Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Dotyczące Javy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

UWAGA! Poniższe pytanie jest tylko dla osób mających doświadczenie z Javą, i którzy spotkali się z podobnym problemem.

Otóż, chcę co 5 sekund zmieniać 5 scoreboardów na tabliśćie, każdemu graczowi, mam ich dajmy na to 200 na serwerze. Jak to zoptymalizować? Czy to wpłynie na wydajność?

Mam 32 GB Ramu na serwerze.

~Niniejszy post jest trollem.

Powód trollowania; Zanizajacy sie poziom na MPC, nawał pseudo-koderów gimbusów.

Jestes ze mna? wklej to sobie w sygnature.

Opublikowano

nie podajesz kodu, co dokładnie robisz, a to tam głównie należy szukać optymalizacji.

Z tego co pamiętam scoreboardy sypały się jeśli edytuje się je z 2 wątku, więc:

Po 1: jeśli musisz przetwarzać spore ilości danych, możesz to robić w async i przechowywać w jakiś mapkach (np new ConcurrentHashMap(300, .25, 3))

A w samym tasku tylko pobierać i ustawiać.

PS: najbardziej lagują operacje na plikach lub bazach danych.

Po 2: Możesz to dzielić na części, kilku graczy na tick. Wtedy zamiast 1 laga co np sekunde, (co odczuje każdy, jak co sekunde coś nagle lagnie.) sprawić że po prsotu wzrośnie ilość czasu potrzebną na wykonanie ticku. (co oznacza że jak nie masz za dużo nasrane sa servie,to dalej będzie 20 TPS -> bo zmieści się w czasie)]

Oba sposoby możesz połączyć w jeden.

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...