuchawek, czym powinny się charakteryzować i co oznaczają różne wskaźniki. Każdy produkt ma w sobie mnóstwo kłamstwa dzięki któremu sprzedaż rośnie. Moim ulubionym przykładem są myszki. Jako veteran gier FPS dobrze wiem, że reklamy które chwalą się ogromną ilością DPI to jedynie spławik na klientów którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z upgrade'em sprzętu. Jako, że już wspominałem o moim doświadczeniu ze słuchawkami chciałbym was poprosić o radę oraz opinię.

Już wiecie, że mój komputer nie jest wyposażony w dodatkową kartę dźwiękową, także wydaje mi się że zakup świetnych słuchawek jest w tym wypadku pomysłem bardzo lekkomyślnym. Wydaje mi się, że brak karty dźwiękowej (z wyższej półki) jedynie ograniczy potencjał słuchawek które planuję zakupić. Nie mniej jednak, wybrałem jeden model słuchawek który podobają mi się ze strony estetycznej a cenowo stanowią maksimum jakie planuję wydać na słuchawki.

Planuję zakupić:

http://www.amazon.de/Reloop-SHP-1-Kopfh%C3%B6rer-schwarz/dp/B00CJSB6EA

W tej chwili kosztują 139 Euro i to jest właśnie maksymalna suma jaką planuję wydać. 

Czy jest to rozsądne aby zakupić te słuchawki nie mając dodatkowej karty dźwiękowej? Czy nie wydam w tym wypadku za dużo pieniędzy (cena/jakość) ? Czy można wydać mniej za lepszy sprzęt? Macie jakieś własne propozycje/opinie? Warto w przyszłości zakupić do tego kartę dźwiękową?

Pozdrawiam i wesołych świąt! :)

CPU: Intel Core i7 6770K @ 4,0GHz
GPU: Zotac GTX 780Ti AMP Edition
RAM: Kingston 2x8GB

Case: Cooler Master HAF X

Opublikowano

Te słuchawki to nic innego jak brandowane tańsze Brainwavz HM5. W twoim przypadku lepiej będzie kupić zestaw słuchawek+mikro/headsetu oraz karty dźwiękowej, proponuję HyperX Cloud + Prodigy Cube.

Opublikowano

Mam mikrofon Samson G-Track, nie potrzebuję tego z Headsetu ;]

Dlaczego te słuchawki które zaproponowałeś są lepsze? Jakieś konkretne argumenty?

Opublikowano

W takim wypadku Takstar Pro80 + Prodigy Cube lub Fiio E10k

Może nie do końca są lepsze, ale z kartą zdziałają zdecydowanie wiele więcej niż to co dałeś na integrze.

Opublikowano

Jako że jestem zielony w tych sprawach to mógłbyś mi wyjaśnić jaką funkcję pełni ten Prodigy Cube czy to Fiio E10K? Pewnie zdecyduję się na Fiio E10K ponieważ Prodigy jest za drogie.

Polecasz jeszcze jakieś słuchawki do tego Fiio za tę samą cenę co Takstary?

Opublikowano

Raczej nie, Takstary są dość świeżym produktem i na razie ciężko o konkurencję dla nich, mają bardzo fajne neutralne, wyważone brzmienie które spodoba się raczej każdemu.

Fiio E10k czy Audiotrak Prodigy Cube to DAC + AMP słuchawkowy, prosto opisując sprawę karta dźwiękowa i wzmacniacz.

Opublikowano

150 Euro to mniej/więcej 600zł a z tego co teraz widziałem mogę wywnioskować że taniej będzie zamówić to w Polsce i może uda się dobrać jakieś lepsze części. Tym bardziej że na niemieckim amazonie te słuchawki za 75$ kosztują ponad 150 euro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...