Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadek wydajności na podłączonym zasilaczu

Dev3lopeR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż tak jak w temacie napisałęm, mam prawie nowy laptop Lenovo G510 i gdy jest on podłączony pod zasilacz jego taktowanie wynosi 800MHz i wszystko sie zacina nawet oglądanie filmów potrafi czasami klatkować, jednak gdy jest on na samej baterii jego taktowanie wynosi już 2500MHz i wszystko chodzi płynnie nawet wymagające gry takie jak farcry 3,fifa 15,crysis 3 itp. I teraz czy jest jakieś rozwiązanie żeby było chociaż 2000MHz na zasilaczu. Dodam iż szukałem takie tematy i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Mam najnowszego BIOS'a więc to nie tego wina, na podłączonym zasilaczu i z wyjętą baterią też jest 800MHz więc to też nie pomogło, w opcjach zasilania mam ustawione opcje tak samo na baterii jak i na zasilaczu. Nie mam siły już więc zakładam ten temat prosze o jak najszybszą pomoc.

P.S. Jeżeli temat jest w złym miejscu prosze o przeniesienie jego z góry dzięki.

Opublikowano

Zacznij od sprawdzania i ustawienia planu zasilania na Wysoka wydajność

97367416027177049949.png

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Skoro to lenovo to masz zainstalowane Lenovo Energy Management ?

53617914622311377282.png

Sygnatura by KarMixx

Opublikowano

Zacznij od sprawdzania i ustawienia planu zasilania na Wysoka wydajność

Mam wysoką wydajność

Skoro to lenovo to masz zainstalowane Lenovo Energy Management ?

I tak, mam lenovo energy management

Opublikowano

Masz tak ustawione ?

94770004161799621467.png

53617914622311377282.png

Sygnatura by KarMixx

Opublikowano

spróbuj w ustawieniach Lenovo Energy Management znaleźć taką opcję i ją zaznaczyć

12854541794565183718.png

53617914622311377282.png

Sygnatura by KarMixx

Opublikowano

Może spróbuj zrobić tak :

1. Klinij LPM na ikonkę baterii i wybierz : Więcej opcji zasilania

9322514193671711290746.png

2. Później przy planie wysoka wydajność naciśnij : Zmień ustawienia planu

5887514193671711290746.png

3. Następnie wybierz : Zmień zaawansowane ustawienia zasilania

7025914193671711290746.png

4. Rozwiń Zarządzanie energią procesora i ustaw tak jak u mnie:

2792214193671711290746.png

53617914622311377282.png

Sygnatura by KarMixx

Opublikowano

Może spróbuj zrobić tak :

1. Klinij LPM na ikonkę baterii i wybierz : Więcej opcji zasilania

2. Później przy planie wysoka wydajność naciśnij : Zmień ustawienia planu

3. Następnie wybierz : Zmień zaawansowane ustawienia zasilania

4. Rozwiń Zarządzanie energią procesora i ustaw tak jak u mnie:

Zrobiłem tak, ale nic nie pomogło ;/

Opublikowano

Spróbuj jeszcze tak :

Odłącz laptopa od zasilania. Zmień plan pracy na maksymalną wydajność. Podłącz laptopa pod zasilacz i sprawdź czy Ci sam nie zmienił planu na jakiś oszczędzający energię.

53617914622311377282.png

Sygnatura by KarMixx

Opublikowano

Spróbuj jeszcze tak :

Odłącz laptopa od zasilania. Zmień plan pracy na maksymalną wydajność. Podłącz laptopa pod zasilacz i sprawdź czy Ci sam nie zmienił planu na jakiś oszczędzający energię.

Nic się nie zmienia ;/ masz jakieś inne pomysły?

Opublikowano

Masz kartę amd? Zmień w ccc w zakładce powerplay maks. wydajność przy zasilaniu zewnętrznym.

Miałem już tak ustawione na maksymalną wydajność

Opublikowano

Sprawdź jakie masz temperatury po podłączeniu lapka do zasilania i zmniejszenia taktowania. Możesz to zrobić programami np HWmonitor i SpeedFan.

53617914622311377282.png

Sygnatura by KarMixx

Opublikowano

Sprawdź jakie masz temperatury po podłączeniu lapka do zasilania i zmniejszenia taktowania. Możesz to zrobić programami np HWmonitor i SpeedFan.

Temperatura średnio 50stopni z zasilaczem jak i bez a taktowanie z zasilaczem do 800 a bez 2500

Opublikowano

Dziwne te temperatury. Ja w spoczynku mam lekko ponad 30 a laptop ma około roku. Skoro jest nowy to masz grwarancję i chyba najlepiej byłoby go oddać. Nic mi już nie przychodzi do głowy. Czytałem na innych forach, że może to być problem z zasilaczem. Nie masz może jakiegoś innego do testu ?

53617914622311377282.png

Sygnatura by KarMixx

Opublikowano

Dziwne te temperatury. Ja w spoczynku mam lekko ponad 30 a laptop ma około roku. Skoro jest nowy to masz grwarancję i chyba najlepiej byłoby go oddać. Nic mi już nie przychodzi do głowy. Czytałem na innych forach, że może to być problem z zasilaczem. Nie masz może jakiegoś innego do testu ?

Nie mam innego zasilacza ;/ Niby jest te 40+ stopni ale nie czuć takiej temperatury laptop jest ledwo ciepły. Mam ten laptop niecałe 2 miesiące lekko ponad miesiąc i nie wiem co mam robić ;/ nie zwracałem na to uwagi czy odrazu po kupnie nie było czegoś takiego ale wydaje mi sie że było, więc już nie wiem co moge zrobić, a oddawanie na gwarancje to moim zdaniem ostateczność.

Opublikowano

Coś z nim może robiłeś ? Bawiłeś się w jakieś ingerencje ?

53617914622311377282.png

Sygnatura by KarMixx

Opublikowano

Może spróbuj jeszcze np od znajomego pożyczyć na test zasilacz i spróbować ;) Jeżeli to się nie sprawdzi to myślę, że zostaje Ci gwarancja ;)

53617914622311377282.png

Sygnatura by KarMixx

Opublikowano

Temperatura średnio 50stopni z zasilaczem jak i bez a taktowanie z zasilaczem do 800 a bez 2500

To jest dziwne, że z zasilaczem masz mniejsze maksymalne taktowanie niż bez. Ewidentnie coś spieprzone w systemie, bo nie sadzę, że z lapkiem. Proponowałbym przywracanie systemu lub format. Nie instaluj dodatkowych pierdół typu oprogramowanie Lenovo, zobacz na systemowych sterownikach itd.

Opublikowano

To jest dziwne, że z zasilaczem masz mniejsze maksymalne taktowanie niż bez. Ewidentnie coś spieprzone w systemie, bo nie sadzę, że z lapkiem. Proponowałbym przywracanie systemu lub format. Nie instaluj dodatkowych pierdół typu oprogramowanie Lenovo, zobacz na systemowych sterownikach itd.

Przywracanie nic nie dało, niedługo spróbuje zrobić format i sprawdzę czy coś dało i się odezwę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...