Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop nie chce zaskoczyć i się przegrzewa

Rakom111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, od pewnego czasu mam problemy z laptopem. Gdy go chce uruchomić musi się kilka razy zrestartować. Czasem trwa to kilka minut, a czasem czekam cały dzień. Potrafi również podczas uruchamiania się przegrzać, co jest komiczne. Rozebrałem go na części pierwsze i prze pucowałem sprężonym powietrzem, lecz nie pomogło. Ostatnim wyjściem jest reset BIOSu, lecz nie wiem jak to zrobić. Znalazłem styki pod RAMem, lecz BIOS się nie resetuje lub źle to robie.

Laptop Samsung NP350E7C-S08PL

Opublikowano

A czy przy czyszczeniu nie zdjąłeś przypadkiem radiatora z CPU? Jest tam pasta termoprzewodząca? Na początek ją "wymień".

BIOS możesz zrestartować wyjmując baterię na płycie głównej (okrągła, rzuca się w oczy), albo zwierając dwa piny podpisane jako "CMOS CLR", "CLR", albo podobnie.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Heh... 1.Pasty nie zmienię, bo nie mogę wyjąć wtyczki z wiatraka. Zaczęła się kruszyć od temperatury, przez co mam utrudniony dostęp :D 2. Przecież pisałem, że znalazłem styki, lecz nic się nie dzieje gdy je stykam, a baterii nie widzę(bądź też widzę, ale jest przylutowana do płyty głównej :P). Jeszcze specjalnie ustawiłem hasło przy bootowaniu i nie kasuje się. Dodatkowo system przestał mi widzieć RAM. Miałem 6 GB a widzi mi 2. CPU-Z widzi 6 GB. Slot 1: 2GB, slot 2: 4GB.

Opublikowano

nie mogę wyjąć wtyczki z wiatraka. Zaczęła się kruszyć od temperatury

Jeżeli to prawda, to prawdopodobnie masz całą płytę główną do wymiany. Serio, jak podzespoły zaczynają się topić od temperatury, to nie włączaj więcej laptopa, tylko zanieś go do serwisu.

Skoro możesz wejść do BIOSu żeby ustawić hasło, to dlaczego tam nie przywrócisz ustawień fabrycznych?

Podkręcałeś coś?

ㅈㅈ.

Opublikowano

Nic nie pokręcałem, bo domyślnie w laptopach się nie da. Dałem reset ustawień, nie pomogło(hasło, które ustawiłem również się nie zresetowało). Oddałbym do serwisu, lecz krucho z kasą. Hmm... ale raczej podzespoły nie powinny się topić od temp. 80+. Tylko problem z wtyczką, możliwe, że od początku była felerna. Przecież to samsung i go sobie nie cenię. 

Opublikowano

podzespoły nie powinny się topić od temp. 80+

Ale jednak wtyczka się stopiła. Biorąc pod uwagę to, że znajduje się ona w wystarczająco dużej odległości od CPU, to temperatura "w centrum" musi być o wiele wyższa. Jeżeli rzeczywiście ta wtyczka się stopiła (a nie "rozpadła ze starości"), to cud, że laptop jeszcze w ogóle działa.

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...