Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odszumianie w Audacity

Juri.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że powstał dział dot. audio i nie ma tu poradnika o odszumianiu, postanowiłem go zrobić.

Do rzeczy:

1. Odpalamy Audacity

p0s67m.jpg

2. Nagrywamy audio klikając na "Nagrywanie" bądź wciskając "R".

3. Nagrywamy nasze audio.

5fbpix.jpg

4. Zaznaczamy szum, tam gdzie nic nie mówimy.

4kfa5t.jpg

5. Wchodzimy w efekty>Usuwanie szumu.

4zyod5.jpg

6. Klikamy "Uzyskaj profil szumu".

zy42a4.jpg

7. Zaznaczamy całe nagranie (ctrl + a), wchodzimy w efekty>usuwanie szumu i klikamy ok.

kpsg9f.jpg

8. Jeśli chcemy usunąć np. jak braliśmy oddech zaznaczamy ten fragment, klikamy generuj>ciszę. Następnie ok.

bb7xsb.jpg

9. Po tych czynnościach nasze nagranie jest gotowe. Można też pobawić się efektami, ale nie o tym poradnik.

10. Plik>Eksportuj, zapisujemy nagranie gdzie chcemy i koniec.

Tyle.

• 5 miesięcy temu...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie profesjonalnie i źle 

Szum daje się 7 sekudnowy a nie 3

Nie z przymiotnikami piszemy razem, profesjonalisto. Co w tym poradniku jest źle? Nie ma znaczenia czy weźmiemy 2 czy 10 sekund. To ma być profil szumu, próbka, do tego skąd info, że akurat 7?

Daj mi potwierdzenie swojej tezy, bo jest ona do obalenia w kilka minut, zamiast pisać bzdury. 

Opublikowano

@Juri. Zaznaczamy średnio 7 sec bo jak za krówko to program coś zniekształci lub nie usunie. A nieprofesjonalnie bo się robi profile szumu (Plik wav z nagranym wieczorem szumem) z danego mikrofonu.

1149730ee7ddaf7UVMV7ZB.gif

Opublikowano

@Juri. Zaznaczamy średnio 7 sec bo jak za krówko to program coś zniekształci lub nie usunie. A nieprofesjonalnie bo się robi profile szumu (Plik wav z nagranym wieczorem szumem) z danego mikrofonu.

Specjalnie dla Ciebie poświęciłem kilka minut, aby obalić Twoją tezę.

Bardzo proszę: https://drive.google.com/folderview?id=0B2URrHGpDI6TRnhtdnFua0tMeW8&usp=sharing

Skan: https://virustotal.com/pl/file/62d4c0bfb7c9be115e367a0d7cbf21e64b79ec3ad464b518783fb6cad0f7bb32/analysis/1460386886/

2s - 2 sekundowy profil szumu

8s - 8 sekundowy profil szumu (bo taki profil szumu mi się nagrał, raczej na Twoją korzyść).

Szum - szum, z którego brałem profil szumu dla obu próbek. (specjalnie podbiłem o kilkanaście dB, aby był lepiej słyszalny) 

Jak dla mnie różnicy brak. Nie wiem jak dla Ciebie i innych użytkowników forum, dlatego też proszę o odpowiedź. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...