Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początki z HTML - kilka pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,jako iż zaczynam pracę z HTML mam parę pytań dotyczących kodów,więc żeby nie przedłużać :) 
<div>  - po co to jest,gdzie się to daje,do czego on służy? 
<meta> - co to jest,czy daje się to tylko za <head>,co wpisujemy w <meta>,do czego to służy? 

<!-- --> - i komentarz-do czego to służy i po co jest? + gdzie mogę to wpisać :)
to są chyba dwa tagi,których znaczenia nie rozumiem,mam nadzieje że potraktujecie mnie naprawdę jak zielonego i wytłumaczycie od A do Z do czego to służy,z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi :)

Opublikowano

"div"

To coś w rodzaju pudełka, kontenera, tam trzymasz kawałek strony, głównym jego zadaniem jest ostylowanie (nadanie/narzucenie wyglądu) wszystkim elementom które się w nim znajdują, służy też do "wybrania miejsca" albo umiejscowienia elementów które się w im znajdują

"meta"

Tak, dajemy to tylko do "head".

Meta ma szerokie zastosowanie, najpopularniejszym zastosowaniem jest kodowanie dokumentu

(np. "utf-8", chodzi o to że każdy kraj ma inne znaki, tak jak Polska ma "ś ć ź ż ó ł" to gdybyś nie wstawił tego <meta charset="utf-8"> to te znaki nie wyświetliły by się. Tak samo jak chcesz dać do strony jakieś chińskie znaczki to musisz się upewnić czy kodowanie (np. utf-8) je obsługuje)

, kolejnym celem <meta> jest informowanie przeglądarki/bota (np. google bot - skanuje i dodaje do wyszukiwarki google strony) w meta możemy umieścić takie informacje jak: Autor, "description" czyli "opis" czyli to co będzie się znajdować pod adresem strony www w google, ewentualnie "keywords" czyli "słowa-klucze", jeżeli wpiszesz tam "cody3223" to jest szansa że jak wpiszemy w google'u "cody3223" to ta strona się wyświetli. Są to "skojarzenia" z twoją stroną, używane przez wyszukiwarki t.j. google

Opublikowano

@cody3223 dziękuję bardzo za pomoc teraz rozumiem meta ,aczkolwiek wracajac do div "głównym jego zadaniem jest ostylowanie (nadanie/narzucenie wyglądu) wszystkim elementom które się w nim znajdują," chodzi tutaj o jakieś tabele,zdjęcia etc? Bo tego nie mogę zrozumieć tzn że np width i height czy? :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...