Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Różnica - WOTLK/CATA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem różnica jest gigantyczna i jeżeli chodzi o prywatne serwery oraz samą rozgrywkę polecam Ci WOTLK'a bo serwery nie są pobugowane i da się przyjemnie pograć. 

Jeżeli wybierzesz WOTLK'a to polecam serwer sunwell. Jest to jeden z lepszych jak nie najlepszy i polski serwer, codziennie +/- 3000 graczy.

Co do różnic, jak znajdę jakiś artykuł to edytuje posta i wkleję Ci linka bo na prawdę dużo się zmieniło.

Edytowane przez Krejzu

t5Wjng.png

Opublikowano

No moim zdaniem CATA. Takie jest moje zdanie i będzie wiele osób, które powiedzą, że prawdziwy wow się skończył na wotlk. 

BTW

Odradzam Molten :) Tam nie ma sensu grania gdyż większość osób ma wszystko za realną kase. 

simply.4557.gif

Opublikowano

Moim zdaniem wotlk :P dużo przyjemniej się gra i serwery nie są pobugowane tak jak na cata. Nie wiem jak jest teraz, ale jeżeli nic się nie zmieniło to na sunwellu możesz poczuć się prawie jak na globie + jest dużo online i sami Polacy

t5Wjng.png

Opublikowano

Różnica jest ogromna wymienię najważniejsze punkty.

1: Odświeżone Eastern Kingdoms i Kalimdor przez Cataclysm.

2: Pierwsze podejście do zmiany systemu talentów. Dalej mamy drzewka jak do WOTLK, tyle że punkty na talenty otrzymujemy co 2 poziomy a od 80+ co 1 poziom.

3: Gildie mogą wbijać teraz poziomy i achievementy. Do tego nagrody są jak np. Recki do cookingu, Alchemii, Mounty etc.

4: Rated BG wraz z nimi powróciły tytuły PvP z Pre TBC.

5: Od patcha 4.3 wprowadzone co niektóre nowe animacje spelli np. Shadow Bolt locka.

6: Raidy mają jedno wspólne ID np. Wejdziesz do Blackwing Descent na 10 man, to już nie zrobisz na 25.

7: Archeologia.

Opublikowano

A gdzie opłaca się bardziej grać, WOTLK czy Catalysm? miałbym zamiar grać na Moltenie.

Ja na privie nie patrzyłbym na dodatek, tylko na to, czy wszystko na danym serwerze działa. Jeśli chcesz grać na moltenie... to przygotuj sie na to, ze tam ludzie maja np. full set eq z ds hc przed jego wydaniem na serwerze :) Jak chcesz grać na wotlk to graj na sunwellu, jeśli cata to atlantiss. Nie ma co się zastanawiać... bo różnica pomiędzy tymi dodatkami jest bardzo duża, ale na privach więcej ludzi gra na wotlk i on lepiej działa więc tam bym grał (czyli sunwell).

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

Moim zdaniem wotlk :P dużo przyjemniej się gra i serwery nie są pobugowane tak jak na cata. Nie wiem jak jest teraz, ale jeżeli nic się nie zmieniło to na sunwellu możesz poczuć się prawie jak na globie + jest dużo online i sami Polacy

Nie przesadzaj. Serwery cata aktualnie nie sa tak pobugowane jak kiedys. Idzie normalnie pograc.

A jezeli chcialbys zaczac gre to polecam atlantiss bo na sunwellu jest bydlo, ale sa wyjatki. Powiem ci ze jak pojdziesz na pierwszq instancje to jest 80% szans ze zrazisz sie do gry bo cie na sunwellu będą gnoić bo przeciez tam sami pro elo elo gracze:)

simply.4557.gif

Opublikowano (edytowane)

Nie przesadzaj. Serwery cata aktualnie nie sa tak pobugowane jak kiedys. Idzie normalnie pograc.

A jezeli chcialbys zaczac gre to polecam atlantiss bo na sunwellu jest bydlo, ale sa wyjatki. Powiem ci ze jak pojdziesz na pierwszq instancje to jest 80% szans ze zrazisz sie do gry bo cie na sunwellu będą gnoić bo przeciez tam sami pro elo elo gracze:)

Na atlantiss jest obecnie 240 online, na sunwellu 1840 wiec jest taka roznica, ze na atlantisie na swoja instancje na low lvl bedziesz czekal x godzin, a przy wiekszej ilosci graczy jest duuuuzo wieksza szansa, zebys w ogole na nia poszedl (wiec macie do wyboru, robic instancje "z bydlem" albo nie robic ich wcale na atlantissie bo jest za malo graczy). Jakby na atlantissie grala przynajmniej polowa osob tego co na sunwellu to oplacalo by sie zagrac... a tak.... Ja rozumiem, ze cata, nowszy patch czy cos... ale przy takiej ilosci graczy nawet nie oplaca sie pobierac.

