Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Poradnik] Szamanka I Jej Pvp

Virgin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałam stworzyć wkońcu poradnik który by obalił wszystkie mity związane z tą klasą postaci. Widzę że jedynie garstka osób wie jak na prawdę zbudować dobrego szamana do pvp na pricach więc zaczynamy.

Szamanka to postać opierająca się głównie na skillach, aczkolwiek z wachalrzyka łapką również potrafi nieźle przydzwonić szczególnie jak się siedzi na militarze. ;]

Staty & skille

Najlepsze staty dla szamanki to : int 2 : 1 wit, po int na 90 pkt i wit na 45 idziemy następnie full dex, gdy dex i int na full będą wtedy dokańczamy wit. Czemu akurat tak? Ponieważ zręczność daję nam nieocenione w pvp uniki oraz pewien + do dmgu dla przywołanie, rzutu, szponu i talika.

Są tylko dwie dobre budowy skilli dla szamanki, a mianowicie :

Healer] - Przywołanie > leczenie > rzut > zwinka > szpon - Nie ma sensu sobie zawracać zbytnio głowy Szponem, nabijemy go gdy zdobędziemy 86 lvl, przed tym mając 200 zaklęcia i tak nie wyrabiamy zbyt z rzucaniem skilli. ;]

Smok - Skowyt > pomoc > strzelak > talik > błogo - zasada jedna, na privach i tak bardzo szybko leci exp więc nie musimy zawracać sobie głowy błogosławieństwem.

Bony i Eq

No tutaj będzie kawał dobrej wiedzy.

Jak wszyscy wiemy Bony na int dają więcej % w buffach, a dokładnie to na 1 int = 0.33 %. Oprócz tego int daję bardzo dużo do skilli, nie wiem dokładnie ile ale z moim naocznych doświadczeń wynika że 10 int to około prawie jak [9.5% : 10) na ludzi, ale także int większa naszą ilość wyleczoncyh hp w leczeniu.

Zamiast bonów na int, równie ważne są same bony na ludzi, absy, full hp, bony na szybkość zaklęcia i kryt.

O to mniej więcej zarys eq jakie powinien mieć szaman:

Broń - Jak najlepszy wachlarz. Bony : cios krytyczny + szybkość zaklęc + bony na int + bon na ludzi , Kd : 3x kd na wybrane klasy sura, szaman, woja, ninja w zależności z kim chcesz wygrywać. Oczywiście rozważcie także kd powtórki, jeżeli nie macie na swoim servie kd 80% - 50%. ;]

Zbroja - Szybkość zaklęcia + HP + 2 x dwóch rodzajów wybranych abs'ów

Hełm - Ludzie + abs na magie

Tarcza - Ludzie + bony na int + hp (zalezy od servera) + NNO

Kolczyki - Jedynie kolczyki z niebiańskich łeż z wkładami. Ludzie + 3x trzech rodzajów wybranych abs'ów

Bransa - zależy od tego czy bardziej zależy nam na wojnach, czy na 1v1 walkach. Pod wojny proponuję najlepiej kryształową branse, to aż o 70% szybszej regeneracji potami np. bez niej 20k hp ładuję się nam potami 10 sec, z tą bransą z wkładami 20 k w 6 sec. Na pvp 1v1 bransa z niebiańskich łeż.

Bony : Ludzie + HP + Abs na magię

Naszyjnik - i tutaj powalę na ziemię najwtrętniejszy mit związany z nasyzjnikiem dla szamana, niebiański w ogóle się nie sprawdza dla szamanki przeszywka w skilalch nie wchodzi i jest to nawet potwierdzone na forum metin2.pl. Jedynym naszyjnikiem zatem wartym uwagi jest perłowy + 9z wkładami.

Bony :

Healer - HP + cios kryt + 2x rodzaję abs'ów

Smok - HP + 3 x rodzaję abs'ów - 70% w pomocy w zupełności nam wystarcza, poza tym % na kryt sie nie sumują. ;]

Buty - Ekstazyjne buty,

Bony :

Healer - HP + cios kryt + 2 x rodzaję absów

Smok - HP + 3 x rodzaję abs'ów

Jeżeli chodzi o 6 i 7 bony, to staramy się mieć Bony Na int + klasy w : broni, hełmie, zbroi, butach, kolcach i bransie. W tarczy i naszyjniku dobrze jest mieć zatem 2x razy na klasy. Jeżeli postaracie się wsadzić te bony tak aby mieć w tych 6 i 7 bonach 6 x int, 3x na ninje, 3x na woja i 4 x na surke to wtedy będziecie mieli idealne bony na wojny.

Tarcze i naszyjnik zmieniamy w zależności z kim walczymy, np mamy dwa naszyjniki, szaman + ninja i sura + woj, oraz tarcze x2 tzrech króli ninaj + szaman, skorupkę woj + sura.

I tak jak to wszystko dobrze zrobicie, będziecie mieli identyko postać do mojej takiej jakiej mam na serwie huang, a mam tam szamanke nie w kasze dmuchał. ;D

Wiem że trudno zrobić dobre bony, ale cóż... składające się na wojnie postacie wszystkich typów po skowycie z krytem to przepiękny widok. ^^

P.S.

Gdyby mi ktoś wreście sciągnał te 10% z ostrzeżeń. :D

beztytuuwxp.png

Hihihihi ^^

Opublikowano

Dzięki. :>

Wiem, dlatego dałam to na privach bo chodziło mi bardziej o taki poradnik dla szamanek grających na prywatnych serverach. :D

beztytuuwxp.png

Hihihihi ^^

Opublikowano

Poradnik jest fajny ;-)

Przydałby się podobny na ninje.

Fakt, faktem nie kierowałem się nigdy poradnikami ale build stosuje prawie identyczny ;-)

Co do błogosławieństwa to ja się czuje trochę urażony ^.^, aczkolwiek mało kto docenia zalety tego buffa. - Jest on bardzo przydatny na expie, tak samo jak na PvP.

Ja zawsze błogo robiłem jako 2-3 skill, ponieważ już na małym lvlu jest on przydatny bo zmniejsza obrażenia fizyczne, jakie zadają nam potwory ;-).

Gdy, ma się dobrą szamankę z błogosławieństwem na około 65-70% to cały spocik atlantyda v2 , jest jak spot na dzikich psach ;)

10/10 i leci + ! :D

Opublikowano

Hah, z błogosławieństwem mającym 70% na spokojnie można expić w v2 atlantydy. ;]

NIe jest to zły skill, bardzo przydatny bardzo, ale w końcu to ma być szamanka pvp. ;>

beztytuuwxp.png

Hihihihi ^^

Opublikowano

Grając na serwerze razem z kolegą (GM MODE). Testowaliśmy skille. On szaman smok (999 staty), ja ninja dagger (999 staty). On wrzucił tylko odbicie i błogo i z hita dostałem bez kryta 12kk ! Ja uderzając go z chmurki z tymi samymi bonami wyciągnąłem 10kk z krytem !. Możecie mi nie wierzyć, ale pisze prawdę. Więc błogosławieństwo to dobry skill.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...