Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak mieć profesjonalny serwer minecraft

kepo0092

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

#0 Coś ode mnie:

Administracją i serwerami zajmuje się od dłuższego czasu. Posiadałem dużo serwerów (dedykowanych i hamachi) także posiadam serwer, które trwały po kilka miesięcy.

#1 Typ serwera

Każdy twórca serwera zastanawia się jaki zrobić serwer.

Wielu graczy woli hardcore, przetrwanie,pvp.

Nie wiesz które wybrać? Wybierz to, w którym czujesz się najlepiej. Możesz też się zapytać graczy jaki tryb serwera chcą. Na MPC wejdz do działu Minecraft - zarządzanie serwerem i spytaj się.

Większość twórców polskich serwerów próbuje wymyślić coś nowego, ale ty nie musisz się męczyć i zobacz do zagranicznych serwerów co można zgapić (pamiętaj by nie zgapić całego pomysłu tylko pewną cześć).

#2 Hosting 

Wybór dobrego hostingu nie jest dobre tak jak się to wydaje.

W jednym dobra cena, a w drugim dobra maszyna. Co wybrać?!

Wybierz maszynę, która ci się podoba.
( NIE, TO NIE JEST REKLAMA )

Ja ci polecam hosting www.enderchest.pl
Posiadają dobre maszyny, zaje... ceny + dobrze wyglądająca stronę

Przed zakupem serwera sprawdź opinie innych klientów.

#3 Reklama/Zapowiedz

Jeżeli zapowiesz serwera kilka dni przez wystartowaniem to będzie pierwszy punkt reklamacji serwera. Jeżeli gracze będą ci spamić "kiedy serwer", "szybciej rób ten serwer" to znaczy, że na początku dużo graczy chce wejść na serwer.

PRZECZYTAJ

Jeżeli twoja reklama będzie zawierała materiały tj. obrazki, filmik ludzie będą bardziej zachęceni do wbicia na serwer. Lepszym sposobem będzie zatrudnienie kogoś do zrobienia grafiki (no chyba, że sam umiesz). Lepszą popularność także dostaniesz na serwisach tj. Facebook, YouTube.

#4 Pliki/pluginy

Bez dobrych plików serwera nie zrobisz.

Na różnych forach/youtube znajdziesz paczki serwerowe.

Jeżeli sam potrafisz to zrób własną paczkę pluginów.

Jak sam umiesz robić autorskie pluginy to warto zrobić, za darmo ich nie dostaniesz.

Jeżeli chcesz, aby serwer był urozmaicony to poszukaj/zrób pluginy, których nie ma na innych serwerach.
#5 Ekipa serwera 

Do ekipy serwera nie dodawaj byle kogo, najlepiej kogoś dobrze ci znanego. Jeśli masz problem napisz gdzieś post o poszukiwaniu ekipy na serwer

#6 Strona www

Dobra strona najlepiej html. Automatyczny ItemShop, forum. 

Ten poradnik został zrobiony na moich doświadczeniach. Mam nadzieje, że pomogłem.

Przydatne linki:

pluginy, silnik craftbukkit znajdziesz tutaj

http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/

Najlepsze polskie hostingi

www.pukawka.pl

www.enderchest.pl

www.crafthost.pl

www.craftserver.pl

1.png

Opublikowano

To dalej nie będzie "Profesjonalny serwer minecraft" Nie każdy taki serwer potrafi założyć. Myślisz że jak ktoś nie będzie miał styczności z minecraftem i założy jakiś tam serwer z paczkami z internetu to będzie tam grało dużo ludzi ? :/ to nie jest profesjonalny serwer. Profesjonalny serwer według mnie to dobra administracja.Ogarnięta strona oraz forum i oczywiście automatyczny item shop oraz całkowicie coś nowego przy czym zostaniesz na dłużej a serwer nie będzie jak każdy inny.

33eHdSv.png

"Apetytu nie mam, nie muszę dużo zjeść
A na przykład twoja łydka przypomina kurzą pierś
Usiądź gdzieś nad miską, naprawdę to banał
Po prostu się skup i tnij poniżej kolana"

Opublikowano

To dalej nie będzie "Profesjonalny serwer minecraft" Nie każdy taki serwer potrafi założyć. Myślisz że jak ktoś nie będzie miał styczności z minecraftem i założy jakiś tam serwer z paczkami z internetu to będzie tam grało dużo ludzi ? :/ to nie jest profesjonalny serwer. Profesjonalny serwer według mnie to dobra administracja.Ogarnięta strona oraz forum i oczywiście automatyczny item shop oraz całkowicie coś nowego przy czym zostaniesz na dłużej a serwer nie będzie jak każdy inny.

profesjonalny serwer, a nie gwarantowana duża ilość graczy

1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...