Edytowane przez Mr.Cukier

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

Na atlantiss jest obecnie 240 online, na sunwellu 1840 wiec jest taka roznica, ze na atlantisie na swoja instancje na low lvl bedziesz czekal x godzin, a przy wiekszej ilosci graczy jest duuuuzo wieksza szansa, zebys w ogole na nia poszedl (wiec macie do wyboru, robic instancje "z bydlem" albo nie robic ich wcale na atlantissie bo jest za malo graczy). Jakby na atlantissie grala przynajmniej polowa osob tego co na sunwellu to oplacalo by sie zagrac... a tak.... Ja rozumiem, ze cata, nowszy patch czy cos... ale przy takiej ilosci graczy nawet nie oplaca sie pobierac.

Proszę was nie mówcie o Atlantissie gdzie teraz jest bug na bugu np. Nie ma repy znowu za RHC trashe więc tabardów gildii nowych nie ma. Questy u Wintersaber Trainers pobugowane i wiele innych aspektów.

W tej kwestii można wdawać się w niekończącą polemkę.

Opublikowano

Proszę was nie mówcie o Atlantissie gdzie teraz jest bug na bugu np. Nie ma repy znowu za RHC trashe więc tabardów gildii nowych nie ma. Questy u Wintersaber Trainers pobugowane i wiele innych aspektów.

W tej kwestii można wdawać się w niekończącą polem kę.

Skoro mówisz,  że obecnie jest tam dużo bugów, śmiem twierdzić, że będzie trudno znaleźć przyzwoicie działający serwer pod cata. Zresztą na atlantisie wprowadzili chyba 4.3.4, więc jest tak jak na moltenie, napisali skrypty, wrzucili nowy patch, skrypty szlak trafił i musza od nowa wszystko robić. Więc, ja radzę grać na dobrze działającym i sprawdzonym sunwellu, chociaż global i tak o niebo lepszy.... 

@DesoPL co znaczy "polem kę"? Domyślam się, że chodzi o polemizację, ale na przyszłość... pisz po polsku :)

Opublikowano

Jeżeli jesteś nowy w WoWie to zacznij od TBC. Później chronologicznie WOTLK>CATA>MOP>WoD

Bardzo polecam WOTLK, możesz grać na polskim serwerze Sunwell (obecnie 2,5k online), gdzie rok temu padł rekord online 4000 osób.

WOTLK ma najlepszy jak dla mnie klimat, Icecrown Citadel, Frozen Throne, a co za tym idzie wspomnienia związane z Warcraftem 3. Jeśli już chcesz na dłuższą metę grać w WoWa to najpierw graj na WOTLK, a potem jak już nie będziesz miał co robic to przesiądź się na Cata.

Opublikowano

No właśnie gram WOTLK aktualnie na Sunwellu i gra się dość fajnie, ale irytują mnie monotonne questy, bo co chwile muszę zabić jakieś stwory, zabić stwory i wziąć od nich jakiś item i tak w kółko. Będą jakieś normalniejsze, fajniejsze, lepsze, trudniejsze questy z czasem? :>

tumblr_nu2fu56gEN1tj1rj6o2_500.png&ehk=7

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli jesteś nowy w WoWie to zacznij od TBC. Później chronologicznie WOTLK>CATA>MOP>WoD

Bardzo polecam WOTLK, możesz grać na polskim serwerze Sunwell (obecnie 2,5k online), gdzie rok temu padł rekord online 4000 osób.

WOTLK ma najlepszy jak dla mnie klimat, Icecrown Citadel, Frozen Throne, a co za tym idzie wspomnienia związane z Warcraftem 3. Jeśli już chcesz na dłuższą metę grać w WoWa to najpierw graj na WOTLK, a potem jak już nie będziesz miał co robic to przesiądź się na Cata.

Powiedz mi prosze... po co taki nowy czlowiek w wowie ma grać "chronologicznie"? Im starszy dodatek tym trudniejsza gra dla nowych, a i gra sie na jedym serwerze.... a nie zmienia co miesiac, chyba, że zrobiles juz wszystko co mozliwe... Najlepiej od razu od globa zaczynac. Pierwszy raz widze kogos, kto radzi innemu czlowiekowi grac w wowa CHRONOLOGICZNIE. Ja obecnie gram na globie i z Twojej wypowiedzi wynika ze musze sie cofnac na vanille, a pozniej tbc i dopiero bede mogl na wod grac....

PS:Jak ktoś chce grać na dłuższa mete w wowa to gra sie na globie... a nie na privie (ktorego za rok moze juz nie byc) -_- Przestań pisać takie brednie i wprowadzać ludzi w błąd....

Edytowane przez Mr.Cukier