Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Lenovo Y510P - Problem z wydajnością

QuarK

Pytanie

Opublikowano

Hej,

Po zakupie laptopa Y510P (wersja 4GB ramu, i5) większość gier w które grałem chodziły płynnie, m.i. GTA IV, teraz po paru miesiącach użyszkodznikowania nastąpił dziwny spadek wydajności - gra chodzi na niskich (płynnie), co robić?

• Gram oczywiście z zasilaczem
  • Sterowniki aktualne
  • Dyski bez wirusów, skanowane itd.
  • W Lenovo Energy Mangament wydajność na "wysoka"

Oczywiście sypię likeami.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tam jest NVIDIA czy AMD? W programowanie do zarządzania tymi kartami zwykle jest jakaś zakładka, żeby ustawić wysoką wydajność dla danej gry/programu, sprawdź.

Nvidia. ;)

Opublikowano

Temperatury masz w normie podczas grania? 

Energy Mangament - Domyślne.

http://i.imgur.com/248tNsB.png

http://i.imgur.com/rcjZ3eb.png

Po tych paru miesiącach możliwe ze laptop się zakurzył, spróbuj go rozkręcić i zobacz czy jest kurz.

Wolę nie, bo mogę uszkodzić plombę jakąś i powiedzieć "pa pa" gwarancji.

Wyłączyłeś przed graniem takie programy jak utorrent itp?

Pobierz ashampoo win optimizer i zoptymalizuj kompa ;c

Procesy takie jak GG były włączone. Problem w tym, że kiedyś nawet przy przeglądarce działało dobrze, a teraz nie.

Opublikowano

Lenovo z tego co pamiętam, to mają programową funkcję samoczyszczenia, czyli wentylatory ustawione na maxa i wydmuchują kurz z obiegu, poszukaj na stronie producenta, czy gdzieś tej funkcji / programu i przetestuj.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Tam jest NVIDIA czy AMD? W programowanie do zarządzania tymi kartami zwykle jest jakaś zakładka, żeby ustawić wysoką wydajność dla danej gry/programu, sprawdź.

Opublikowano

Lenovo z tego co pamiętam, to mają programową funkcję samoczyszczenia, czyli wentylatory ustawione na maxa i wydmuchują kurz z obiegu, poszukaj na stronie producenta, czy gdzieś tej funkcji / programu i przetestuj.

Testowałem, nic nie daje.

Opublikowano

Raczej nic nie powinieneś uszkodzić, sam miałem lagi i wahałem się rozkręcić. 

W ostateczności to zrobię, teraz wolę poszukać problemu bez rozkręcania. ;)

Opublikowano

Pobierz CPU-Z i monitoruj podczas gry do jakiego taktowania w największym stresie się rozpędza procesor, ew jakimś benchmarkiem go rozgrzej i porównaj ten wynik z max zadeklarowanym przez producenta taktowaniem procesora.

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...